🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прецедент: За първи път държава е осъдена в Страсбург за климатично бездействие

Орагнизация на възрастни жени спечели историческо дело срещу Швейцария. Казусът ще има дългосточни последици ще насърчи още искове срещу правителства, които не са активни срещу ефектите от изменението на климата

KlimaSeniorinnen все още не могат да повярват в решението: "Продължаваме да питаме нашите адвокати "Наистина ли?". И те ни казват "това е най-доброто, което може да имате. Най-голямата възможна победа", казва тяхна представителка.
KlimaSeniorinnen все още не могат да повярват в решението: "Продължаваме да питаме нашите адвокати "Наистина ли?". И те ни казват "това е най-доброто, което може да имате. Най-голямата възможна победа", казва тяхна представителка.
KlimaSeniorinnen все още не могат да повярват в решението: "Продължаваме да питаме нашите адвокати "Наистина ли?". И те ни казват "това е най-доброто, което може да имате. Най-голямата възможна победа", казва тяхна представителка.    ©  Ройтерс
KlimaSeniorinnen все още не могат да повярват в решението: "Продължаваме да питаме нашите адвокати "Наистина ли?". И те ни казват "това е най-доброто, което може да имате. Най-голямата възможна победа", казва тяхна представителка.    ©  Ройтерс
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • След решението Швейцария вече има законово задължение да предприеме по-ефективни действия за намаляване на емисиите.
  • Делото е по иск на близо 2500 швейцарски възрастни жени, обединени в организация, позната като KlimaSeniorinnen.
  • Те смятат, че бездействието на тяхното правителство в областта на климата ги излага на по-голям риск от смърт при горещи вълни.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови във вторник, че швейцарското правителство е нарушило човешките права на своите граждани, като не е направило достатъчно за борбата с изменението на климата и неговите ефекти. Решението по иска на над 2000 швейцарски жени създава прецедент и за бъдещи съдебни дела за климата. Очаква се да то да намери отзвук в съдебните решения в цяла Европа и извън нея и да насърчи повече общности да завеждат дела срещу климата срещу правителствата, принуждавайки държавите да приемат по-амбициозни политики за климата.

В същото време обаче съдът отхвърли два други случая, свързани с климата, на процедурни основания, което е и показателно за сложността на казусите от нарастващата вълна съдебни искове, свързани с климата. Едно от делата беше заведено от шест португалски младежи срещу 32 европейски правителства, а другото - от бивш кмет на ниско разположен френски крайбрежен град. Трите дела бяха разглеждани като приоритетни от 17-те съдии от голямата камара на съда, а надеждите на климатичните активисти бяха за създаването на повратна правна точка с решенията по тях. Сега те се сбъдват частично.

Швейцарският казус

Делото срещу швейцарското правителство е заведено от швейцарска организация на възрастни жени (на средна възраст 73 години), известни като KlimaSeniorinnen, или "климатичните възрастни дами". Те твърдят, че бездействието на тяхното правителство в областта на климата ги излага на по-голям риск от смърт при горещи вълни. Те смятат, че възрастта и полът им ги правят особено уязвими към подобни въздействия от изменението на климата.

Съдът е установил, че швейцарската държава е нарушила член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира "правото на зачитане на личния и семейния живот", според решението. В него председателят на съда Сиофра О'Лиъри посочва, че швейцарското правителство "има някои критични пропуски" и не е изпълнило собствените си цели за намаляване на емисиите на парникови газове, както и не е успяло да определи национален въглероден бюджет. Съдът нареди на швейцарската държава също да плати на организацията 80 хил. евро в рамките на три месеца.

След решението Швейцария вече има законово задължение да предприеме по-ефективни действия за намаляване на емисиите. Ако тя не актуализира политиките си, може да последват нови съдебни спорове на национално ниво и съдилищата могат да наложат финансови санкции, казва Луси Максуел, съдиректор на нестопанската мрежа за съдебни дела за климата, цитирана от Reuters. Швейцария се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 50% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Берн предложи по-строги мерки за постигане на целта, но гласоподавателите ги отхвърлиха на референдум през 2021 г. като твърде натоварващи.

Федералната служба на правосъдието на Швейцария, която представлява швейцарското правителство в съда, посочва, че тепърва ще анализират решението и ще решават какви мерки да предприеме страната в бъдеще. Оттам се презастраховат, посочвайки, че това "може да отнеме известно време". Крайнодясната Швейцарска народна партия, най-голямата политическа партия в страната (която обаче е малцинство в състава на правителството), нарече решението "скандал" и "намеса във вътрешната политика" и призова Швейцария да се оттегли от Съвета на Европа.

От KlimaSeniorinnen посочват, че ще "наблюдават много внимателно" дали правителството се съобразява със съдебното решение, което безспорно показва, че опазването на климата е човешко право. "Това е огромна победа за нас и правен прецедент за всички държави от Съвета на Европа", казва адвокатът на организацията, цитиран от международните агенции.

Все повече климатични дела

Съдебните дела за нарушени човешки права, заведени от граждани срещу правителства, които не правят достатъчно срещу ефектите на климатичните промени, осезаемо нарастват. Решението по иска срещу Швейцария не може да бъде обжалвано и ще има международен ефект - най-пряко чрез установяване на обвързващ правен прецедент за всички 46 държави, които са подписали Европейската конвенция за правата на човека.

Климатичните юристи и активисти като цяло определят решението на съда като "историческо". То може да повлияе и на бъдещи решения на съда в Страсбург - шест други дела за климата се очаква да бъдат разгледани скоро. Те включват и важен иск срещу норвежкото правителство, в който се твърди, че държавата е нарушила човешките права, като е издала нови лицензи за проучване на нефт и газ в Баренцово море след 2035 г. "Решението създава важен правно обвързващ прецедент, който ще служи като план за това как успешно да съдите собственото си правителство за неуспехи в климата", каза Рут Делбаер, директор на правните кампании в глобалното гражданско движение Avaaz.

Възможно е решението да има отзвук и в други части на света. Съдилищата в Австралия, Бразилия, Перу и Южна Корея също разглеждат дела, свързани с климата и с правата на човека. Върховният съд на Индия постанови в решение миналия месец, че гражданите имат право да бъдат свободни от неблагоприятните въздействия на изменението на климата, припомня Reuters.

В друго знаково климатично дело, заведено от португалски младежи срещу 32 европейски държави, съдът в Страсбург обаче постанови, че емисиите на парникови газове на една държава могат да имат неблагоприятно въздействие и върху хората в нейните граници, но това не оправдава наказателното преследване в множество юрисдикции. И посочва, че младите хора не са изчерпали правните пътища в националните съдилища на Португалия, преди да се обърнат към ЕСПЧ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Щом съд за права на човека в Европа може да отсъжда по странната логика на това дело и да насочва икономическата политика на държава, която не е член на ЕС, жална ни майка...

    ЕСПЧ взе все по-убедително да се правръща в универсална политическа тояга! Както и купчината "надполитически" европейски институции.

    Нередност?
Нов коментар