🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch извади Гърция от зоната на фалита

Очаква се и другите рейтингови агенции да ревизират гръцкия рейтинг след приключването на сделката за преструктуриране на дълга

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция преживя първото повишение на кредитния си рейтинг от много време насам, след като агенция Fitch прецени, че страната вече не се намира в "ограничен фалит". Дългосрочният и краткосрочният рейтинг на страната беше повишен от "С" на "В-" със стабилна перспектива, след като бе завършено преструктурирането на гръцкия дълг. Fitch обаче предупреди, че политическата нестабилност и рецесията могат отново да върнат Атина в зоната на фалита.

Това е първият случай, в който кредитният рейтинг на Гърция бива повишен от края на 2009 г. и първото повишение от страна на Fitch от 2003 г. Рейтингът "В-" обаче продължава да класира гръцките дългови облигации като "боклук". Очаква се благодарение на "подстрижката" на дълга и отпускането на втората международна финансова помощ, външният дълг на Гърция да спадне до 120% от БВП от сегашните 160%.

"Агенцията счита, че продължава да съществува значителен риск от неплатежоспособност в светлината на все още високото ниво на задлъжнялост и дълбоките икономически проблеми, пред които е изправена Гърция", заявяват от Fitch. Агенцията също така предупреждава, че прилагането на реформите, които се предвиждат във втория спасителен план, ще представлява "значително предизвикателство" за гръцките власти.

Fitch вижда значителен риск и в несигурността на състава и позициите на бъдещото гръцко правителство, което ще бъде избрано през април. Социологическите проучвания показват, че нито една партия няма да спечели изразено мнозинство от гласовете, а много от избирателите ще се ориентират към партии, обявяващи се против спасителния план. Консерваторите от "Нова Демокрация", които събират най-голям процент поддръжка в проучванията подкрепят спасителния пакет, но вероятно ще искат предоговаряне на част от него.

Трите основни рейтингови агенции намаляваха систематично кредитния рейтинг на Гърция с развитието на дълговата криза, като в крайна сметка го до понижиха до ниво "фалит" след сделката за отписване на част от външния дълг. Миналият месец Standard & Poor's заяви, че вероятно ще повиши гръцкия рейтинг до "ССС" след приключване на сделката с частните кредитори, а Moody's обеща да ревизира гръцкия рейтинг "своевременно".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • - 1
    • + 4

    ......но това е много временно! Гърция, според мен вече не диша,а само политиците бодряшки подвикват "ще живее!"

    Нередност?
  • 2
    oft231057892 avatar :-|
    oft231057892
    • + 2

    Някой наистина ли вярва, че ще оставят Гърция да фалира? Ами кой ще вози евтино каргото от китайските заводи на хер Ханс?

    http://www.grreporter.info/Grckiyat_trgovski_flot_ostava_nomer_1_v_sveta_vpreki_krizata/6328

    Нередност?
  • 3
    schmittt avatar :-|
    неа грижи
    • + 1

    До коментар [#1] от "milena_82":

    petar_333
    13 мар 2012 13:33
    Оценка
    -3 +3
    Гърция вече не диша,само политиците бодро подвикват:"Ще живее!"

    Нередност?
Нов коментар