🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все по-едри земеделци

Кандидатите за евросубсидии са по-малко, но oбработват повече земи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В топ 10 на компаниите, получили субсидии за 2011 г., са само зърнопроизводители

Тенденцията на окрупняване в земеделския сектор, която започна преди няколко години, продължава. Това се вижда от статистиката на кандидатите за европейски субсидии в сектора. Срокът за подаване на документи изтече на 9 юни. Според предварителните данни на фонд "Земеделие", предоставени на "Капитал Daily", през тази година намалява броят на стопанствата, искащи европейски средства, но се увеличава регистрираната площ. Преведено, това означава, че ще се обработва повече земя, но от по-малко земеделци.


Причините са няколко - през последните години зърнопроизводството е печеливш сектор и има средства за нови инвестиции, а бъдещите правила за евросубсидии ще бъдат обвързани с площите от миналите години. А и не е без значение, че земеделският сектор е подкрепен от над 1 млрд. лева субсидии годишно.
Чисто икономическият смисъл на окрупняването на обработваемата земя на стопанствата е ,че постигат по-голяма ефективност. Причината е, че те ще могат да са по-механизирани, а и да печелят от мащаба. 


По-малко, но по-големи 

Данните на фонд "Земеделие" към този момент показват, че около 84 хил. физически лица и фирми са кандидатствали за европейски субсидии на площ в периода от март до 9 юни. В сравнение с миналогодишната кампания това е намаление с около 4%. С подобен процент падна броят на стопанствата и през предходната година, което означава, че посоката на концентрация е трайна.
Същевременно обаче регистрираните за подпомагане обработваеми земи се увеличават до 3.6 млн.

хектара, което е ръст от 1-2%, показва още статистиката. Така за четвърта поредна година се забелязва тенденция на окрупняване в сектора, която според оценки на бранша се дължи предимно на растежа на фирмите в зърнопроизводствения сектор. Те взимат и най-големите субсидии по тази схема. Данните от последното преброяване на земеделските стопанства показват, че със зърнени култури са засадени над 58% от площите в България, следвани от техническите култури (като слънчоглед и рапица), които са с дял от почти 34% (виж графиката). Отделно от това всички от най-големите фирми, получили средства от европейските фондове и националния бюджет, също са в зърнения сектор (виж топ 10 на фирмите в графиката). Класацията не е абсолютно представителна за топ зърнопроизводителите, защото много от тях работят с различни фирми и физически лица.

Нови изисквания 

След като кандидатите вече са подали заявление за директни плащания на площ, предстоят и проверки от фонд "Земеделие". Субсидиите традиционно ще започнат да бъдат изплащани в края на годината, като крайният срок те да стигнат до фермерите е юни 2013 г. Очакванията са за настоящия годишен период от европейския фонд за гарантиране на земеделието да бъдат предоставени близо 500 млн. евро. 

Сумата на националните доплащания пък ще стане ясна през есента с предложенията за новия бюджет. През тази година по схемата за единно плащане на площ има и нови критерии. Фермерите ще трябва да покрият екологични изисквания, свързани с опазването на водите от замърсяване с органични торове, както и на местообитанията и застрашени видове. Досега екологичните критерии не бяха задължителни и съответно обвързани с плащанията. 

Коренна промяна от 2014 г.

Новата селскостопанска политика на ЕС, по която все още текат ожесточени дебати, най-вероятно ще донесе сериозни промени при директните плащания на фермерите за периода 2014 - 2020 г. Според предложението на еврокомисията трябва да бъде въведен таван на субсидиите, както и да се постигне сближаване на сумите, които получават отделните държави. Според идеята максимално допустимата субсидия ще бъде 300 хил. евро и ще се въведе прогресивно процентно намаляване на получаваните суми. Така например субсидиите на фирми, получаващи между 150 и 200 хил. евро, ще бъдат намалени с 20%, на тези, взимащи между 200 и 250 хил. евро - с 40%, а на тези между 250 и 300 хил. евро - със 70%. Планира се и отпадането на т.нар. исторически подход, който осигурява в момента по-големи средства на земеделците от старите страни членки. На този етап не е ясно с какво ще бъде заменен той, за да се постигне сближаване на бюджетите, но обсъжданите идеи са да бъдат въведени икономически и социални критерии.