🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ вижда колебливи знаци на стабилизация в еврозоната

Програмата за изкупуване на държавни облигации си има край, смята новият член на управата Йорг Асмусен

ЕЦБ декларира, че чрез неограничените си кредити ще "продължи да подкрепя банките и чрез тях и финансирането на реалната икономика".
ЕЦБ декларира, че чрез неограничените си кредити ще "продължи да подкрепя банките и чрез тях и финансирането на реалната икономика".
ЕЦБ декларира, че чрез неограничените си кредити ще "продължи да подкрепя банките и чрез тях и финансирането на реалната икономика".    ©  Reuters
ЕЦБ декларира, че чрез неограничените си кредити ще "продължи да подкрепя банките и чрез тях и финансирането на реалната икономика".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В месечния си бюлетин Европейската централна банка заяви, че вече се виждат признаци на икономическа стабилизация в еврозоната и рекордните заеми, отпуснати на банките ще подкрепят растежа. В духа на изказването на управителя Марио Драги от 12 януари, днес ЕЦБ декларира, че "въпреки че икономическите перспективи са свързани с висока доза несигурност", вече има слаби признаци на стабилизиране на икономическата активност на ниски нива. Централната банка също така декларира, че чрез неограничените си кредити ще "продължи да подкрепя банките и чрез тях и финансирането на реалната икономика".

Същевременно членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен заяви, че банката не може безкрайно да използва програмата си за купуване на облигации, за да подкрепя затруднените държави, и правителства носят основната отговорност за борбата с дълговата криза. Коментарите на Асмусен, който се присъедини към ЕЦБ в началото на годината, като цяло са в съответствие с мнението на  Марио Драги, който заяви, че програмата "не е нито безкрайна, нито вечна".

Тази гледна точка го приближава и до германските политици, които миналата година поведоха опозицията срещу изкупуването на облигации от страна на ЕЦБ. Юрген Старк и Аксел Вебер подадоха оставки от ръководството на централната банка миналата година в знак на протест срещу програмата, чрез която според тях ЕЦБ навлиза в сферата на фискалната политика, вместо да поддържа основната си роля – да осигурява стабилни цени.

Асмусен обаче отбелязва, че не вижда опасност инфлацията да доведе до инфлационен натиск, а ЕЦБ има мандат да поддържа стабилността на финансовите пазари. "Този мандат е с важно значение, но е мандат с ограничения. Затова не трябва да се претоварва паричната политика, основната отговорност за борбата със сегашната криза е на правителствата", заявява той.

Еврозоната е пред рецесия

Еврозоната е на границата на границата на техническа  рецесия, заяви на пресконференция в Люксембург председателят на  Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Техническа рецесия според финансовите експерти има в случаите, когато се наблюдава намаляване на брутния вътрешен продукт през най-малко две последователни тримесечия. Очакванията са, че през последното тримесечие на миналата година икономическата активност в страните от еврозоната е започнала бавно да се възстановява, но официалните статистически данни все още не са оповестени. Сходни са очакванията и за първото тримесечие на тази година.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlin0511 avatar :-|
    pavlin0511
    • + 6

    Стабилизиране чрез наливане на нови пари.Да видим до къде ще ни доведе.

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • + 5

    До коментар [#1] от "pavlin0511":

    До резултатите на Кодак, но преди това трябва да минем през елегантния quantitative easing

    Нередност?
  • 3
    wildbalkan avatar :-|
    wildbalkan
    • - 1
    • + 4

    дали тези "експерти" видяха срива на гърция,ирландия,портогалия,италия,испания и т.н.,не,трябваше хедж фондовете да им покажат че грешат,че има идиотски правителства толерирани от немци,французи и кой ли не

    Нередност?
  • 4
    abazhle avatar :-|
    Brutale
    • + 2

    Поредният пример за дългова криза предизвикана от користни и късогледи политици...

    Нередност?
Нов коментар