Три пъти мери...

Предложението за мораториум върху възобновяемите източници беше прието на нож от инвеститорите

Скоро правителството ще се произнесе относно мораториума върху възобновяемите енергийни източници
Скоро правителството ще се произнесе относно мораториума върху възобновяемите енергийни източници
Скоро правителството ще се произнесе относно мораториума върху възобновяемите енергийни източници    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Скоро правителството ще се произнесе относно мораториума върху възобновяемите енергийни източници    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Георгиев* е мениджър в западна компания, която планира да инвестира във вятърни паркове в България. Миналия петък той беше в Русе, за да търси земя за проекта. Малко след поредния оглед от офиса в София му се обаждат с новината, че правителството планира да замрази временно проектите за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Инвестицията отпада. Като за 2010 г., когато недостигът на капитал ще носи фалити и безработни, новината е лоша не само за конкретната компания.

Историята е толкова истинска, колкото и желанието на министерствата на икономиката, на околната среда и на земеделието да сложат ред в проектите за нови ВЕИ-та. На следващото си заседание правителството се очаква да обсъди временно спиране на строителството на нови зелени мощности в цялата страна. "Проектите със започнало строителство ще бъдат довършени. Временната забрана ще засегне онези, при които реализацията не е започнала, дори да имат издадени разрешения за строеж", казва зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Екоенергия с юзда

Поводът за искането на трите ведомства са двете наказателни процедури срещу България заради твърде интензивното строителство в защитени зони от екомрежата "Натура 2000". Освен това значителни количества земя вече е извадена от земеделския фонд и отредена за изграждане на електроцентрали на вятър и слънце, а заявките за нови преобразувания са още повече. В разговорите с българското екоминистерство от Европейската комисия са дали да се разбере, че "най-приемливата мярка" за спиране на наказателните процедури е страната да изготви национален план за развитие на ВЕИ сектора до 2020 г. Третият съществен проблем, чието решение ведомствата засега не коментират, е, че вече са подадени заявки за изграждане на общо 9 хиляди мегавата мощности - колкото цялата енергетика в момента. Мрежата, а и пазарът не могат да поемат такива обеми. Напливът от инвестиции е заради гарантираното по закон изкупуване на енергия от ВЕИ за срок от 25 години, при това на по-високи цени, отколкото от други източници.

Необходимостта от план и прозрачни принципи е безспорна и това е ясно от доста време. В момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи по документ от 2007 г., който няма екологична оценка. Но ако изготвянето и приемането на нов рамков документ се проточи повече от три-четири месеца, това няма да е от полза за никого. Според източници от ведомството изготвянето на новия документ ще започне едва в началото на следващата година. Той трябва да бъде одобрен от правителството през май, а месец по-късно да бъде изпратен за одобрение в ЕК. Едва след това ще се прави екологична оценка.

На практика това означава, че в най-добрия случай забраната да не се строят мощности за зелена енергия ще продължи почти година. В същото време икономическото министерство разработва нова енергийна стратегия, в която основен акцент се поставя именно върху зелената енергия. "Целта е делът на ВЕИ в енергийния микс на страната към 2020 г. да надхвърли 16-те процента, обещани на еврокомисията, а потреблението на зелена енергия да се увеличи с 55%, обясни тогава министърът.

Инвеститори на ръба на нервна криза

Идеята на трите министерства дойде като студен душ за голяма част от инвеститорите. Не може да си вложил няколко милиона лева в покупка на земя и техника, както и усилия за изваждане на куп разрешителни, а сега да ти кажат, че проектът трябва да чака половин година, коментираха пред "Капитал" представители на компании в сектора. "Нека, преди да се правят официални изявления, в бъдеще министерствата да обсъдят намеренията си с бизнеса - в последните дни от двайсетина банки и още куп фирми ми звъняха да ме питат какво следва", каза Велизар Киряков от Асоциацията на производителите на екологична енергия. Според него, макар и временно, спирането би разколебало инвеститорите, защото нямат сигурност, че антрактът няма да продължи и след обявения период по искане на някое министерство. "След 6 месеца мораториум няма да остане кьорав инвеститор", предупреди шефът на асоциацията.

Намерението на правителството ще доведе до големи загуби за българската икономика, прогнозира председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов, в която членуват 44 компании от сектора. Според него загубените инвестиции ще са над 1 млрд. евро. Няма да бъдат произведени допълнително стоки на стойност между 250 и 400 млн. евро.

Банков мораториум

Новината бързо охлади интереса на банки и финансиращи институции към зелените проекти. Илко Йоцев, управител на "Био пауър", обяви, че проектът на компанията за фотоволтаична централа край с. Винарско, Айтос, е останал без финансиране. Преди дни той е получил отказ за отпускане на средства от Райфайзен банк по кредитната линия на Европейската инвестиционна банка. По думите на управителя на "Био пауър" документите на планирания соларен парк вече са били готови и проектът е минал през всички административни процедури, които са отнели около година и половина.

В противовес на настроенията на компаниите в интервю за "Капитал" (виж стр. 46) министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира, че "бизнесът, който е свързан с тези проекти, има основание да отдъхне с облекчение". "Погледнете съществуващи проекти и вижте с какви проблеми се сблъскват. Кажете това ли е, което бизнесът иска... От моя гледна точка ние имаме нужда от 6 месеца, в които да изчистим нещата", коментира Трайков. Според него "въобще не е лишено от основание мнението, че по-добре да се забави началото на няколко проекта, отколкото след това те да се спират и да не е ясно кои могат да бъдат осъществени и кои не".

