🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ очаквано остави лихвите без промяна

Централната банка на еврозоната не бърза да променя политиката си въпреки ниската инфлация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да не прави промени в политиката си през този месец и да изчака следващите икономически прогнози за еврозоната, за да прецени опасността от дефлация в региона. Вземането на такава изчаквателна позиция беше очаквана от повечето анализатори въпреки спада на инфлацията до 0.7% през януари - значително под поставената от банката цел от 2%. Повишението на потребителските цени спадна до такова ниво и през октомври миналата година, като тогава централната банка реагира с изненадващо понижаване на лихвите.

В четвъртък обаче ЕЦБ обяви, че ще запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.25% още един месец, Лихвата, плащана на банките за депозити, също остана 0%, не бяха променени и лихвите за извънредно кредитиране на финансовите институции в региона и те останаха 0.75%. "Запазването на лихвите беше очаквано, но подозирам, че решението е било трудно и може някои хора на пазарите да са останали разочаровани", коментира пред Reuters Ник Матюс, икономист в Nomura.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги оправда и очакванията да не обяви допълнителни финансови стимули в изявлението си след месечното заседание на банката. След оповестяване на решението на ЕЦБ еврото поскъпна спрямо долара, изтривайки загубите си от началото на деня. Централната банка все пак изразява опасения, че инфлацията може да се задържи в опасната зона под 1%. Институцията вече многократно е заявявала ангажимента си да държи лихвените нива на сегашните или по-ниски нива за продължителен период, за да подпомага започналото икономическо възстановяване.

Ръководството на ЕЦБ обаче трябва да взема предвид и сътресенията на нововъзникващите пазари от последните седмици. Обезценяването на валутите на много развиващи се икономики спомага за поскъпването на еврото, което от своя страна може да окаже допълнителен натиск върху цените на потребителските стоки.

Заради вече рекордно ниските лихви ЕЦБ има много малко останали лостове за стимулиране на инфлацията, което вероятно също я кара да не взема бързи решения. Успокояващ фактор са и обнадеждаващите данни за икономическото възстановяване в региона. Бизнес активността достигна най-високите си нива от две години и половина през януари, като подобрението е очевидно и в периферните членки на валутния съюз. В четвъртък централната банка на Великобритания също реши да не променя основния си лихвен процент от сегашните му рекордно ниски нива от 0.5%. Bank of England също така запази непроменен обема на програмата си за изкупуване на ценни книжа – 375 млрд. паунда.

Все още няма коментари
Нов коментар