МВФ: По-мека рецесия в Европа, но рисковете остават

Опасността за България е износът отново да се свие, което ще забави растежа

Капитал    ©  Надежда Чипева

Най-сериозните притеснения за глобалната икономика през тази година ще идват от Европа. Това мнение на Международния валутен фонд изрази във вторник главният икономист на институцията Оливие Бланшар, който представи традиционния пролетен обзор на световната икономика. В него единственият икономически блок, за който се очаква рецесия, е еврозоната.

"Перспективите за световната икономика отново бавно се подобряват, но се очаква ръстът да бъде слаб, особено в Европа, както и безработицата в много от развитите страни да остане висока", се казва в обзора на МВФ.

Въпреки че прогнозата за еврозоната е леко подобрена в сравнение с януари, институцията все още предвижда рецесия. Според фонда икономиката на 17-те страни, използващи еврото, ще се свие с 0.3%, което е по-малко от прогнозираните през януари 0.5% и съвпада с очакванията на Европейската комисия.

През втората половина на годината повечето страни в еврозоната могат да се върнат към растеж с изключение на Испания, Италия, Гърция и Португалия, къде възстановяването ще започне през 2013 г. В същото време САЩ, Китай и южноамериканските икономики ще запазят растежа си.

"В Италия има ново правителство, еврозоната прие фискален пакт, Европейската централна банка инжектира ликвидност и това успокои нещата, но във всеки момент те може да се влошат отново. Базовата ни прогноза (за световната икономика - бел. авт.) е за нисък растеж, но при изключително актуални рискове за влошаване", заяви Бланшар.

Забавен ръст в световен мащаб

Според МВФ световната икономика ще нарасне с 3.5% до края на годината и с 4.1% през 2013 г. През януари фондът предвиждаше 3.3% ръст през тази година и 4% през следващата. По-сериозно подобрение се очаква в най-голямата икономика в света - САЩ, където прогнозите за ръста са повишени от 1.2% на 2.1% за 2012 г. и от 2.2% на 2.4% за 2013 г.

Спадът на търсенето в основните външни пазари ще се отрази на азиатските икономики, но потенциалът за развитие на вътрешното търсене в Китай и капацитетът на азиатските банки за намеса ще омекотят падането, отбелязват от МВФ. Като цяло икономическият ръст в Азия ще достигне 6%, като Китай се очаква да се забави до 8.2%, а Индия – до 6.9%. Японската икономика ще се възстанови с 2% след природните бедствия от миналата година.

Предизвикателствата пред Европа

Бланшар поясни, че задачите за решаване пред Европа ще са изключително трудни, защото овладяването на бюджетните дефицити е невъзможно в краткосрочен план и заплашва да убие потреблението. Затова той призова да се търсят решения, които ще осигурят фискална консолидация в дългосрочен план, но без да се засяга потреблението.

Нововъзникващите пазари са заплашени от свиване на търсенето в еврозоната и потискане на износа. Това е и основната причина фондът да коригира прогнозите си за България и източноевропейския регион. Според МВФ в развиващите се страни в Централна и Източна Европа икономическият ръст ще се ограничи до 1.9% през 2012 г. и 2.9% през 2013 г.  

Къде е България

Дълговата криза в еврозоната ще потиска икономическото развитие през тази година, а в България това ще се усети от компаниите износители, които бяха двигатели на крехкото възстановяване през последните 2 години. Точно търсенето за тяхната продукция ще спадне, считат от МВФ, и затова икономическият растеж през тази година ще е 0.8%. За сравнение – последните очаквания на правителството от началото на месеца са за растеж от 1.4%, а при изготвянето на бюджета миналата година кабинетът заложи на ръст от 2.8%.

Въпреки това обаче МВФ вярва, че страната ни ще отчете излишъци по текущата сметка през тази и следващата година (виж графиката), което означава износът да се забави минимално или вносът да се свие. През тази година държавата ни ще има шанс да се възползва от възстановяването на капиталовите потоци към региона. Общо 33.7 млрд. щатски долара се очаква да бъдат инвестирани в Централна и Източна Европа, а догодина тази сума ще достигне 35 млрд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • + 1

    Потенциалът на световна стопанска криза се разраства поради финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

    Спасението е възможно – спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.

    До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка – опасността от уголемяване на световна стопанската криза ще е успешно премахната.

    Пример: Ако САЩ бе с ГОДНО финансово управление – САЩ ще е без държавен дълг.

    Нередност?
  • 2
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban

    главният икономист на институцията Оливие Бланшар, който представи традиционния пролетен обзор на световната икономика. В него единственият икономически блок, за който се очаква рецесия, е еврозоната.----Незнам дали този известен специалист е чел статията на друг още по известен --Ж СОРОС -L'effondrement de l'Europe dans 2 semaines ?
    Georges Soros estime que l'Europe ne dispose que de 2 semaines pour être sauvée de l'effondrement (lire l'article complet sur MarketWatch).--превод накратко ЕВРОПА И ОСТАВАТ 2 СЕДМИЦИ ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ ПОТЪВАНЕ--та всички корекции са като да лекуваш болен от рак с аспирин

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Това "... той призова да се търсят решения, които ще осигурят фискална консолидация в дългосрочен план, но без да се засяга потреблението.
    Нововъзникващите пазари са заплашени от свиване на търсенето в еврозоната и потискане на износа. ..." това Сорос и разни икономисти от класа от САЩ го разправят вече 3 години, ама няма "чуваемост" сред брюкселските зелки и Меркозетата..... за съжаление....

    Нередност?
Нов коментар