🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания обяви новите мерки за затягане на коланите

Те предвиждат замразяване на заплатите в публичния сектор, орязване на правителствените разходи и вдигане на данъците

Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой бе принудено да предприеме нови икономии на фона на продължаващата рецесия и рекордно високата безработица в страната. Financial Times бюджета на Испания за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".
Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой бе принудено да предприеме нови икономии на фона на продължаващата рецесия и рекордно високата безработица в страната. Financial Times бюджета на Испания за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".
Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой бе принудено да предприеме нови икономии на фона на продължаващата рецесия и рекордно високата безработица в страната. Financial Times бюджета на Испания за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".    ©  Andrea Comas
Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой бе принудено да предприеме нови икономии на фона на продължаващата рецесия и рекордно високата безработица в страната. Financial Times бюджета на Испания за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".    ©  Andrea Comas

Испанското правителство обяви днес драконовски мерки за икономии и орязване на бюджета за 2013 г. Те предвиждат съкращаване на публичните разходи, повишаване на данъците и замразяване на заплатите в публичния сектор за трета поредна година. Това съобщи Financial Times, като определи бюджета за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".

Обявените днес мерки за икономии имат за цел да свият бюджетния дефицит с общо 40 млрд. евро през 2013 г. Мадрид вече оряза бюджета за 2012 г. с близо 27 млрд. евро, припомня ДПА. При представянето на мерките финансовият министър Кристобал Монторо Ромеро обяви, че бюджетите на министерствата ще бъдат орязани средно с 8.9%.

Новите мерки за затягане на коланите в Испания идват на фона на рекордните данни за безработицата, достигнала 25%, като при най-младите испанци тя е 50 на сто. В навечерието на решението за бюджетни промени стотици хиляди испанци протестираха в столицата Мадрид и други градове на страната, което доведе и до сблъсъци с полицията. Страната отчаяно се бори да избегне нуждата от международна помощ, която върви с поставянето на условия от страна на кредиторите, подобни на тези в Гърция, Португалия и Ирландия.

Мерките се фокусират върху орязването на публичните разходи, а не толкова върху вдигането на данъците, заяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария. Тя допълни, че през следващите 6 месеца ще бъдат променени цели 43 закона с цел реформиране на икономиката.

Министърът по бюджетните въпроси Кристобал Монторо заяви, че мерките са "най-голямата фискална консолидация в епохата на демокрацията". Те целят да намалят правителствените разходи с 16.9%, което е с два процентни пункта повече, отколкото беше предварително обявено. 

Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой реши да не вдига отново данък добавена стойност и да не намалява обезщетенията за безработица и пенсиите, заявявайки че това ще доведе до допълнително свиване на търсенето и задълбочаване на рецесията, в която страната изпадна за втори път от началото на дълговата криза в еврозоната. С днешните решения обаче се замразяват заплатите в публичната сфера.

"Приоритетът ни е да постигнем стабилни публични финанси, но това не трябва да е на всяка цена", обяви вицепремиерът Сантамария. "Ние трябва да подкрепим тези, които са в най-голяма нужда, но без да забавяме така необходимото възстановяване на икономиката", допълни тя.

Обявените бюджетни икономии се равняват на 1.6% от брутния вътрешен продукт на Испания. Към това ще бъде добавено и свиване на бюджетите на автономните региони със сума, равняваща се на 1.4% от БВП. Заедно с още другите предвидени икономии, корекцията на публичните разходи ще достигне 5.3% от БВП, каквото е изискването на Брюксел, уточнява Financial Times.

Финансовият министър Кристобал Монторо Ромеро обяви, че през 2013 г. Испания ще остане в рецесия, като се очаква икономиката да се свие допълнително с 0.5%. Той допълни, че правителството ще изпълни заложената за тази година цел - бюджетният дефицит да бъде в размер на 6.3% от БВП. За следващата година се очаква дефицитът да бъде свален до 4.5% от БВП.

Ключови мерки

12% средно намаляване разходите на министерствата

Замразяване на заплатите в публичния сектор за трета поредна година

Създаване на независим регулатор за мониторинг на публичните финанси

Увеличение на пенсиите, като финансирането ще стане с 3 млрд. евро от резервния пенсионен фонд

Нов данък от 20% върху печалбите от лотария над 2500 евро

Нова схема за замяна на стари за нови автомобили

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • - 10
    • + 4

    Какви колани бе господа... я по-добре си сменете памперсите?
    Колко са ми омразни тези политичета, ама така сериозно се представят, че ни лук ял ни мирисал, а именното те докараха нещата до тук ...та Га ядоха кюфтаци им беше ясно и леко всичко, а са... па бройлерите ще го отнесат?

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • + 15

    От всички закъсали държави в Европейския юг,Испания е единствената,която е с по-висок индекс на икономическа свобода от България и заема 36-то място в света/нашето е 61/.След нас са и Гърция,и Италия,и Франция,и Португалия.Нищо чудно с тези адекватни мерки и ако избегнат "спасителния" план,следващата година Кралство Испания да се изкачи по-високо в тази класация.
    Желая им успех!

    Нередност?
  • 3
    sirpsychosexy avatar :-|
    sirpsychosexy
    • - 5
    • + 12

    докато има държавни служители способни да отделят по два часа на ден за да разглеждат снимките на познатите си във фейсбук, има накъде да се орязват разходи.

    Нередност?
  • 4
    trezven avatar :-P
    Трезвен
    • - 6
    • + 2

    Това което ще последва е безработица. А със настоящето положение, правителството най-добре да купи танкове за полицията със останалите пари.

    В момента положението е такова, че съвсем скоро всеки един експеримент ще е добре дошъл, просто защото няма да има накъде по-зле да стане.

    Да заповяда лорд Кейнс.

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 11

    И кой им е виновен, Меркел, САЩ, международното положение? Или Франко, Хитлер, Сталин? Гиди, дебела тояга...! Ще видят кон боб яде ли и как се печели като германец, а се работи като грък.

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 9

    "Те предвиждат съкращаване на публичните разходи, повишаване на данъците и замразяване на заплатите в публичния сектор за трета поредна година."

    От трите споменати мерки само повишаване на данъците е погрешно! Вдигане на данъците винаги води до по-нисък разтеж (или до по-голяма рецесия)! И още - вдигане на данъци е типично за цоциалисти, а не за десни!

    Нередност?
  • 7
    gallnare avatar :-?
    Мария

    До коментар [#5] от "КЛЮЧАРЪ":

    Как се печели като германец ли? Къде?

    Нередност?
  • 8
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • + 5

    [quote#6:"vassilun"]От трите споменати мерки само повишаване на данъците е погрешно! Вдигане на данъците винаги води до по-нисък разтеж (или до по-голяма рецесия)! И още - вдигане на данъци е типично за цоциалисти, а не за десни![/quote]
    +++ Абсолютно точно!Не вярвам да го направят.

    Нередност?
  • 9
    sirpsychosexy avatar :-|
    sirpsychosexy
    • + 1

    До коментар [#8] от "vjacho": вече го направиха.

    Нередност?
  • 10
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов


    [quote#9:"sirpsychosexy"]вече го направиха.[/quote]

    Жалко,ако са вдигнали данъците!

    Нередност?
Нов коментар