🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италия отново се превръща в основен проблем за еврозонaта

Ботуша може да е изправен пред десетилетие на стагнация, докато Испания дава поводи за оптимизъм

Комикът Бепе Грило се превърна в символ на протестния вот срещу политиката на икономии
Комикът Бепе Грило се превърна в символ на протестния вот срещу политиката на икономии
Комикът Бепе Грило се превърна в символ на протестния вот срещу политиката на икономии    ©  Reuters
Комикът Бепе Грило се превърна в символ на протестния вот срещу политиката на икономии    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на яснота за политическото бъдеще на Италия след последните парламентарни избори отново постави страната в центъра на вниманието на анализаторите, а понижаването на кредитния й рейтинг от страна на агенция Fitch потвърди опасенията, че третата по големина икономика в еврозоната може да е върне към най-лошите моменти на дълговата криза.

Докато пазарите и европейските политици насочват вниманието си към това дали политиката на реформи и бюджетна дисциплина ще бъде продължена, то за италианския бизнес точно тези антикризисни мерки станаха фактор за безпрецедентен спад, от който може да не се намери скорошен изход. След като правителството на Марио Монти започна да прилага плана си за икономии през миналата година, икономиката на страната изпадна в една от най-тежките рецесии в еврозоната, отбелязва New York Times.

През последната година по 1000 фирми на ден излизат от бизнеса, като особено тежко засегнато са 6-те милиона малки и средни предприятия, които представляват гръбнака на италианската икономика. Това доведе до изборната загуба на Монти, но протестният вот срещу "стягането на коланите" доведе до политическа безизходица. Освен, че нестабилността на Италия заплашва цялата еврозона, тя неминуемо ще се пренесе и отвъд Атлантика заради силното търговско обвързване между Западна Европа и САЩ.

Десетилетие без растеж

"Тази ситуация подчертава вероятността Италия, подобно на Япония, да преживее поне десетилетие на феноменално слаб растеж", коментира пред NYT Кенет Рогоф, професор в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд. "Това поражда болезнени въпроси за дългосрочната стабилност на растежа в еврозоната като цяло", добавя той. По думите му политическото тресавище в Италия може да не доведе веднага до сътресения на финансовите пазари, но то възражда призрака на дълговата криза и със сигурност ще затрудни постигането на общоевропейски сделки по големите въпроси, нужни за стабилизирането на региона.

Много от проблемите на италианската икономика далеч не са нови – тромава бюрокрация, тежки регулации на трудовия пазар и спадаща конкурентоспособност на международните пазари. Данните на МВФ показват, че докато през по-голямата част от последното десетилетие страните от еврозоната имат слаб икономически ръст от около 1% годишно, то в Италия ръста е наполовина по-нисък. Дългосрочните проблеми обаче са се влошили през последната година на фона на повишените данъци и орязаните бюджетни разходи, което е довело до свиване на брутния вътрешен продукт с 2.4% през 2012 г. Според изследователския институт CGIA di Mestre, всяка втора малка компания не успява да изплаща заплатите на служителите си навреме. Продължаващото освобождаване на персонал е увеличило безработицата до 11.7% през януари, като 38.7% от младежите под 25 години е без работа.

Когато "технократското" правителство на Марио Монти замени това на Силвио Берлускони през ноември 2011 г., то наложи програмата за икономии, за да намали риска от дълговата криза и да подсигури подкрепата на Европейската централна банка. Мерките наистина успокоиха пазарите и доведоха до спад на лихвите по италианските облигации, но също така лишиха страната от икономически растеж. Влошаващата се рецесия ще направи по-трудно за страната да изплаща дълга си, възлизащ на 2 трлн. евро – един от най-големите сред страните, използващи еврото.

"За подобрение на икономическия растеж и заетостта ние се нуждаем от правителство, което е способно да премахне несигурността за бизнеса, потребителите, инвеститорите и банките. Политическата нестабилност е едно от най-вредните неща за икономиката", коментира Тито Боери, директор на консултантската фирма Fondazione Rodolfo Debenedetti.

В някои отношение Италия се справя по-добре от други членки на еврозоната – правителството успя да понижи бюджетния дефицит, а индустриални компании като Ferrari, Benetton и Ducati спомагат страната да поддържа най-голямата производствена база след Германия. Повишаването на данъците и най-вече ограниченото кредитиране от страна на банките обаче действат задушаващо за фирмите с под 50 служители, които дълго време осигуряваха жизнеността на италианската икономика. През миналата година кредитирането от страна на местните банки е спаднало до най-ниските си нива от десетилетие, а правителството има неизплатени задължения в размер на 70 млрд. евро към частни компании.

Другият пример - Испания

Някои анализатори изтъкват, че пониженият кредитен рейтинг и политическата нестабилност могат да повишат доходността по италианските ДЦК над тези на друга проблемна държава от еврозоната – Испания. "Очаквам тази седмица лихвите по италианските облигации да скочат и е напълно възможно разходите по финансирането на Италия да надминат тези на Испания. Последния път, когато това се случи, беше в разгара на дълговата криза", коментира пред CNBC Джо Ръндъл, ръководещ търговията в ETX Capitol.

Испания не може да излезе от рецесия вече пета година, а безработицата в страната е най-високата във валутния съюз и засяга всеки четвърти испанец. За разлика от Италия обаче вече се вижда светлина в края на тунела, отбелязва CNBC. Инфлацията е спаднала под 3%, въпреки рязкото повишаване на косвените данъци, дефицитът по текущата сметка е сведен до 2% от БВП през 2012 г., след като достигна 10 на сто през 2007 г., като също има сериозно подобрение в разходите за труд на единица продукция. Преструктурирането на банковия сектор е почти завършено, а намаляването на заплащането с 10-25% в публичния сектор и 20-40% в частния се очаква да доведе до видимо подобрение на конкурентноспособността.

Социалната цена на тези успехи обаче е дори по-тежка от тези в Италия, поради което анализаторите смятат 2013 г. за решаваща за Испания – ако не успее да покаже очакваното слабо, но все пак някакво подобрение, страната вероятно ще последва Италия в политическата и икономическа нестабилност.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 11

    "Десетилетие без растеж" - ами когато предното десетилетие си растял повече отколкото можеш да си позволиш...

    Нередност?
  • 2
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#1] от "mick":

    Или просто си лъгал че работиш като всъщност си стоял из таверните на узо и сиртаки, защото си си намерил някой да ти фалшифицира документите и отчетите.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 5

    Сефте!

    И Мадрид, и Рим тепърва ще носят черни новини :-)

    Нередност?
Нов коментар