🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тройката: Гърция ще се нуждае от още пари и нови икономии

За да сведе дълга си под 100% от БВП, Гърция ще трябва да затяга коланите до 2030 г.

В навечерието на парламентарните избори през април бюджетните икономии срещат все по-силна съпротива в гръцкото общество. За да бъдат постигнати поставените от международните кредитори цели обаче, гръцките политици ще трябва да се придържат стриктно към договорените политики за икономии до 2030 г.
В навечерието на парламентарните избори през април бюджетните икономии срещат все по-силна съпротива в гръцкото общество. За да бъдат постигнати поставените от международните кредитори цели обаче, гръцките политици ще трябва да се придържат стриктно към договорените политики за икономии до 2030 г.
В навечерието на парламентарните избори през април бюджетните икономии срещат все по-силна съпротива в гръцкото общество. За да бъдат постигнати поставените от международните кредитори цели обаче, гръцките политици ще трябва да се придържат стриктно към договорените политики за икономии до 2030 г.    ©  Reuters
В навечерието на парламентарните избори през април бюджетните икономии срещат все по-силна съпротива в гръцкото общество. За да бъдат постигнати поставените от международните кредитори цели обаче, гръцките политици ще трябва да се придържат стриктно към договорените политики за икономии до 2030 г.    ©  Reuters

Гърция ще трябва да съкрати държавните си разходи с още 5.5% от БВП в периода 2013-2014 г., за да постигнe договорените фискалните цели, които са в основата на втория спасителен пакет за Атина, показва доклад на Европейската комисия, цитиран от Reuters.

Според документа одобреният в началото на годината пакет за икономии, възлизащ на 1.5% от БВП, ще позволи на Гърция да сведе първичния си дефицит до 1% през 2012 г. "Въпреки това, сегашните прогнози разкриват сериозни дупки във фиска през 2013-2014 г.", предупреждава ЕК, според чиито изчисления недостигът ще достигне общо 5.5% от БВП през следващите две години.

"Това означава, че през следващите месеци Гърция трябва да приеме допълнителни мерки за икономии, особено при актуализацията на бюджета през май", се заявява в документа. През април в Гърция предстоят парламентарни избори, в навечерието на които обществото все по-силно усеща негативните ефекти от строгите икономии.

В доклада се съобщава, че в подготовка за новите съкращения гръцкото правителство преразглежда планираните публични разходи, като се фокусира върху икономии в социалните плащания, здравеопазването, отбраната. Предвижда се и преструктуриране на централната и местната администрация и съкращения в публичния сектор. "Продължаване на всеобхватаната международна финансова помощ може да се очаква, само ако прилагането на договорените политики се подобри", пише в доклада.

Строга дисциплина до 2030 г.

В друг доклад на международните кредитори се предупреждава, че вторият спасителен план за Гърция може да направи дълга й устойчив, но Атина ще трябва да се придържа строго към съгласуваните с кредиторите й политики до 2030 г. Вероятно е Гърция да се нуждае от още пари след 2014 г.

Според анализа, подготвен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за срещата на финансовите министри от еврозоната, извършената "подстрижка" на гръцкия дълг ще го намали до 116.5% от БВП през 2020 г. и до 88% през 2030 г. "Резултатите показват, че програмата може да вкара гръцкия дълг в устойчива траектория", пише в доклада. Там обаче също се предупреждава, че програмата за стабилизиране на Гърция е изключително чувствителна и "предразположена към инциденти".

Анализаторите на Тройката изтъкват, че преструктурирането на гръцки облигации, държани от частни инвеститори, е спомогнало за първоначалното намаляване на дълговото бреме, но то може отново да скочи до 164% от БВП през 2013 г. поради свиването на икономиката и незавършените фискални корекции.

"Когато фискалните реформи бъдат завършени, растежът е възстановен и приходите от приватизация бъдат реализирани, ще започне и стабилното намаляване на дълга. Гърция ще трябва да се придържа към добрите политики до 2030 г., за да намали съотношението на задълженията си към БВП под 100%", се заявява в доклада.

