🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Марк Зукърбърг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Миналата година не само постигнахме целите си за ефективност, но се върнахме към силен ръст на приходите; видяхме силна ангажираност в нашите приложения; доставихме редица вълнуващи нови продукти." Така основателят на Meta Марк Зукърбърг се похвали пред инвеститорите при представянето на финансовите резултати. Технологичният гигант, който притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви 40 млрд. долара приходи за последните три месеца (ръст с 25% спрямо предходната година) и общо 135 млрд. (ръст с 16%) за цялата година. Компанията планира да изплаща и по 50 цента на акция дивидент, което се случва за първи път. Печалбата за 2023 г. е 39 млрд. долара (ръст с 69%).

Ден преди обявяването на резултатите Зукърбърг беше изслушан в Сената на САЩ, заедно с главните изпълнителни директори на още четири големи технологични компании. Те бяха призовани от сенаторите да отговорят на обвиненията, че не са направили необходимото, за да спрат нарастващата вълна от сексуално насилие над деца в управляваните от тях онлайн платформи.

Притиснат от сенатор Джош Хоули и попитан няма ли да се извини на близките на самоубилите се заради преживяното в платформи като Facebook, Зукърбърг стана от стола си и се обърна с лице към държащите снимки хора в залата, казвайки им: "Съжалявам за всичко, което сте преживели. Никой не трябва да преминава през нещата, от които са страдали вашите семейства, и затова инвестирахме толкова много."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар