🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Убийствени показания

Ключов свидетел срещу обвинения за пране на пари от наркотрафик Евелин Банев-Брендо бе застрелян

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Oрганизираната престъпност в България премина в нов етап от своето развитие. За първи път ключов свидетел беше разстрелян часове преди да даде показания срещу едра фигура от подземния свят по обвинение в пране на пари от наркотици.

Обвиняемият е Евелин Банев-Брендо, а ликвидираният свидетел - майката на неговия бивш съдружник Константин Дишлиев, който също беше разстрелян показно преди две години.

Въпреки множеството версии за връзката между тези събития сигурно е едно - че усещането за безнаказаност прави действията на мафията все по-дръзки. По-смущаващото в случая е, че свидетелката срещу Брендо е била убита след изтичане на информация от разследващите органи, както потвърди самият главен прокурор Борис Велчев. Това за пореден път показва, че битката с престъпността е обречена, тъй като институциите, призвани да вкарват бандитите в затвора, са част от проблема, вместо да бъдат част от решението.

Един свидетел по-малко

"Разбери, че ако се появи още информация в пресата, сигурно ще застрелят още някого." Това са думи на висшестоящ прокурор, казани ден след убийството на Йорданка Запрянова. Майката на разстреляния преди две години бизнесмен Константин Дишлиев и ключов свидетел по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо бе убита в апартамента си с шест куршума. Прокуратурата бързо определи ликвидирането на Запрянова като безпрецедентно и доказателство за това, че МВР и прокуратурата са достигнали до високите нива на организираната престъпност. Петдесет и една годишната бизнес дама е втората жертва в роднинско-финансовата плетеница с привкуси на трафик на наркотици, контрабанда на цигари, съмнителни имотни сделки и финансови операции. Йорданка Запрянова бе разстреляна няколко дни след като съдът остави в ареста Брендо - бившия съдружник на сина й Константин Дишлиев.

Брендо е обвиняем в аферата заедно с брат си Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и нейната сестра и вдовица на Константин Дишлиев Десислава Дишлиева. Срещу тях е повдигнато обвинение за пране на пари и участие в организирана престъпна група. Разследването срещу семейството започва в началото на 2006 г. по отделени материали от разследване срещу Константин Дишлиев от 2004 г.

През февруари тази година разследващите получават достатъчно информация и преминават към реализация. Обискирани са няколко обекта в София, иззета е документация. Два месеца по-късно Брендо е арестуван.

Кой е Брендо

Той стана известен на обществеността едва след разстрела на Константин Дишлиев.

Брендо и Косьо Дишлиев са баджанаци и са женени за сестрите Десислава и Моника Добринови. Техният баща Александър Добринов (известен като Сашо Бицианито) е вносител на популярната марка за дрехи. В последните години двете семейства изграждат финансова империя, занимаваща се с отдаването на кредити и строителство на сгради. Фирмите им са сложна плетеница от роднинско съдружие в зависимост от това какви са взаимоотношенията и настроенията Със сигурност семейната идилия е нарушена след

Смъртта на Константин Дишлиев

Той беше застрелян на 14 май 2005 г. до джипа си "Порше Кайен" на излизане от индийския ресторант "Тадж Махал" в столицата. Името на 28-годишния мъж се свързваше с фирмата "Прайвът файнънс юниън" (PFU), която отпуска кредити само срещу лична карта. Тя е основана от Константин Дишлиев, баща му и брата на Брендо Симо Карайчев.

Дни преди убийството Дишлиев споделил с майка си, че е получавал смъртни заплахи от Брендо.

Няколко седмици по-рано испанската полиция залови яхта с 819 кг кокаин и още 137 кг в квартирата на контрабандистите заедно с крупна сума в евро. Тогава висши полицаи заявиха, че Евелин Банев е близък със задържаните и пере пари от кокаина в Испания, а убийството на Дишлиев е предупреждение към него заради провалената пратка.

