ЕЦБ очаква свиването на икономиката да продължи и догодина

Централната банка е обсъждала ново понижение на лихвите и очаква инфлацията да спадне под 2% догодина

Марио Драги обеща да продължи евтиното кредитиране за банките поне до средата на следващата година
Марио Драги обеща да продължи евтиното кредитиране за банките поне до средата на следващата година
Марио Драги обеща да продължи евтиното кредитиране за банките поне до средата на следващата година    ©  Reuters
Марио Драги обеща да продължи евтиното кредитиране за банките поне до средата на следващата година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката на еврозоната вероятно ще продължи да се свива и през следващата година, прогнозира Европейската централна банка в четвъртък, след като взе решение да остави основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.75%. От изявленията на президента на банката Марио Драги стана ясно, че ръководството й е обсъждало възможността за допълнително понижаване на лихвите.

Влошаване на прогнозите

Въпреки че финансовите пазари се успокоиха, след като ЕЦБ обеща да направи "каквото е нужно", за да спаси еврозоната, а кредиторите на Гърция постигнаха ново споразумение за подкрепа на страната, икономиката на валутния съюз изпадна в нова рецесия и няма изгледи скоро да се възстанови. Ревизираните прогнози на банката за икономиката през 2013 г. варират от 0.9% свиване до 0.3% ръст, като вероятността за продължаване на свиването надделява. През септември анализаторите на ЕЦБ имаха далеч по-позитивни прогнози за следващата година, вариращи от 0.4% свиване до 1.4% ръст.

"Икономическата слабост в еврозоната се очаква да продължи и през следващата година. През второто полугодие икономическата активност би трябвало да започне постепенно да се възстановява благодарение на засилването на глобалното търсене и нашата парична политика, която значително повиши доверието на пазарите, което ще започне да се усеща и в реалната икономика", заяви Драги.

Той обаче изтъкна, че банката продължава да вижда опасности пред икономическите перспективи на еврозоната, свързани главно с несигурността около изхода от дълговата криза и отворените въпроси за управлението на валутния съюз. "Политическата безизходица по въпроса за фискалната политика на САЩ също може да повлияе негативно на настроенията в дългосрочен план", добавя Драги.

Нивото на несигурност е отразено и в първата прогноза на централната банка за 2014 г., където очакваният ръст варира от 0.2 до 2.2 процента. Усреднената прогноза за тази година също е влошена и вече е за 0.5% свиване от 0.4%, очаквани през септември.

Подкрепа за банките

Драги обясни, че управителният съвет на банката е дискутирал оживено възможността за ново намаляване на лихвения процент, но в крайна сметка са решили да го оставят непроменен заради високите косвени данъци и увеличените цени на енергията в някои страни членки. Той също така обяви, че е било обсъждано определянето на негативни ставки по депозитите в ЕЦБ като опит да се подтикнат банките да не държат паричните си запаси в централната банка, вместо да кредитират реалната икономика. Въпреки това поведение на финансовите институции в еврозоната ЕЦБ уверява, ще че продължи да им предоставя колкото ликвидност им е нужна, като ще продължи програмата си за рефинансиране поне до юли 2013 г.

Прогнозираната от ЕЦБ инфлация за следващата година е между 1.1 и 2.1%, като целта на банката продължава да е да постигне инфлация малко под 2%. Ако това се осъществи, ЕЦБ ще има достатъчно място за ново понижаване на лихвите. Коментарите на централните банкери в последно време обаче предполагат, че банката ще се въздържа от подобен ход засега.

По отношение на бъдещия общ банков надзор Драги коментира, че регулаторът трябва да има възможност да надзирава всички банки в региона при нужда, макар че "интензивността" на надзора ще отслабва при по-малките финансови институции. На този етап изглежда, че ЕЦБ е готова да остави повече правомощия в ръцете на националните регулатори, отбелязва Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dfg1279 avatar :-|
    dfg1279
    • - 1
    • + 2

    С над 20% лоши кредити, следващият, който сложат да управлява България, ще е като ром купил фалираща фирма

    Нередност?
Нов коментар