🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трибуквен бизнес за милиони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПФЮ, ПАМ, БМА... около тези трибуквени дружества Брендо, Константин Дишлиев и техните жени изграждат империята си.

Четири години след създаването им тя е почти изцяло прехвърлена на чужди фирми или офшорни дружества. "Прайвът файнънс юниън" (което от няколко месеца носи името АФО и е собственост на австрийски финансов холдинг) е създадено през 2003 г. от Косьо Дишлиев и съпругата му. Докато Косьо е жив, то държи три дъщерни дружества, които развиват различните услуги на компанията. Справка на "Капитал" показа, че заем от ПФЮ е взела дори и майката на Косьо Дишлиев, която ипотекира почти всичките си имоти. С финансиране от ПФЮ е построена и масивна офис сграда в района на Майчин дом и кооперация в Бояна.

Най-интересното сред дъщерните дружества на ПФЮ е "ПФЮ кънстръкшънс". То е основано през 2004 г. със заем от 1 млн. евро, взет от Константин Дишлиев от швейцарска банка. Година след създаването Косьо излиза от управлението му, а фирмата се преименува на "Интербилд". Последната се свързва със собствеността на черноморския комплекс "Оазис" и няколко други ключови строителни проекта в района на бул. "България" и квартал "Лозенец" в столицата. Официално дружеството е собственост на кипърска офшорка. По материалите във фирменото дело на "Интербилд" се среща името на единия от собствениците на известна компания за недвижими имоти, чийто офис се намира на първия етаж на масивна сграда на бул. "Дондуков" (собственост на една от фирмите на Брендо). Случайно или не, същата компания продава имотите на "Интербилд" и други фирми, близки до Брендо.

Другият холдинг около Константин Дишлиев е "Прайм асетс мениджмънт" (ПАМ). Най-интересната фирма в него е "ПАМ пропърти". Тя държи магазини в Студентски град, а в началото на тази седмица продава и красива сграда на столичния бул. "Васил Левски", близко до кино "Одеон". Собственост на "ПАМ пропърти" е и сградата на ул. "Екзарх Йосиф", в която е офисът на АФО, ПАМ и дъщерните им дружества. В нея са още десетина други фирми, повечето от които се занимават с покупко-продажба на имоти. Голяма част от тях преди това са били разположени в друга близка до кръга сграда - "Александър", която се намира на бул. "Витоша" 21. Там има "модерна" сграда, която в момента се ремонтира и е собственост на "Б.М.А. трейдинг" - една от трите фирми, в които Брендо участва директно. В нея той е съдружник със съпругата си Моника. В края на 2006 г. за малко повече от два месеца дружеството успява да купи и продаде имоти в района на Малинова долина, като печели от сделките близо 5 милиона лева. Видно от нотариалните актове, земите са закупени за общо 180 хил. лева (с четири отделни сделки) от физически лица, след което са продадени на известен АДСИЦ на две отделни сделки за общо 5 188 867 лева. В деня на втората продажба Б.М.А. купува и няколко етажа от сграда на бул. "Дондуков".

Евелин Банев-Брендо има обща фирма със строителния предприемач Петър Колчев - "Билдкомфорт". Въпросното дружество преди около година закупува терен в района Камбаните, който по информация на "Капитал" ще бъде застроен с еднофамилни къщи. Самият Колчев, който е юрист по образование, е в управителния съвет на ФК "Пирин" - Благоевград, и има строителни проекти в района на Банско.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Todorious

    Sega sigurno i prokuraturata shte se namesi ... xa

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    niki

    може да се намеси може и не
    www.rox-invest.org

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Захари

    Т.е. няма в прерогативите си ,а иначе????

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Калоян
    • + 1

    С две думи, статията прави описание на една класическа перачница. Кратко, ясно и точно.

    Нередност?
Нов коментар