🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пол Кругман: Какво означава случващото се в Гърция

Страната изглежда обречена на още много години страдание

Пол Кругман е професор по икономика в Университета в Принстън
Пол Кругман е професор по икономика в Университета в Принстън
Пол Кругман е професор по икономика в Университета в Принстън    ©  Staff
Пол Кругман е професор по икономика в Университета в Принстън    ©  Staff

Гърция обяви официално фалит по дълга си към частните кредитори. Този фалит беше "подреден" и предварително договорен, а не просто обявен, което предполагам е нещо добро. Все пак, историята е далеч от своя край. Дори и с това облекчаване на дълга Гърция, която подобно на други европейски държави е принудена да наложи строги икономии в условията на стагнираща икономика, изглежда обречена на още много години страдание.

И това трябва да се каже. За последните две години случващото се с Гърция, както се казва в един скорошен доклад по икономическа политика, се "тълкува като притча за рисковете от фискалната разпуснатост." Не минава и ден без някои политик или коментатор да се изкаже, показвайки голямата си мъдрост, че трябва веднага да намалим разходите на правителството или ще станем следващата Гърция.

Мерките за икономии не са нужното лекарство

Гръцкият опит всъщност показва, че покачващият се дефицит - дори и в добри времена, може да ви вкара в беда. Но да се опитвате да елиминирате дефицита, след като вече сте в беда, не е рецепта за изцеление, а за депресия.

Тези икономии, направени последните две години, с цел да се намалят бюджетните дефицити, доведоха до депресия по цялата периферия на Европа. Гърция е най-лошият случай - с безработица от 20% и обществени услуги, включително и здравеопазване, намиращи се в колапс. Но Ирландия, която изпълни всички предписани й строги икономии, също е в много лошо положние - безработица близо 15% и сериозен спад на реалния БВП. Португалия и Испания са в подобно бедствено положение.

Икономиите обаче не само носят страдание за населението, но има и все повече доказателства, че те водят до самоунищожаване дори от чисто фискална гледна точка. Ефектът е толкова негативен, тъй като комбинацията от спада в приходите заради стагнацията и влошаващите се дългосрочни перспективи в действителност намаляват доверието на пазарите, а това прави по-трудно справянето в бъдеще с тежестта на дълга.

Не това обаче се предполагаше че ще се случи

Преди две години много политици и експерти започнаха да призовават за отказ от политиката на стимулите и преминаването към строги икономии и обещаваха бързо оздравяване и печалби в замяна на лишенията.

"Идеята, че мерките за икономии може да предизвикат стагнация, е неправилна", каза през лятото на 2010 г. бившият вече президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Той настояваше, че фискалната дисциплина ще вдъхне доверие и това ще доведе до икономически растеж.

И всеки лек тик нагоре на икономика, подложена на лечение чрез икономии, беше приветстван като доказателство, че тази политика работи. Икономиите, наложени от Ирландия, бяха обявявани за успех, не веднъж, а два пъти - първо през лятото на 2010 г., след това отново миналата есен и всеки път добрата новина бързо се изпаряваше.

Алтернативите

Имали ли са алтернативи страни като Гърция и Ирландия. Отговорът е да, имали са и имат в момента една не много добра алтернатива - да се откажат от еврото. Една крайна стъпка, която ако трябва да бъдем реалисти, техните лидери няма да вземат, докато всички други не се провалят – нещо, към което, ако питате мен, бързо се приближава Гърция.

Германия и Европейската централна банка може да направят поне необходимия минимум, като спрат да настояват за строги икономии и да направят повече за стимулиране на европейската икономика като цяло.

САЩ не трябва да следват Европа

Главното е, че Америка има алтернатива - ние разполагаме със собствена валута и може да заемаме в дългосрочен план на исторически ниски лихвени проценти. Ето защо ние не трябва да влизаме в низходящата спирала на строги икономии и свиване на икономиката.

Така че е време да се спре позоваването, поне от американска гледна точка, на гръцкия пример, като поучителен разказ за опасността от висок дефицит. Вместо това Гърция трябва да се разглежда като една поучителна история за опасностите, идващи от опита им да намалят дефицитите си твърде бързо, докато икономиката им е все още е в дълбока депресия. (И да, въпреки някои положителни данни напоследък, нашата икономика все още е в дълбока депресия.)

Истината е, че ако искате да знаете кой се опитва да превърне Америка в Гърция, то това не са тези, които призоват за повече стимули за нашата все още депресирани икономика, а тези, които искат строги икономии по гръцки модел.

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 3
    • + 30

    Преводача много е бързал, предполагам за обяд.

