🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия все пак няма да ограничава кредитирането в Източна Европа

Регулаторите само ще наблюдават дейността на австрийските банки, без да налагат ограничения за кредитирането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийските регулатори решиха да омекотят предложенията си за ограничаване на кредитирането за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от трите основни австрийски банки, съобщи Reuters. В края на миналата година централната банка и основният финансов регулатор обявиха, че като част от усилията за запазване на кредитния рейтинг на Австрия, местните банки ще трябва да ограничат дейността си в развиващите се европейски икономики, където са основни играчи.

Мярката засяга Raiffeisen Bank, която развива дейност и в България, Erste Group Bank и австрийският клон на италианската Unicredit - Bank Austria. Трите банки са отпуснали кредити за общо 266 млрд. долара в страните от Централна и Източна Европа към края на юни 2011 г. Според първоначалното предложение на регулаторите, дъщерните дружества на трите банки в тези държави трябва да ограничат съотношението на кредитите към депозитите до 110%. Според последното изявление на финансовия регулатор Austrian Financial Market Authority (FMA) и Австрийската централна банка (Oesterreichische Nationalbank), те ще се задоволят само с наблюдение и анализ на тримесечните данни.

"Анализът на досегашния опит показва, че превишаването на референтен коефициент от 110% може да се счита за сигнал за тревога. Резултатите от нашия мониторинг ще бъдат обсъдени и оценени от надзорните органи и на тяхната основа ще се постигне споразумение за всички необходими контролни мерки", се заявява в съвместно изявление на FMA и централната банка. Австрийските регулатори ще обсъждат тези въпроси с колегите си от Източна Европа и Европейския банков регулатор, което означава, че всякакви оздравителни стъпки ще се решават на европейско ниво.

Анализаторите коментират, че промяната в позицията на Виена е резултат от натиск от страна на Европейската комисия и регулаторите в развиващите се европейски държави, които се опасяват, че този ход може да доведе до кредитна криза в региона. Говорителят на Raiffeisen Bank International коментира, че преминаването от ограничения за кредитирането към мониторинг вероятно ще има положителен ефект. От банката обаче отбелязват, че дори да бяха наложени оригиналните искания на регулаторите, това не би създало проблеми за тях, тъй като съотношението на кредитите към депозитите не надхвърля 110% на никой от пазарите в ЦИЕ.

Изготвените от австрийския финансов регулатор и централната банка мерки предвиждат още ускоряване на въвеждането на новите, по-строги капиталови изисквания за банките – т.нар. стандарти Базел III. Според новите правила, австрийските банки с експозиции към Централна и Източна Европа ще трябва да покриват напълно изискванията по Базел III от момента на влизането им в сила на 1 януари 2013 г. В допълнение, от 1 януари 2016 г. финансовите институции ще са длъжни да държат и допълнителен капиталов буфер в размер на до 3%, в зависимост от това доколко е рисков бизнес моделът им.

Все още няма коментари
Нов коментар