Другата версия, по която полицията работи, обаче е заради конфликт между Дишлиев и братя Маргини. Твърди се, че Константин Дишлиев е завлякъл бившите сикаджии с пари, като е поел ангажимент да издейства разрешително за строеж на сграда в Южния парк над допустимите норми. Той обаче отклонил част от парите за себе си.

Третата версия на полицията беше, че е имало конфликт между самите Брендо и Дишлиев. Тази теза се поддържа и от последните показания, дадени от майката на Дишлиев няколко седмици преди тя да бъде застреляна. Ако хипотезите за убийството на Дишлиев са по-скоро неясни и за самите разследващи,

Версиите за убийството на майка му

звучат доста по-изчистени. "Не подлежи на никакво съмнение, че има връзка между убийството и задържането на Брендо", коментира главният прокурор Борис Велчев дни след убийството. Йорданка Запрянова е била разпитана два пъти по делото за пране на пари, като по план тя е трябвало да се яви при разследващите още два пъти. В показанията си тя казва, че й е било известно, че зад фирмите, в който участва синът й, в действителност седи Брендо и близката до него групировка. "Всички пари, които идваха в P.FU., бяха от кухи фирми", казва покойната Запрянова. Ден след разстрела на майката на Дишлиев стана ясно, че разпитите не са били направени пред съдия. При това положение шансът показанията й да бъдат използвани в съда е нулев.

Конфликт между свекървата и снахата

Другата хипотеза за убийството е конфликт между Запрянова и Деси Дишлиева. Запрянова била твърдо против брака между двамата и била в постоянен конфликт с Десислава. Около година преди синът й да бъде застрелян, Запрянова му дарява апартамента си в "Лозенец" (същият, в който тя бе убита) и вила в Бояна. Веднага след смъртта на Косьо Деси Дишлиева започва усилено да продава имотите си, включително и тези, които е наследила от съпруга си - парцели в "Подуене" и Княжево и вилата в Бояна. На 16 февруари 2007 г. обаче съдът налага възбрана върху голяма част от имуществото на Дишлиева - два гаража и апартамент в "Лозенец", както и апартамент на "Витошка". Твърде е вероятно въп­росният запор да е наложен във връзка с началото на разследването срещу Брендо и групата му, в която участва и вдовицата на Косьо Дишлиев.

След смъртта на съпруга си Деси Дишлиева започва битка с майка му за други имоти - лозя в Ямболско и апетитен парцел на столичния булевард "Мария Луиза", разположен точно срещу новата автогара. Това е триетажна сграда, на първия етаж от която е магазин "Чико" (майката на Дишлиев е вносител на марката с фирмата "Елма" АД). Между тях избухва спор за собствеността на "Елма", като след съдебно решение от 16 юни 2006 г. е наложен запор върху част от имота до гарата. На 22 март тази година възбраната е вдигната, а още на следващия ден имотът е продаден на физическо лице. Въпреки усложнените отношения магистрати считат, че конфликтът между двете бизнес дами обаче е прекалено очевиден, за да бъде причина за убийството. Ключови са и показанията на бащата на Косьо Дишлиев - Владимир, който признава, че няколко месеца преди синът му да бъде убит, се е скарал с него и му казал, че не споделя бизнес начинанията му.

В края на 2004 г. Владо Дишлиев дава пълномощно на Брендо да внесе два милиона евро в сметка на една от фирмите му. Впоследствие парите се завъртат и попадат в сегашния собственик на PFU (вече АФО) - австрийския холдинг с български следи ЕURAM. Според разследващите Брендо, който работел на трудов договор в PFU, реално не разполагал с такава сума и не е ясно откъде я е взел, защото законните му доходи за последните десет години били общо 235 хил. лева.

