🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реформаторът на военния хаос

Тодор Тагарев става министър на отбраната

Тодор Тагарев    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Името на доц. Тодор Тагарев е добре познато в българския отбранителен сектор. Номинираният от президента военен министър е типичният технократ, който притежава необходимата теоретична, практическа и военна подготовка за позицията, който предстои да поеме. Въпреки че за първи път заема стратегически важен пост във военното министерство по времето на синьото правителство на Иван Костов, той по-скоро не се ползва с протекциите на нито една политическа централа. Тагарев е едновременно цивилен експерт в сферата на сигурността, университетски преподавател, изследовател от БАН в сферата на математическите науки, информационните технологии и космическите изследвания, както и бивш офицер от Военно-въздушните сили. За разлика от много български експерти по сигурността, той е международен капацитет по темата, притежава богата езикова култура и преподава в престижни западни военни колежи.

До 1998 г. Тагарев се занимава предимно с теоретична работа в сферата на военното планиране и управлението на въоръжените сили и си сътрудничи активно с неправителствения сектор. Малко след идването на СДС на власт, той е привлечен като съветник в Министерство на отбраната от зам.-министъра Велизар Шаламанов, с когото поддържат дългогодишно професионални и приятелски отношения. Тагарев оглавява дирекция "Планиране на отбраната" и дирекция "Политики по въоръженията", където е натоварен със задачата да преструктурира българските въоръжени сили на бригадно-корпусен принцип в синхрон с изискванията на НАТО. Идеите му, както и начинанията на зам.-министър Шаламанов, обаче се приемат хладно, а понякога дори и враждебно, от униформеното ръководство на армията.

След падането на СДС от власт Тагарев отново се отдава на преподавателска и академична дейност. Той работи в Центъра по национална сигурност и отбранителни изследвания и Центъра за космически изследвания на БАН. Поради добрата си подготовка в сферата на отбраната обаче той продължава да бъде търсен като експерт и лектор. Така през 2005 г. Тагарев е привлечен за ръководител на департамента по управление на отбраната във Военна академия "Г.С.Раковски."

През 2003 г. обаче Тагарев загърбва за известно време научното поприще. Тогава той се съгласява да оглави борда на директорите на държавното предприятие ТЕРЕМ, което обединява активите на военно-ремонтните заводи към Министерство на отбраната. Тогавашният военен министър Николай Свинаров аргументира назначаването му с нуждата от сериозно преструктуриране на 8-те затънали в дългове предприятия и въвеждането на мениджърски подход на работа. Противниците на реформите в предприятията към МО пък контраатакуват, като обвиняват Тагарев, че е "човек на американците". Настоящият военен министър е привличан в ръководството на ТЕРЕМ още веднъж в края на 2009 г. от своя предшественик Аню Ангелов и е председател на директорския борд в продължение на 11 месеца.

Номинирането на доц. Тодор Тагарев за министър на отбраната в служебното правителство вероятно ще предизвика смесени реакции във ведомството, за което ще отговаря. Причината е, че той винаги е бил един от активните радетели за преструктуриране на армията и за прагматичен подход при изграждането на въоръжените сили на страната. Защитаваната от него теза за "компактни, мобилни и добре оборудвани бойни единици" обаче винаги е срещала яростна съпротива в армейските среди, защото означава закриване на неефективни звена, освобождаване на окопали се отбранителни бюрократи и намаляване на опциите за злоупотреба в армията.

Систематично прокламираният от него подход за по-ефективен граждански контрол върху въоръжените сили и налагане на интегриран модел в Министерство на отбраната пък винаги се е сблъсквал с желанието на генералитета да поддържа Генерален щаб, който да взима решенията максимално автономно и по възможност с минимална намеса на цивилни лица.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 26

    " Защитаваната от него теза за "компактни, мобилни и добре оборудвани бойни единици" обаче винаги е срещала яростна съпротива в армейските среди, защото означава закриване на неефективни звена, освобождаване на окопали се отбранителни бюрократи и намаляване на опциите за злоупотреба в армията."

    Звучи много добре. Явно е човек, който има съвременна визия, а не защитник на статуквото. Успех!

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 11

    В момента, шефът на сухопътни войски и 1-ви г.зоблизец на БГ Пентагон - 'генералът' Ни Василев реве та се къса :-)

    Което е добра новина :-) Още по-добрата е че повечето военни бюрократи също реват :-)

    Нередност?
  • 3
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 1
    • + 3

    За да постигне на практика философските си убеждения, му е нужна законодателна инициатива, ама нъцки.
    Очаквам да разчисти стари сметки.

    Нередност?
  • 4
    anna.plachkova avatar :-|
    anna.plachkova

    А най – хубавото от всичко това е, че ще гледаме физиономията на Цветанов и Борисов много по-малко и театралните етюди ще понамалеят

    Нередност?
  • 5
    inna avatar :-|
    Inna
    • + 4

    Интересно изказване има доц. Тодор Тагарев на конференция, проведена от Асоциация Джордж Маршал - България. Тагарев го е озаглавил "Доброто управление в сектора за сигурност като необходимо условие за интегриране в Евроатлантическата система за сигурност и отбрана". Изложението му е доста революционно, силно, критично и недвусмислено показва личната му оценката за сегашното състояние на армията, гражданският контрол и ролята на медиите. Препоръчвам да го прочетете, прилагам го тук като линк.

    http://www.gcmarshall.bg/Tagarev_Marshall_6_Dec_2012site%20.pdf

    Нередност?
Нов коментар