🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управителят на Канадската централна банка ще поеме Bank of England

Привърженикът на силната регулация Марк Карни ще наследи Мървин Кинг

Марк Карни успя да предпази канадската банкова система от финансовата криза
Марк Карни успя да предпази канадската банкова система от финансовата криза
Марк Карни успя да предпази канадската банкова система от финансовата криза    ©  Reuters
Марк Карни успя да предпази канадската банкова система от финансовата криза    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управителят на Канадската централна банка Марк Карни ще е новият гуверньор на Bank of England, съобщи финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн в понеделник. Избирането на Карни дойде като изненада, тъй като анализаторите почти единодушно спрягаха за наследник на Мървин Кинг вицепрезидента на банката Пол Тъкър. Така Карни поема най-важната неизбираема позиция в страната, отбелязва Financial Times. "Той е признат като един от най-добрите централни банкери на своето поколение", заяви Озбърн, след като обяви решението пред парламента.  

След като Кинг се оттегли от поста през юли догодина, Карни ще поеме BoE за следващите осем години и ще трябва да се справи с последиците от финансовата криза, хронично слабата икономика и крехката банкова система. Новият гуверньор ще трябва да се справи с интегрирането на в централната банка на някои от правомощията на финансовия регулатор FSA и ще бъде подложен на натиск да въведе по-сериозни промени в управлението на централната банка, отбелязва FT. В скоро време се очаква да бъдат приети закони, които дават на BoE нови правомощия и отговорности за контролиране на паричното предлагане и инфлацията, цялостната стабилност на финансовата система и надзора на отделните банки и застрахователни компании.

Според Reuters един от факторите, които са допринесли за избирането на Карни, е силната регулаторна роля, която той наложи на Канадската централна банка, благодарение на която канадската банкова система остана в добра форма въпреки кризата. Първата задача на Карни, след като стъпи в длъжност, ще бъде да назначи двама или трима свои заместници и бързо да делегира отговорности заради огромните задачи пред банката, отбелязва агенцията.

Напълно очаквано специалистите са изненадани от решението. "Това е огромна изненада и шамар в лицето на Пол Тъкър и останалите, които се надяваха да наследят Кинг. За момента това едва ли ще доведе до съществени промени", коментира Петер Дикстън от Commerzbank.

"Това е изненада, и то положителна", изтъква и Маршъл Александрович от Jefferies International. От наша гледна точка Bank of England има нужда от промяна, и вкарването на напълно външен човек за целта ще се приеме добре от сектора", добави той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harvard avatar :-|
    harvard
    • + 4

    Поздравления!

    Нередност?
  • 2
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 4

    "Така Карни поема най-важната неизбираема позиция в страната, отбелязва Financial Times."

    Тя и Кралицата е неизбираема :D

    Нередност?
Нов коментар