Европейският съд ще решава за правомощията на ЕЦБ

Според Германия програмата за изкупуване на облигации нарушава европейските закони

Германският конституционен съд вижда противоречие между извънредните мерки на ЕЦБ и законите на ЕС
Германският конституционен съд вижда противоречие между извънредните мерки на ЕЦБ и законите на ЕС
Германският конституционен съд вижда противоречие между извънредните мерки на ЕЦБ и законите на ЕС    ©  Reuters
Германският конституционен съд вижда противоречие между извънредните мерки на ЕЦБ и законите на ЕС    ©  Reuters

Европейският съд ще трябва да реши бъдещето на програмата за изкупуване на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) заради възраженията от страна на най-голямата икономика в региона - Германия. В края на миналата седмица германският конституционен съд постанови, че извънредната схема на ЕЦБ, чиято цел е стабилизация на еврото, е несъвместима със законите на Европейския съюз. Прехвърлянето на решението за въведената през 2012 г. програма, известна като OMT (Outright Monetary Transactions), към най-висшата съдебна инстанция ще разгорещи отново дебата за това коя институция трябва да има върховенство в съюза.

ЕЦБ никога не е използвала на практика тези мерки. Тяхното съществуване обаче в съчетание със заявлението на председателя й Марио Драги, че ще направи "всичко необходимо" за спасяване на еврото, допринесе за стабилизирането на европейските финансови пазари.

Според германския конституционен съд има аргументи да се смята, че OMT нарушава забраната ЕЦБ да финансира директно правителствата. "Налице са съществени причини да се приеме, че програмата надхвърля рамките на мандата за паричната политика на ЕЦБ и по този начин нарушава правомощията на страните членки", заявява съдът. В решението на германския съд все пак е записано, че е възможно решението за въвеждане на OMT да съответства на европейския закон при ограничена интерпретация, съобщиха световните агенции.

Заявлението, че ЕЦБ е готова да изкупи неограничено количество държавен дълг, ако частните инвеститори се отдръпнат, имаше огромен ефект за възстановяването на доверието на пазара. Ако този механизъм бъде обявен за незаконен, това може да доведе до усложнения за единната валута и икономиката на еврозоната.

Вероятността Европейският съд да блокира програмата OMT се оценява като малка от експертите. "OMT има по-добри шансове в Люксембург, отколкото в Германия", коментира пред Reuters Берт ван Росебеке от Центъра за европейски политики във Фрайбург. Експертът по европейско право от University of London Гунар Бек от своя страна отбелязва, че ще е необичайно Европейският съд да попречи на тези мащабни мерки, засягащи целия регион. "Практически погледнато, съдът е предразположен да интерпретира правните въпроси в интерес на Европейския съюз. Тази институция не взема предвид националната чувствителност... Няма съмнение какъв ще е резултатът", заявява той. Според анализаторите самото решение на Европейския съд може да отнеме до две години.