Инфлацията в еврозоната отново спада

Опасността от дефлация поставя ЕЦБ под натиск за ново разхлабване на политиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията в еврозоната отново е спаднала през януари въпреки прогнозите за повишаване на потребителските цени. Тази тенденция повдига отново въпроса за по-нататъшно разхлабване на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел предотвратяване на дефлация и стимулиране на икономическото възстановяване в региона. Инфлацията в 18-те държави, използващи еврото, е спаднала до 0.7% през първия месец на годината спрямо 0.8% през декември, показват предварителните данни на Евростат. Ръстът на потребителските цени се забави до това ниво и през октомври, като тогава това беше най-ниското отчитане от близо четири години. Този изненадващ спад накара ЕЦБ да понижи основната си лихва до рекордно ниските 0.25%.

"Чувствителността на ЕЦБ към данните за инфлацията вече е много висока и дори малка изненада като тази може да наклони везните към ново разхлабване на политиката. Не очаквам да действат още на заседанието тази седмица, но вероятно ще дадат ясен сигнал за действия в по-късен етап, вероятно март", коментира Федерик Дукрозет, старши икономист в Credit Agricole, цитиран от Reuters.

Дори да беше оправдала очакванията за ръст до 0.9%, инфлацията остава значително по-ниска от заложената от ЕЦБ цел - малко под 2%. Основен принос за спада през януари е намалението на цените на енергията с 1.2%. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия са нараснали с 1.7% на годишна база.

Макар по-рано този месец президентът на ЕЦБ Марио Драги да увери, че валутният съюз не е заплашен от дефлация, много от членките му вече са изправени пред спад на цените на потребителските продукти. Международният валутен фонд също излезе с предупреждение, че регионът е изправен пред риск от дефлация. През януари в най-голямата европейска икономика - Германия, потребителските цени са спаднали с 0.7% на месечна база, а спрямо същия месец на миналата година увеличението е 1.2%.

Отделна статистика, публикувана в петък, показва, че безработицата в еврозоната е останала на рекордно високи нива през декември, макар да има лек спад с 0.1% до 12 на сто. В целия Европейски съюз безработните са намалели до 10.7 спрямо 10.8% през ноември. В България се отчита леко повишение до 13.1%, или 441 хил. души. Общо в ЕС хората без работа са 26.2 млн. души, от които над 19 млн. в еврозоната. "Кризата на трудовия пазар далеч не е свършила и трябва да бъдат продължени усилията на европейско ниво за преодоляване на тези проблеми и осигуряване на устойчиво възстановяване", коментира еврокомисарят по заетостта Ласло Андор в свое изявление.

Все още няма коментари
Нов коментар