🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на САЩ - обречена на възстановяване

Reuters прогнозира стабилен растеж на американската икономика през 2012, въпреки проблемите в еврозоната

"Дори да предположим невероятно страшен сценарий, при който вносът в еврозоната рухне с 10%, влиянието върху ръста на БВП на САЩ ще бъде пренебрежимо"

Мишел Жирар, старши икономист в банка RBS

Икономиката на САЩ набира скорост и би трябвало да премине през 2012 г. само с няколко "драскотини". Повечето сигнали са положителни въпреки почти сигурната европейска рецесия и слабия глобален растеж. Такива прогнози прави агенция Reuters в обширен анализ за предстоящата година.

Стабилизирането на американския пазар на труда трябва да подобри състоянието на икономиката като цяло, така че тя да устои на проблемите, задаващи се отвъд океана. Вероятно е обаче възстановяването да се забави в началото на годината след изненадващо добро представяне през четвъртото тримесечие на 2011 г.

"Една добра история"

"Догодина икономиката на САЩ ще бъде една от добрите истории в иначе мрачната глобална икономика", смята професорът по икономика в Калифорнийския щатски университет Сун Уон Сон. Според икономиста американската икономика няма да навлезе в рецесия.

Данните за заетостта и производството подсказват, че годишният растеж в САЩ може да достигне 3% през четвъртото тримесечие, което ще е най-бързия темп за последните 18 месеца. Отчасти съживяването се дължи на натрупаните поръчки за автомобили и материалното запасяване на бизнеса. Това са временни фактори, които могат да доведат до леко забавяне в началото на годината.

Според Reuters оздравяването на трудовия пазар обаче е сигнал за по-продължително и фундаментално възстановяване. През ноември безработицата спадна до 8.6%, най-ниската сройност за последните две години и половина, а молбите за обезщетения намаляха до най-ниското ниво от 2008 г. Това са добри новини за потребителите, които са двигател на две трети от икономическата активност в Америка.

"Потребителят ще може да харчи, защото ръстът на заетостта набира скорост. А с това се увеличават и доходите", твърди Джоел Наров, икономически съветник в консултантска фирма в Пенсилвания.

Повечето икономисти очакват, догодина американският растеж да е между 2.3 и 3 на сто. Ако прогнозите се сбъднат, икономиката ще се е ускорила спрямо 2-процентния растеж тази година. Икономическите резултати могат да помогнат за преизбирането на президента Барак Обама.

Не всички обаче са толкова оптимистични. Например PIMCO, най-големият облигационен фонд в света, очаква растеж от 1% или дори по-малко.

Заплахите

Най-големите заплахи идват от дълговата криза в Европа и споровете във Вашингтон около федералния бюджет. "Ключовият въпрос е дали на икономиката ще й бъде позволено да се движи от собствената си вътрешна динамика", казва Антъни Каридакис, главен икономист в Commerzbank в Ню Йорк.

Политическите разногласия около удължаването на данъчните облекчения за служителите и осигуровките за безработните могат да създадат "фискална спирачка", която може рязко да забави икономиката. Миналата седмица законодателите все пак обявиха, че временно ще удължат действието на финансовите облекчения докато намерят окончателно решение.

Анализатори предупредиха, че ако политиците не подновят мерките, растежът може да е по-нисък с 1.5 процентни пунката от очакваното, което създава риск от рецесия.

Очакванията на икономистите за Европа сочат към "мек спад". По-дълбока рецесия може да оскъпи долара и да сложи прът в колелото на износа. Експортът на САЩ възлиза на около 13% от БВП на страната, а от изнесените стоки и сурови 13 на сто са предназначени за еврозоната.

"Дори да предположим невероятно страшен сценарий, при който растежът на вноса в еврозоната рухне с 10 на сто, влиянието върху ръста на БВП на САЩ ще бъде пренебрежимо", обяснява Мишел Жирар, старши икономист в банка RBS в Кънектикът.

За мултинационални производители, базирани в САЩ – например General Electric и Emerson Electric, Европа е най-голямото притеснение и те вече намаляват експозициите си към Стария континент.

Ролята на финансовия сектор

Финансовите анализатори също не са оптимисти. Очаква се през първото тримесечие на 2012 г. печалбите на фирмите от индекса Standard & Poor's 500 да се увеличат с 5.8 вместо с 10%, каквито бяха предвижданията през октомври.

Повечето икономисти не вярват, че дълговата криза в еврозоната ще разпали криза в Америка. "Ако стабилизирате финансовия сектор и не стигнете до финансова криза, като тази от 2008 г., защото да сме в икономиката, която имахме през 2009 г.?", пита икономистът Джоел Наров.

Заради добрите перспективи пред американската икономика, много анализатори загърбиха очакванията си, че Федералният резерв ще започне нови покупки на активи.

Сигнали за възстановяване има дори на депресирани пазари като имотния. Очаква се за първи път от 2005 г. строителството в САЩ да допринесе за разрастването на икономиката. Освен това приходите в щатските и местните бюджети започват да се движат нагоре, което ще им позволи да харчат малко повече след дълъг период на затягане на коланите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 7
    • + 2

    Хайде- да видим кой кого....Дучето на претоварения от ламарина Титаник или Титанът който плува сред океан от хартийки без покритие. Оптимист съм за втория, дори ако Титаник потъвайки вземе че предизвика разместване на земни пластове по целия свят.Но по-добре да не потъва, а да покрета още.

    Нередност?
  • 2
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 6
    • + 1

    Разбира се с регулациите не следва да се прекалява. В един точен момент икономиката следва да бъде оставена изцяло на своя собствен ход. Това едва ли обаче ще се случи през 2012 ако пробойните на Титаник вземат. че станат по-големи и закачат титана. Титаник ако вземе, че потъне , ще потъне не просто заради липсата на политическа воля, а заради липсата на икономическа прозорливост и нерешителност.

    Нередност?
Нов коментар