🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания потвърди, че ще поиска спасителна помощ от ЕС

Условието е обслужването на дълга да продължи да поскъпва дълго време

Мадрид беше залят от протести срещу икономическите мерки на правителството.
Мадрид беше залят от протести срещу икономическите мерки на правителството.
Мадрид беше залят от протести срещу икономическите мерки на правителството.    ©  Reuters
Мадрид беше залят от протести срещу икономическите мерки на правителството.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че е готов да поиска нов спасителен пакет за страната, но само ако разходите по обслужването на дълга останат високи за дълъг период, съобщи Reuters. Междувременно доходността по испанските облигации скочи рязко, отразявайки нарасналите страхове на инвеститорите за състоянието на четвъртата по големина икономика в еврозоната. На вторичен пазар доходността по 10-годишните книжа на Испания мина границата от 6%, което се случва за първи път откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плановете си за изкупуване на облигации от закъсали страни в еврозоната, посочва Financial Times.

Реалността застига Мадрид

"Мога да ви уверя на 100 процента, че аз ще поискам този спасителен пакет", заяви тази сутрин премиерът Мариано Рахой пред Wall Street Journal.

Инвеститорите продължават обаче да изпитват нервност от очевидното нежелание на Испания да търси спасително финансиране, което може да вкара  еврозоната в още по-голяма беда, тъй като искането на финансова помощ от ЕС е едно от условията, за да се за действа и Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел да намали разходите по дълга на страната, като и отпусне нисколихвени заеми.

През лятото ЕС реши да спаси испанските банки, като отпусне до 100 млрд. евро за тях. След това в международните медии бяха обявени информации, че Мадрид ще поиска допълнителна финансова помощ в размер на 300 млрд. евро.

Преди няколко седмици Рахой, каза че намаляването на доходността, която търсят пазарите за испанските облигации след обявяването на смелия план за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ, може би ще позволи на Испания да не търси допълнителна подкрепа. Тогава обаче той добави, че е твърде рано да се каже дали Испания ще трябва да търси допълнителна помощ от спасителните фондове, а и трябва време да се разбере доколко програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ ще има дълготраен ефект. Освен това трябвало да се проучи доколко "разумни" са условията, при които Мадрид би получил нов спасителен пакет. Времето обаче явно започва да притиска правителството, което освен всичко друго ще трябва да се бори и с възраждащите се заради кризата сепаратиски настроения сред автономните региони.

Също днес в месечния бюлетин на централната банка на Испания, се казва че: "Наличните данни за третото тримесечие на годината сочат, че БВП е продължил да спада със значителен темп в контекста на все още много високото финансово напрежение".

В подготовка за неизбежното

В днешното си изказване Рахой е потвърдил също така, че реформите в страната ще продължат според поетите ангажименти пред ЕС. Той също така е обявил, че правителството ще създаде нова институция - независим фискален орган, който ще помогне на централното и регионалните правителства да обуздаят разходите си и да си възвърнат доверието на инвеститорите, следейки за изпълнението на бюджетните цели.

Създаването на тази фискална институция е една от препоръките на Европейската комисия, включени в документ от миналия май, и ще бъде използвано като основа за преговорите за помощ. "Ние трябва да бъдем достатъчно гъвкави, за да не се създават допълнителни проблеми", добавя  той.

Тези изказвания на Рахой, се случват на фона на сблъсъците между демонстрантите и полицията в столицата на Испания, след като хиляди образуваха вчера жива верига около парламента, протестирайки срещу новия кръг от мерки за строги икономии за бюджета за 2013 г., който ще бъде обявен в четвъртък.

Мадрид, който се оказа в епицентъра на кризата в еврозоната, трябва да намали своя бюджетен дефицит с повече от 60 млрд. евро през следващите две години, което е почти неизпълнима задача за отслабващата икономика. Правителството вече поиска кредитна линия от 100 млрд. евро през юни и сега се опитва да рекапитализиране банките си, които са сериозно засегнати от спукването на балона на недвижимите имоти, а до края на тази седмицата се очаква да излязат и резултатите от независимия стрес тест на финансовата система. 

Лихвите по дълга се качват 

Във вторник Испания изпита ефекта от засилването на напрежението на пазарите, тъй като се наложи да се съгласи на по-високи лихви по пласираните 3- и 6-месечни облигации за 3.983 млрд. евро на фона на натиска над страната да поиска финансова помощ. Министерството на финансите си беше поставило за цел да събере между 3 и 4 млрд. евро, но беше принудено да приеме по-високи лихви в сравнение с предишната подобна емисия на 28 август - 1.203% спрямо 0.946% при тримесечните дългови книжа и 2.213% спрямо 2.026% при шестмесечните.

Доходността по 10-годишните облигации на Испания също се увеличи с 25 базисни пункта до 6% - най-високото ниво откакто ЕЦБ обяви плановете си да изкупува неограничени количества държавни книжа на застрашените страни от еврозоната. Покачването на доходността на вторичния пазар отразява несигурността на инвеститорите, които очакват да видят дали Мадрид ще приеме условията по спасителния план за страната. За това допринася е политическото напрежение, дошло от плановете на най-големия автономен регион Каталуня да поиска обявяване на независимост.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 3
    • + 13

    УЖАС!
    И на тея ще плащаме дето са яли и пили над възможностите си

    Нередност?
  • 2
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • - 1
    • + 7

    Ще плащат тези които са в еврозоната, ние този път не се прецакахме. Въпроса е коя е следващата, ско е франция трагедията ще е пълна и ще има сериозни промени за ЕС и Еврозоната нсй вече

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • + 2

    Ще плащат тези които са в еврозоната, ние този път не се прецакахме. Въпроса е коя е следващата, ско е франция трагедията ще е пълна и ще има сериозни промени за ЕС и Еврозоната нсй вече

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    jokorosic avatar :-|
    jokorosic
    • - 1
    • + 6

    Типично, като се предлага болезнена алтернатива- всички реват "не искаме", без да осъзнават че ако не приемат тези мерки ще стане по-зле.

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 3

    Те ще я поискат ама полза няма да има. Справка - Гърция. С помощи икономика не се оправя. Оправя се с реформи. Ама не социалистически, а пазарни. Обаче след пазарни реформи остава по-малко за лапане от властта. Те затова и не се случват често. Не защото са лоши за обществото, точно напротив.

    Нередност?
  • 6
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 5

    До коментар [#2] от "kilmer":

    Най - вероятно първо ще е Италия, после вече може да изреве и Франция. Но след Италия ЕС ще е смъртно болен и коя ще е наред вече няма да има значение.

    Нередност?
Нов коментар