Европа да не затваря кесията

Докладът също така отправя предупреждение към страните от еврозоната, че трябва да са готови да отпуснат още средства на Атина. Според документа когато Гърция се опита да се върне на международните пазари през 2014 г., първоначално ще трябва да емитира краткосрочен дълг, лихвите по който ще продължават да са високи заради големите дългове на Атина. Докато натрупа увереност и доверие на пазара, Гърция ще трябва да разчита на финансиране от членките на еврозоната и европейските спасителни фондове, се отбелязва още в доклада.

Авторите изтъкват, че пътят към устойчив дълг ще е дълъг и изпълнен с рискове заради деликатния баланс, който гръцките политици ще трябва да поддържат през следващите десетилетия. "Гръцките власти може би няма да са в състояние да приложат реформите с предвиденото темпо", предупреждават анализаторите. Според тях е много вероятно по-гъвкавото заплащане, либерализацията на пазарите и реформите, засягащи бизнес средата, да срещнат съпротива от страна на икономическите агенти и бюрократични пречки.

Препятствия по пистата

В доклада също се изтъква, Гърция може би ще се нуждае от повече време от предвиденото за определянето и провеждането на структурните и фискални реформи, нужни за подобряване на първичното салдо от -1% през 2012 г. до целевите 4.5% от БВП. "Що се отнася до продажбата на активи, закъснения могат да възникнат както поради ограничения, свързани с пазара, така и поради политически препятствия. Разбира се и неблагоприятните макро икономически резултати също биха навредили на изпълнението на заложените реформи", пише в доклада.

Най-лошият сценарий според документа предвижда дългът на Гърция да се увеличи до 170% от БВП през 2014 г., а през 2020 г. ще е спаднал само до 145.5% от БВП. Анализаторите прогнозират, че след като преживее още една година на рецесия, гръцката икономика ще се стабилизира през 2013 г., а в периода 2014-2017 ще има леко възстановяване. След това потенциалният годишен ръст ще е около 2.5%. Гърция трябва да събере 45 млрд. евро от приватизация до 2020 г., като 12 млрд. от тях се очаква да са събрани до 2014 г.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 2
    • + 44

    'Само две неща са безкрайни- вселената и човешката глупост и аз не съм съвсем сигурен за първото'- Алберт Айнщайн

    Нередност?
  • 2
    mahito avatar :-(
    mahito
    • - 3
    • + 39

    Е айде стига с тази бездънна яма, то тези оправия нямат...Това какво значи, че до 2030 на България пак ли ще гледат като втора ръка, понеже ето Гърция има такива и такива проблеми. Да ги бяха оставили да фалират веднъж и да продължават напред...

    Нередност?
  • 3
    lz22 avatar :-|
    lz2
    • - 10
    • + 27

    Не ги мислете гърците!Те са били народ,преди 3 хилядолетия!Днес са за гавра на Европа!Пък и на изборите ще си направят харикири,и край на комедията!

    Нередност?
  • 4
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис
    • - 4
    • + 21

    До коментар [#3] от "lz2": Ще си направят харакири , в смисъл , че ще дойдат на власт гръцките комунисти , може би ? Пак ли ? Всички в този форум знаят за " морален риск" при инвестирането или при отпускане на заем . В смисъл , че дългът е станал устойчив и няма излизане от него . Заемополучателя се вкарва в ролята на господар и командир спрямо държателите на дълга . Гърция отдавна се стреми към тази роля и не е за вярване , но май вече е постигнала това . Или поне си въобразява , че е в тази роля. От тази отвратителна поза ще я изкара една по-задълбочена криза в Италия . Тогава началниците на Европа ще забравят за любимата си Гърция , за да спасяват наистина задниците си . Няма да е далеч и това .

