Коментар | Когато Вълка брани кошутите

Незаконно строителство на язовир "Искър"

Във вторник представители на общината започнаха да рушат незаконната постройка
Във вторник представители на общината започнаха да рушат незаконната постройка
Във вторник представители на общината започнаха да рушат незаконната постройка    ©  Столична обшина
Във вторник представители на общината започнаха да рушат незаконната постройка    ©  Столична обшина
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога лоялността играе лоши шеги. Особено когато е подплатена с финикийски знаци. Тази седмица столичната община започна разрушаването на т.нар. зимни сараи - сградите в ловното стопанство до язовир "Искър", собственост на свързвана с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка фирма. Това стана след окончателно постановление на Върховния административен съд, че сградите са построени незаконно и подлежат на разрушаване. След първия ден на разрушаването се оказа, че ловното стопанство, на чиято територия се намира резиденцията, е заключено с катинар, а на оградата е залепена заповед на директора на Държавно ловно стопанство "Искър", в която се обявява, че дейностите по разрушаването се прекратяват, тъй като пречат на бременността на кошутите. Освен това строителната техника на "Софекострой" е била изкарана от територията на ловния парк, а кабелите на единия багер са били изскубнати. За капак и голям пикап е бил паркиран така, че да препречи входа на резервата.

Извършените действия показват подчертания почерк на мафията - нагло и демонстративно незачитане на законовите решения на съда, мутренска показност и необяснимо бездействие на органите на реда като СДВР, които отговорили на искането на зам.-кмета за охрана, че в момента си имат друга работа. Подобна парализа и нарочен саботаж на действията за изпълнение на съдебно постановление от страна на държавните органи говори само за едно - дълбока зависимост. А обяснението за това го даде бившият директор на Агенцията по горите Александър Дунчев: "Направихме справка в агенцията по горите да видим кой ходи на гости в тези ловни стопанства - съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или политическо влияние."

В случая опитите да се възпрепятства налагането на закона се оказаха двойно неуспешни. Те не само не успяха да спрат разрушаването, но и спечелиха още повече симпатии за хората, които се борят за спазване на правилата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар