🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия спасява за трети път Volksbanken

Плаща 250 млн. евро и отписва 70% от втората капиталова инжекция

Министърът на финансите на Австрия Мария Фектер заяви днес, че може да се наложи да се помогне и на Kommunalkredit.
Министърът на финансите на Австрия Мария Фектер заяви днес, че може да се наложи да се помогне и на Kommunalkredit.
Министърът на финансите на Австрия Мария Фектер заяви днес, че може да се наложи да се помогне и на Kommunalkredit.    ©  Heinz-Peter Bader
Министърът на финансите на Австрия Мария Фектер заяви днес, че може да се наложи да се помогне и на Kommunalkredit.    ©  Heinz-Peter Bader
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Виена ще спасява една от големите си банки Oesterreichische Volksbanken за трети път от 2008 г. насам, като ще загуби голяма част от налетите досега средства в нея, предаде Bloomberg. При това решението за насочване на пари на данъкоплатците в банката става само две седмици, след като правителството обяви, че ще намалява пенсиите и ще увеличава на данъците, за да се бори с бюджетния дефицит.

Правителството вече беше предупредено от рейтинговите агенции, че ако продължи да спасява банките, рейтингът на страната може да бъде намален допълнително. Но въпреки това инжектира 250 млн. евро във Volksbanken, ставайки по този начин вторият най-голям акционер в базираната във Виена банка. Държавата ще отпише колкото 70% от по-ранната си инвестиция от 1 млрд. евро, а като цяло спасяването на Volksbanken ще струва на Австрия над 1 млрд. евро заради отписвания, наливане на свеж капитал и даване на държавни гаранции. Правителството ще се стреми до 2017 г. да намери нов собственик за дела си от 49% и да го продаде след оздравяването й.

"Целта на тези мерки е възстановяването и реконструкцията на Volksbanken, която е четвъртата по големина кредитни институция в Австрия" се казва в изявлението на кабинета. "Това ще създаде основа за устойчиво и стабилно бъдеще."

Министърът на финансите Мария Фектер заяви днес, че Австрия може би ще трябва да помогне и на Kommunalkredit, като я национализира. Това е бивше поделение на Volksbanken. "Ние знаем, че Kommunalkredit държи гръцки ценни книжа и в хода на нейното преструктуриране, ще се нуждаят от свежи пари", заяви Фектер преди заседание на кабинета.

Според нея спасяването на банките няма да има въздействие върху стремежите на Австрия за консолидиране на държавните финанси, защото те ще се финансират чрез увеличаване на специален данък върху банките, приет миналата година. "Данъкът за банката се увеличава, така че банковият сектор сам ще допринесе за тази реорганизация", каза тя. Банковият данък има за цел да вкара в бюджета около 500 млн. евро годишно.