🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната икономика е нараснала с най-бърз темп от година

Поръчките за машини в САЩ се свиват, услугите се подобряват

Въпреки признаците за размразяване на икономиката, безработицата в Европа се увеличава.
Въпреки признаците за размразяване на икономиката, безработицата в Европа се увеличава.
Въпреки признаците за размразяване на икономиката, безработицата в Европа се увеличава.    ©  Susana Vera
Въпреки признаците за размразяване на икономиката, безработицата в Европа се увеличава.    ©  Susana Vera
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дейността на световния частен сектор е нараснала миналия месец с най-бързите си темпове за година, след като стабилното подобрение в САЩ компенсира затрудненията в еврозоната, съобщи Ройтерс. Индексът на общото световно производство - Global Total Output index, на JPMorgan, съставен с помощта на организации за проучване и доставки, е достигнал 55.5 пункта през февруари спрямо 54.5 през януари. Стойността от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Индексът на световните услуги - Global Services index, е скочил до 56.5 пункта миналия месец спрямо 55.3 пункта през януари, което е най-високото равнище от февруари миналата година. Това увеличение е постигнато заради повишаването на цените, като растежът им бележи най-бързия си темп от май 2011 г., насърчен от скачащите цени на петрола и съпътстващите този процес нараствания на цените в транспорта.

Много добро представяне на услугите

Поръчките на компаниите в САЩ за машини и други основни капиталови стоки са намалели силно през януари след изтичането на данъчните облекчения, отчитайки най-голям спад за последните 15 месеца, предаде Асошиейтед прес. Въпреки това поръчките са почти на равнищата от преди рецесията. Министерството на търговията посочи, че промишлените поръчки са ес понижили с 1% през януари. През декември беше отчетено повишение, но тогава беше последният месец, в който компаниите можеха да се възползват от едногодишно данъчно облекчение при инвестициите. Общо поръчките през януари възлизат на 462.2 млрд. долара, което е с 37.7 на сто над най-ниското равнище при рецесията през март 2009 г. и само 4.6 процента под най-високото равнище на поръчките през юни 2008 г.  Промишленото производство е един от светлите лъчи при възстановяването.

Едновременно с това услугите в САЩ се подобряват с най-добър темп през февруари на годишна база. Като новите поръчки са помогнали за повишаване на цените. Индексът ISM се повиши до 57.3 пункта от 56.8 през януари. Секторът на услугите включва всички дейности от продажби в магазини, хотелиерство и банкови дейности. Том Порсели, главен икономист в RBC Capital Markets, смята, че последните данни за ISM са доста солидни.