    Нередност?
  • 3
    diablo avatar :-|
    diablo
    • - 32
    • + 24

    Имам предвид Пол Крюгер.

    Нередност?
  • 4
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • - 8
    • + 52

    На агония и страдание обрекоха възрастните младите,това направиха!

    Нередност?
  • 5
    brutester avatar :-|
    brutester
    • - 13
    • + 52

    "Главното е, че Америка има алтернатива - ние разполагаме със собствена валута и може да заемаме в дългосрочен план на исторически ниски лихвени проценти."

    Имате единствената световна РЕЗЕРВНА валута и само заради това никои няма сметка да Ви фалира. Но и Китай и Европа намаляват силно резервите в долари и някои ден може да ви кажат, че не искат повече долари.

    Ма, че поживеем, че видим :)

    Нередност?
  • 6
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 40
    • + 8

    Стопанската ситуация в Гърция е разбираема и е възможно полезно решение, след което много бързо ще се забрави, че е имало криза.

    Стопанската криза в Гърция се развива тъй като (при мълчаливо поведение от европейски и световни експерти) гръцкото правителство прилага утопична управленска идея, която се материализира в конкретна държавна финансова грешка и сегашното нейно държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за евро.

    Гръцкият финансов недъг съществува, защото не е налично съобразяване с качества на ползвано евро и това поведение подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза с болезнени щети за участници в стопански живот.

    Под влияние на доскоро неизвестната утопична финансова политика гръцкото правителство е с ненужно намалени парични приходи и със сравнително завишени парични задължения, които сега болезнено се компенсират с повишение на държавни данъци и орязване на полезни държавни разходи.

    Възможно е успешно поправяне на разкритата световна държавна финансова грешка.

    До 24 часа след като сегашното правителство на Гърция неутрализира наследено утопично управленско поведение като подобри своето държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с евро – настоящата нейна стопанска криза ще е премахната.

    Пример: Ако Гърция бе подобрила своето утопично държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

    Забележка: Особено важната причина за стопанска криза през XXI-ви век при други държави е идентична с тази в Гърция.

    За да е възможно полезно обществено развитие е необходимо разобличаване на сегашната световна държавна финансова грешка, която пречи за пълноценно развитие на човешката цивилизация.

    Иван Митев – икономист

    Нередност?
  • 7
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 21
    • + 23

    нещо много го цитирате щатния икономист на НЙТ. Странно за в. Капитал, който се има за икономически либерален, да цитира изключително само този човек...

    Нередност?
  • 8
    dadam avatar :-|
    dadam
    • - 10
    • + 23

    Кругман има на своя страна както икономическата теория така и наскорошните примери за последствията от орязването на държавните бюджети. Намаляването на държавните разходи води по определение до понижаване на общото търсене в икономиката. Всеки икономист, който твърди обратното, удобно избягва да предостави каквито и да било свидетелства за твърдението си.

    До коментар [#5] от "brutester":

    Китай нямат интерес да спрат да купуват долари, защото това ще доведе да повишаване на курса на юана и до намаляване на износа им (повишена безработица).


    До коментар [#7] от "Longanlon":

    Блогът на Кругман в NYT се казва "Съвестта на един либерал".

    Нередност?
  • 9
    bul1976 avatar :-|
    bul1976
    • - 10
    • + 58

    Агонията ще продължи докато ,свата не се върне към основите на капитализма и първо правило е че фалита е част от играта и трябва да носиш отговорност за това ,и вината е колкото на кредитополучателите толкова и на кредиторите .Американците измислиха филма за безсмъртните банки ,но в първия момент в който се появи друга резервна валута ,Гърция ще е песен ,Рано или късно Китай ще го направи .Банките са практически безсмъртни и управлението е ужасно там ,и какво може да бъде като 7% от Уникредит се държи от Либийското правителство ,до преди време от Кадафи сега от бог знае кой ,с ефтините пари от петрола изкупиха сума ти банки в Европа ,но могат ли да управляват ?То се вижда .Същия е цирка и в Америка ,програми "Дом за всеки американец" равенство при кредитополучаване 50% бели 50% цветнокожи е такива щуротии ,Гърция е най малкия проблем на света.Америка и ЕС са по големите с пускането на печатниците денонощно ,за съжаление няма кой да пита американския посланик ,До кога ще печатите хартийки и основния Ви и износен продукт е инфлацията .Управлението в световен мащаб-ЕС -Сащ на герантокрацията= висока младежка безработица и високи пенсии .

    Нередност?
  • 10
    borislav_flyco avatar :-(
    flyco
    • - 9
    • + 19

    Гърците трябва да си изживеят наказанието, пък после, като се дисциплинират да мислят за инвестиционно развитие.

    Нередност?
Нов коментар