    Нередност?
  • 5
    miet avatar :-|
    miet
    • - 9
    • + 33

    Всички водещи европейски лидери мислят за Гърция.Мислят разбира се и за собствените си държави - Италия , Испания , Португалия , Румъния, Унгария и т.н.Мислят също и си отстояват придобивките и гражданите им. Никой обаче не мисли за България. Може в един момент да се окаже , че Гърция и другите в еврозоната няма да фалират , а ще фалира България.Защото Марио Драги от ЕЦБ раздаде на банките им вече 3 трилиона евро , срещу нищожна лихва.Гърция има 10 пъти по-голям БВП и стабилна икономика от нашата.Румъния и Унгария също се уредиха и сега Румъния има 5 пъти по-голям растеж от нашия. Ние режем и спестяваме и в същото време чиновниците от финансовото ни министерство не само , че стопиха резерва , но си раздадоха и 55 млн.бонуси за това. Не само , че не осигуриха външен заем , но се готвят да приватизират и без това малкото останала читава държавна собственост , която работи на светло, плаща данъци и осигуровки и пълни бюджета.По този начин чрез приватизация нашите министри искат да изплащаме задълженията си по външния дълг.Това е погрешно! Защо не се огледат поне и да видят как го правят останалите , за да не се окажем в дефолт и галопираща безработица , без заплати и пенсии!

    Нередност?
  • 6
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 5
    • + 14

    До коментар [#5] от "miet":

    не им пука за гърция. Искат да запазят пирамидата наречена евро зона и европейски съюз който се разклати сериозно и се видя че бъдеще няма за този франкенщайн на недоразуменията.

    Още една година на криза и безработица от 50% и ще видим революций - най малко в Испания и Гърция.

    Нередност?
  • 7
    aircraft_carrier avatar :-|
    aircraft_carrier
    • - 8
    • + 28

    За България трябва да мислят българите.Никой не ни е длъжен.Избийте си комунизма от главите и си припомнете дедите ви с какво са се занимавали.много скоро богат ще е този който има какво да яде.Който не го е разбрал ще го разбере по трудния начин

    Нередност?
  • 8
    siolen avatar :-|
    siolen
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#3] от "lz2":

    Гърците са станали "народ" около 50 години преди българите - къде 1830 година. Другото са митове и легенди.
    Най-малкото което - "елинин" е било културно понятие, а не народностно.

    Нередност?
  • 9
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 4
    • + 9

    Ако се информирате само от медиите, може да останете, наистина, с впечатление, че Германия, Франция, Холандия и т.н. им е много притеснето за условните гърци Катерина и Янис, та наливат тонове евро в Гърция.
    Истината е много на повърхността - това е политика и интереси. Целта на водещите европейски икономики в момента е запазването на еврозоната непокътната и съхраняването на общоевропейския пазар. Но това е в момента! Ако г-н Саркози загуби изборите,социалистът Франсоа декларира, че ще следва друга политика. Тогава и г-жа Меркел ще загуби сигурния си съратник и няма да може сама да прокарва прогерманската си политика. Тогава нещата ще се много по-различни от сега, защото ще завее друг политически вятър.

    Нередност?
  • 10
    miet avatar :-|
    miet
    • - 3
    • + 21

    Естествено , че за България трябва да мислят българите. Ако някой мисли , че България ще се изхранва само с земеделието, той е на погрешен път , защото земеделието в България с всяка изминала година закъсва. Причините са много , но защо поне не гледахме как действаха в Чехия , Словакия , Румъния и други. Ние сега всичко внасяме , с изключение на хляба. Срамота е ако и Албания и Македония ни изпреварят.Това , което ни е необходимо, е да бъдем справедливи по отношение на тези , които ни управляват и ни представляват пред света. Както германците принудиха един Хелмут Кол , предишен президент и министри да подадат оставки , след като се забъркаха в скандали. Същото се отнася и за Румъния , и за Унгария , и за Гърция и другите съседни държави , които ни изпревариха. Накратко казано - икономическата ни политика е погрешна.Не се забогатява само с икономии и фалшиви лишения.За икономическия растеж е необходимо създаването на нови работни места и борба с безработицата. Това може да стане с финансиране , каквото използват и Гърция , и Румъния , и Португалия и т.н. Затова шефът на ЕЦБ Марио Драги напомпи в банките от еврозоната тези трилиони евро срещу нищожна лихва.Затова МВФ и ЕС подпомагаха закъсалите.Това ще предизвика инфлация , от която ние също ще сме потърпевши. Трябва да се поучим от тези действия на италианеца Драги и другите и да искаме същото отношение и към нас , защото е много вероятно да изпитаме скоро проблемите на тези , които не могат да си поемат разходите по дълга и безработицата да се увеличи още повече.

    Нередност?
Нов коментар