🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЦИР: Икономиката ще расте, но домакинствата ще харчат по-малко

Чужди компании ще продължат да се оттеглят от България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката през тази година ще расте - отново главно заради външния сектор, а възстановяването на доходите и потреблението в домакинствата ще протича по-бавно.

Това прогнозира Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие. Неправителствената организация представи традиционния си тримесечен доклад за развитието на икономиката.

Според него брутният вътрешен продукт в есенните месеци е нараснал с 2% и така растежът за цялата 2011 г. също се очертава около 2 на сто.

Така икономиката достига равнище на производство 4.4% под предкризисния си връх от четвъртото тримесечие на 2008 г. Основният сценарий на организацията за тази година също е за растеж от 2% и ако той се реализира, през четвъртото тримесечие на годината икономиката ще стигне предкризисните си равнища.

Това обаче ще е икономика с нова структура, в която се развиват експортно ориентираните отрасли, а домакинствата продължават да потребяват по-малко заради свитите доходи и несигурността. Оптимизмът и потреблението сред домакинствата ще се възстановяват бавно, като в момента крайното потребление е 7% под равнището си от преди кризата и ще се върне към върховите стойности не преди средата на 2013 г.

"Фалитът на Гърция и други извънредни събития трудно могат да се предвидят, но ако няма такива шокове и ако страните търговски партньори продължат да се развиват, рецесията през тази година ще бъде малко вероятен сценарий", каза Георги Прохаски.

Негативна тенденция преките чуждестранни инвестиции да намаляват обаче ще се запази, смятат от Центъра за икономическо развитие. Миналата година ще се запомни не само с драстичния спад на преките чуждестранни инвестиции, (48% към края на ноември по предварителни данни на БНБ – бел. авт.), но и с напускане а инвеститори, а през тази година, чужди компании с бизнес у нас щели да продължат да се оттеглят.

Заради външната търговия и съвземане в сектора на услугите, както и в по-малка степен на потребителското доверие, обаче от организацията смятат, че икономиката ще расте и тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dadam avatar :-|
    dadam
    • + 4

    "Фалитът на Гърция и други извънредни събития трудно могат да се предвидят, но ако няма такива шокове и ако страните търговски партньори продължат да се развиват, рецесията през тази година ще бъде малко вероятен сценарий", каза Георги Прохаски.

    ...Жалко че засега фалит на Гърция и рецесия в Еврозоната са най-вероятния сценарии. Най-важните експортни пазари на България са Италия, Турция и Гърция, така че ситуацията си плаче за "външни шокове".

    Нередност?
  • 2
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban
    • + 5

    "Фалитът на Гърция и други извънредни събития трудно могат да се предвидят, но ако няма такива шокове рецесията през тази година ще бъде малко вероятен сценарий", каза Георги Прохаски. ОЩЕ ЕДИН КЪСОГЛЕД СПЕЦИАЛИСТ КОИТО НЕ ВИДЯ ИДВАЩАТА КРИЗА И СЕ СЪМНЯВА В РЕЦИСИЯТА ЕТО НА НЕГО НА ЧИТАТЕЛИТЕ АРГУМЕНТИ Българите отново са притеснени за работа и доход Да помечтаем за ниски лихв БНБ: Преките чуждестранни инвестиции спадат с 48%

    Нередност?
Нов коментар