Защо буксува създаването на банковия надзор в еврозоната

Германия и Франция не могат да се разберат за допълнителните функции на ЕЦБ

Проектът на Европейската комисия предвиждаше да се повери на ЕЦБ надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната.
Проектът на Европейската комисия предвиждаше да се повери на ЕЦБ надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната.
Проектът на Европейската комисия предвиждаше да се повери на ЕЦБ надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната.    ©  Reuters
Проектът на Европейската комисия предвиждаше да се повери на ЕЦБ надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) не успяха да постигнат споразумение за създаването на банков надзорен орган в еврозоната. Не сме в края на пътя, посочи еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние вчера след разговори на 27-те министри. Очаква се министрите да се съберат отново следващата седмица с надеждата да постигнат споразумение преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 13-14 декември.

Създаването на единен банков надзор в еврозоната е условие за директното отпускане на заеми на банките от постоянния спасителен фонд и източник на множество пререкания между страните от валутния съюз, отбелязва АФП.

За кого ще важи механизмът

Проектът на Европейската комисия предвиждаше да се повери на Европейската централна банка (ЕЦБ) надзорът над всичките 6000 банки от еврозоната - най-напред при ползващите спасителни програми и после постепенно да се разшири към всички кредитни институции.

Германия, за разлика от Франция, е на мнение, че най-малките банки, по-специално германските провинциални банки, трябва да бъдат изключени от механизма. В крайна сметка те също ще бъдат подложени на надзор, но остава да се уточни разпределението на задачите между ЕЦБ и националните надзорни органи, които могат да действат от нейно име. По-специално трябва да се определи над какъв оборот банката ще бъде поставяна под прякото наблюдение на ЕЦБ.

Кои страни ще засегне

Няколко страни искат да се присъединят към системата, но още не са част от еврозоната, така че не са представени и в ЕЦБ, като например Полша или Швеция. Тези страни ще имат равни права на глас в надзорния съвет, увери в средата на ноември европейският комисар за финансовите услуги Мишел Барние. Това обаче поражда затруднения, тъй като управителният съвет, представляващ единствено страните от еврозоната, ще остане органът, който ще има последната дума.

За да бъде превъзмогнат този момент, ЕЦБ предложи в случай на разногласия между надзорния и управителния съвет, управителите да се съберат в специално създаден за целта съвет, в който ще бъдат поканени страните, които не членуват в еврозоната. В по-общ план, някои министри на финансите, сред които германският Волфганг Шойбле, настояват да се осигури стриктно разделение на надзорните функции на ЕЦБ и функциите й на гарант на валутната политика в еврозоната.

Тежестта на ЕЦБ в банковия надзор

Европейският банков орган (ЕБО) ще продължи да осъществява надзор над банковата регулация в целия ЕС. Но ако ЕЦБ като единствен надзорен орган за еврозоната гласува от името на 17-те страни членки в инстанциите на ЕБО, взимащи решения, останалите 10 могат да се окажат автоматично в малцинство. На това се противопоставят яростно Великобритания и Швеция. Франция обаче не иска да има система на гласуване, която да дава на Великобритания право на вето.

График за приемането

През октомври държавните и правителствени ръководители от ЕС поискаха да бъде постигнато споразумение за политическата рамка в края на 2012 г. и постепенно влизане в сила през 2013 г. Първоначално Франция, Испания и Италия искаха влизането в сила да стане още в началото на следващата година. Германия обаче настоя за обратното, за да избегне прибързани действия. Вчера Барние заяви, че ЕЦБ може сама да определя в кой момент е готова да поеме новите си функции.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • - 3
    • + 3

    А няма ли опасност общият банков надзор в ЕС да изземе функциите на националните централни банки и да ги превърне в кухи структури без права?

    Нередност?
  • 2
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • + 8

    До коментар [#1] от "niki2003":
    Целта на създаването на общ банков надзор е стъпка към прехвърляне на повече функции на европейско равнище. И според мен тя е правилна, защото единната валута изисква повече интеграция. Рано или късно всички ще влязат в нея. Ангажирали сме се и ние да го направим с договора за присъединяване към ЕС.

    Нередност?
  • 3
    th1 avatar :-|
    th1
    • - 3
    • + 2

    За пореден неграмотните журналисти не могат да напишат правилно дори и заглавието. Явно правилата за правопис не важат за авторите на статиите. "бОксува"

    Нередност?
  • 4
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • + 4

    [quote#3:"th1"]За пореден неграмотните журналисти не могат да напишат правилно .... [/quote]
    ...гледам, от бързане цели думи пропускаш, вероятно щото мисълта ти е "крилата" и отлита преди да насмогнеш да я опишеш...:)

    Нередност?
Нов коментар