🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безкрайното закриване на фонд "Тютюн"

Две години след идеята за премахването на структурата, тя все още съществува

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните    ©  Цветелина Белутова
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Очакването беше, че фонд "Тютюн" ще изчерпи своята съществуване до края на 2009 г. с оглед на това, че няма да има премии след тази година"

28 януари 2010 г., Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните

"Фонд "Тютюн" ще бъде закрит",

24 юли 2010 г., Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните

"Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С промените се закрива фонд "Тютюн"...",

19 януари 2011 г., пресслужба на Министерски съвет

Идеята за закриване на създадения през 90-те години фонд "Тютюн", осъществяващ държавната политика в тютюнопроизводството, е лансирана от поне пет години насам. Редица експерти са казвали, че това производство е като всеки друг земеделски подсектор и няма причина държавните помощи към него да не могат да се администрират от фонд "Земеделие".

Съществуването на фонда след 2010 г. пък стана съвсем ненужно, след като тогава официално изтече тригодишният срок след приемането на България в ЕС, в който страната можеше да продължи подпомагането на тютюнопроизводството чрез изплащане на премии. Тогава и правителството официално заговори за съкращаване на административната структура, а през януари 2011 г. одобри и проектозакон, предвиждащ това да се случи.

Към днешна дата обаче фонд "Тютюн" продължава да съществува, а в него работят 20 души, макар изплащането на субсидии към сектора вече да се осъществява от фонд "Земеделие". От земеделското министерство съобщиха, че вече са изготвили наново проект за законови промени, предвиждащи закриването на институцията, който предстои да се внесе за разглеждане в Министерски съвет.

Какво (не) се случи

Планът за закриването на фонд "Тютюн" е от поне две години, като през януари тази година правителството официално прие и проектозакон, който предвиждаше прекратяването на дейността на институцията. Според него тютюнопроизводителите трябваше да се регистрират като земеделски производители, а администрирането на сектора да мине към фонд "Земеделие". Предвиждаше се и отпадането на различни регулации за производството в сектора с цел той да се либерализира. Впоследствие правителственият проект не беше обсъждан в парламента, тъй като сходен беше внесен и от депутати от ГЕРБ. В приетия от Народното събрание проект през март обаче не е предвидено закриването на фонд "Тютюн". Така институцията продължава да съществува, а в нея работят 20 души по информация от земеделското министерство.

Неясните функции и поредният проект

Междувременно от тази година схемите за подпомагане на тютюнопроизводството се администрират от фонд "Земеделие". По план това ще се случи и през следващата година. На въпрос каква дейност осъществява фонд "Тютюн" в момента, след като не изплаща средства за подпомагане на сектора, a част от регулациите са отпаднали, от земеделското министерство съобщиха пред capital.bg, че все още има работа по различни европейски регламенти. Оттам обаче не уточниха какви са те.

Агроведомството вече е изготвило наново и проект за законови промени, които окончателно да закрият институцията като той предстои да се предложи на заседание на Министерски съвет и при евентуалното му одобрение да се гласува в парламента. Според проекта месец след обнародването на закона в Държавен вестник трябва да бъде назначена комисия, която да извърши ликвидацията на фонд "Тютюн" в тримесечен срок.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 20

    Дойче тройханд приватизира цялата икономика на ГДР ( 8 пъти по-голяма от българската), заедно с казармите, поземления фонд и партийното имущество за 24 месеца и се самозакри. Тук след 22 години още имаме Агенция за приватизация и куп останали държавни фирми (естествено, всичките затънали в дългове).

    Та това е повод за размисъл, с какво основание смеем да си помисляме даже за европейски заплати, когато, ето типичен пример, показваме 80 пъти по-ниска ефективност? Цяло чудо е даже, че сме го докарали до 500 лева.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 1
    • + 6

    Тези 20 души очевидно са големи връзкарчета.

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-P
    m17
    • + 12

    До коментар [#1] от "cinik":

    Е то затова немците живет добре пък ние зле - организацията ни е безумно лоша. И то на фона на немците които са родени бюрократи, на фона на динамичните азиатски нации като сингапур, южна корея изглеждаме като пълни олигофрени.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#3] от "m17":

    Причините не са само в организацията. Ако беше това, щяхме да викнем немски, шведски и други мениджъри, да ни я оправят. И другите народи имат трески за дялане, но при наличие на желание си поръчват хора, които разбират, да им сложат нещата в ред. Причината е много по-дълбока. Материалният подем е следствие на духовния подем. Чета за създаването на държавата Израел. След като възстановяват иврита, само за 5 години на него са преведени почти всички основни религиозни, литературни, философски и др. постижения на човешкия ум. Това е основата, оттук насетне всичко е стъпило на здраво. Нашата основа е 90% ченгета на ключови места в управлението, плюс техните копелета

    Нередност?
  • 5
    sandocanman avatar :-@
    sandocanman
    • - 13

    Защо винаги се говори така завистливо. Не мислете че хората, които работят там си държат ръцете в джобовете.А и говорите така все едно че там има не 20 а 2000 човека.Също така не мислете че вземат депутатски заплати и се возят на държавни коли.Да не говорим че такъв фонд не се закрива просто така. Стига с това българско мислене,че всичко едва ли не трябва да се закрива и приватизира.

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-@
    m17
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#5] от "sandocanman":

    Защото тия хора ми ядат данъците а няма никаква полза от тях. И хич не ме интересува нито колко са, нито колко взимат нито на какви коли се возят защото са ИЗЛИШНИ !!!. Ако бяха в частна фирма или си клатеха краката в къщи няма нищо против ама те си клатят краката пък аз плащам. И да, всичко излишно или губещо трябва или да се закрие или да се приватизира възможно най-бързо !!!

    Нередност?
  • 7
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • + 10

    До коментар [#5] от "sandocanman":

    Не знам дали работиш там, дори и така да е нямам нищо против теб и хората. Обзалагам се обаче, че останалите 20 човека са само шефчета първо, и второ след като няма никакъв смисъл от тях защо да продължава агонията и за бюджета, а и за самите тях? За да се мотат още година -две, а ние да плащаме всички всеки ден?

    Между другото логиката е напълно вярна. Защо да имаме фонд специално за тютюн? По същата логика трябва да имаме фонд за зърно, фонд за лозя, фонд за домати и т.н. Прекалено ни е скъпа администрацията, приятелю

    Нередност?
  • 8
    lorem_ipsum avatar :-|
    lorem_ipsum
    • + 11

    Шизофренията като държавна политика:
    От една страна държавата ще забранява тютюнопушенето на обществени места и репресира производителите на далеч по-маловредната марихуана. От друга страна обаче продължава да субсидира с милиони най-вредната съвременна дрога.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 3

    До коментар [#8] от "lorem_ipsum":

    Айде сега, марихуаната е всичко друго но не и безвредна. Може би не е толкова опасна като твърдите наркотици но определено не безвредна. Не че цигарите са безвредни де, не ги защитавам нито пък защитавам субсидирането на тютюна.
    Междо другото, идеята за забрана на някой субстанции не е нова, още от древността в много общества опиума е бил забранен под една или друга форма. И причинат е съвсем елементарна - човек който консумира такива субстанции е неработоспособен и ако станат прекалено много тия хора, обществото ще загине.

    Нередност?
  • 10
    lorem_ipsum avatar :-|
    lorem_ipsum
    • + 4

    До коментар [#9] от "m17":

    Спориш сам със себе си - съвсем съзнателно не писах "безвредна", а "ПО-маловредна" (от тютюна).

    Пияните хора също не са особено работоспособни, но на, алкохолът е легален.

    Нередност?
Нов коментар