Пари от наркотици

Брендо бе задържан в средата на миналата седмица, а няколко дни по-късно Софийският градски съд (СГС) го остави за постоянно зад решетките. За това, че има разследване срещу него, стана ясно преди няколко месеца, когато съдът отказа подслушването на телефоните му. По закон исканията за използване на специални разузнавателни средства се искат директно от председателя на съда. Срещу Брендо е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Вис­ши прокурори потвърдиха пред "Капитал", че парите, които Брендо е перял, идват от трафик на наркотични вещества и друга престъпна дейност. Тази хипотеза се поддържа от показанията на Запрянова и анонимен свидетел, който твърди, че е засичал Брендо с едно от лицата, задържани в Испания за трафик на кокаин. Самото държавно обвинение признава, че разследването за трафик на наркотици е в съвсем ранен етап.

Мнозина обаче са скептични за изхода на това разследване. Дори и да бъде оказана международна помощ при разследването, ще е изключително трудно да се докаже, че парите са от наркотици. Веднъж инвестирани в недвижими имоти и превъртени през няколко физически и юридически лица, следите им се губят. През последните години в строителството се отбелязват огромни печалби и напълно естествено беше мръсните пари да се насочат натам. От няколко години полицаи твърдят, че мафиоти перат пари чрез строителство в големите градове, Черноморието и планинските курорти. Досега обаче няма нито едно доказателство за това, още по-малко осъдени.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    овен
    • + 2

    Полицията и Прокуратурата да си запушат дупките,щото информация никакване може да се задържи.После плачат,че труда им отивал на вятъра.Тях кой ще ги съди за съучастие?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Георгиева
    • + 2

    Кой ли ще има смелостта да бъде свидетел?
    Без защита на свидетели (истинска защита) всичко е обречено

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Наивник

    Не знам дали правилно разбрах, но нали в началото твърдяха, че Брендо сам се предал на полицията. Ако това е така, предполагам, че го е направил, за да има достъп до досиетата и да може да организира премахването на свидетелите. Ако някой може да ми отговори ще съм му много благодарен. И от това разследване нищо няма да се получи.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    U2H2

    Пеев, запор и въабрана НЕ са синоними.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-?
    Рондо

    От изнесената информация достигаме до заключението, че еднакво опасни са криминалните типове, полицаите, прокурорите и съдиите. Изтекла информация..., следва убийство на ключов свидетел..., няма да има присъда. Веригата се затваря!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    Анонимен

    Полицаите, прокурорите и съдиите - бандити с униформи и на държавна заплата!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    семкаджия
    • + 1

    Семки за люпене. Това са фактите. Парите откраднати, изпрани и накрая ни "отвориха" очите - вложени в строитерство??? Аз пък като гледам тези билдинги из София, по морето, тази селения, тези "отличнички" и "отличници"дето карат разни джипове, и тем подобни возила,тези VIPове дето управляват държавата си мислех,че парите са си ги изкарали с акъл и с пот на челото. Жалкото, че в.Капитал стана ниска топка. Този материал мина като жвачка през всички електронни медии и тук такава "страхотна статия" - направо избихте рибата. Жалко, че всичко вече е чалга. Казват,че човек трябва силно да вярва в нещо и то ще се сбъдне. Повече от половината от живота ми мина, но става още по-отвратително. Няма нищо свястно за което човек да се хване, да се окуражи, да вдъхне вяра в душите на децата си.Единственото което се промени е от "учи да не работиш" - сега е учи за да се махнеш от тази държава.Жалко!!!!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    sando2

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    @@@

    DO SEMKADJIYA-napilno te podkrepyam.Zatova naroda tirsi prepitanie v cujbinata,rabotis s jelanie,zashtoto trudit ti e ocenen i zaplatata ti e na nivo,az sim vece 7 godina v cujbina ,a sega i decata kato zavirsat uciliste i te shte doydat,jalko za upravlyavashtite ce si gledat licnata izgoda i ne se zapitat kak se izhranva naroda s tez niski zaplati i s tez niski pensii,kamo li da otdeli nyakoy lev za cerni dni.SRAMOTA

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    prokuror

    Kapital, ne me zanimavaite s gluposti. Izmivam kravta ot racete i se zahvashtam sas sledvashtoto obvinenie...

    Нередност?
Нов коментар