🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Φοнд "Земеделие" започва изплащането на 877 млн. лв. субсидии за площ

До края на месеца фермерите трябва да получат средствата

Над 87 хил. души ще получат по 22.5 лв. на декар евросубсидия
Над 87 хил. души ще получат по 22.5 лв. на декар евросубсидия
Над 87 хил. души ще получат по 22.5 лв. на декар евросубсидия    ©  Асен Тонев
Над 87 хил. души ще получат по 22.5 лв. на декар евросубсидия    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фонд "Земеделие" започва изплащането на директните субсидии на площ за земеделските производители от сряда, като се очаква до края на месеца средствата да бъдат преведени на всички фермери. Това съобщиха от институцията в понеделник.

Средствата от Европейския съюз ще бъдат изплатени на над 87 хил. души, които ще получат по 22.5 лв. на декар. По 3 лв. на декар като национални доплащания към тях ще получат над 68 хил. фермери, казаха още от фонда. Общата сума по двете схеми се очаква да бъде над 877 млн. лв.

Стопаните ще получат средствата спрямо заявените от тях обработвани парцели, които са допустими за подпомагане. Преди изплащането кандидатите можеха да се запознаят със земите, които според фонда могат да получат финансиране и при несъгласие да подадат жалби. Очаква се през февруари агроминистерството да разгледа сигналите и при необходимост да коригира сумите, предназначени за тези фермери.

Общите земеделски субсидии, които ще бъдат изплатени в тази кампания, надхвърлят 1.2 млрд. лв. През декември своите субсидии получиха животновъдните стопанства. Освен директните плащания на площ, предстои и изплащането на субсидии за производителите на тютюн и на зеленчуци.

Все още няма коментари
Нов коментар