Компаниите обаче засега не дават знак да са разбрали логиката на министрите - вероятно защото тя е сбъркана и смесва няколко типа проблеми. Остава неясно защо предложението е да се замразят всички зелени проекти, при положение че голяма част от тях нито са в "Натура", нито на земеделски земи. Всеки проект така или иначе минава през индивидуална екооценка. Проблемните могат да бъдат отсети. Лавината от кандидати е съвсем друга тема. Въвеждането на изисквания за банкови гаранции или такси би отсяло обезпечените проекти от "фалшивите" заявки. А това в кои райони мрежата позволява присъединяване на мощности е въпрос, на която би трябвало да отговорят ЕРП-тата, НЕК и регулаторът. Както и да обявят възможните територии. Така че предложението за тотален мораториум, чийто срок на всичкото отгоре се обвързва с европейски процедури, наистина няма смисъл. А по отношение на проектите, в които вече са направени инвестиции, съобразени с действащото законодателство, е недопустимо.

*името е променено

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Софокъл
    • - 2
    • + 7

    Сега само някой да не се съгласи, че историята с балоните не се повтаря? Може би дори самият Иван Георгиев * допреди 2 години е бил мениджър в западна компания, но не за възобновяема енергия, а за недвижими имоти. И пак така е кръстосвал страната, пак е купувал е скъпа земя и най-вече е давал рушвети. Само защото някой му е пуснал мухата, че върху същата земя ще вдигне униалллен ваканционен комплекс, за който клиенти колкото щеш. Или пък ще минава магистрала и държавата ще го позлати с обезщетения (особено след произнасяне на съда по някоя "оценка от вещо лице", както стана с метрото). Срути се пирамидата с имотите. Както при всяка друга пирамида, печелят само първите. Всеки човек с малко мозък в главата да си отговри, дали който и да било потребител може да понесе компонента в ценообразуването с 80 пъти по-висока цена от основния доставчик АЕЦ Козлодуй и колко най-много може да стигне нейният дял, преди да извие на умряло.

    Нередност?
  • 2
    todo avatar :-(
    Todo
    • - 7
    • + 4

    Толкова надежди имах към това правителство особено за зелената енергия, но голямо разочарование са. Действат по сталински има зелена енергия има проблем няма - няма проблем. Много неграмотни хора има в МИЕТ. Абсолютно късогледи са, а като наближи 2020 ще има вероятно ударно присъединяване за да изпълним едни от най- ниските цели в Европа за дял на зелена енергия, именно защото "управниците" не могат да предвидят по далече от носа си какво трябва да правят.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Практичен
    • + 6

    Лавината от кандидати е съвсем друга тема. Въвеждането на изисквания за банкови гаранции или такси би отсяло обезпечените проекти от "фалшивите" заявки.

    **** Банкови гаранции ОК, но в съчетание с търг за най-ниска цена, при това гарантирана за най-кратък срок. След този срок - да се оправя сам на пазара! Който не си построи централата - чао на банковата му гаранция! И понеже едно е 10% печалба, друго 110%, ще видите как повечето кандидати ще изчезнат яко дим и повече няма да се върнат!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    А. Смит
    • + 9

    Когато зелените проекти бъдат оставени да продават произведеното на свободния пазар по цени свободно договорени между продавачи и купувачи, всякакви такива проблеми ще изчезнат. Правенето на проекти заради субсидиите си е жив комунизъм. Който зелен проект е жизнеспособен - да живее на пазара. Който не е, да се спира навреме. Защото субсидиите са от парите на предприемачите правещи неща жизнеспособни на пазара. Ако парите на добрите предприемачи под формата на субсидии се преливат в портфейлите на субсидираните предприемачи, и двата вида ще изчезнат. Пазарът си знае работата.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Лазаров
    • - 1
    • + 3

    Повечето проекти само се наричат "зелени". Те даже увреждат повече природата.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Иво Цачев
    • - 3
    • + 1

    България за пореден път изпуска възможността да участва в създаването на една нова индустрия. 80-те години и компютрите бяха скъпи и екзотика, не ги ползвахте много много, но все пак бе създадена една индустрия, която 20 години след краха си все още ражда специалисти и добавена стойност в БГ. И сега, както тогава картите са раздадени за всички еднакво, тъй като технологиите са в началото на развитието си, след 10 години ще сме абсолютно неконкурентни.
    В Германя ВЕИ сектора създава над 200 000 работни места и е вторият ползвател на стомана след автомобилостроенето. 5 000 да се създадат в БГ ще дадат тласък на много сектори в икономиката, ще дадат шанса на раждането на нови специалисти а не само Реал Естейт брокери.....
    Аз самият съм преговарял за пройзводството на елементи за вятърни генератори в БГ, но фирмите казват супер, но нека има първо проекти, за да има кой да строй с тези елементи...
    Въвеждането на мораториум за ВЕИ ще има отражение върху цялата икономическа среда в страната - абсолютна загуба на доверие от страна на инвеститори и банки. 6 Месеца мораториум са равни на мин. 2 години връщане на доверието, докато инвеститорите отново се убедят, че риска е поносима величина.
    По-трудно балансиране на бюджета за 2010, поради невлизането на поне 500 милиона евро под формата на инвестиции за следващата година, следователно по-нисък кредитен рейтинг и по скъпо финансиране на икономиката 2011.
    Нефинализиране сдеките по покупка на земя за такива проекти или нереализирани приходи за общини от права на строеж, аренди и т.н.
    Неизработването на поне 200-300 Милона лева продукт от български фирми, консултанти, проектанти и т.н., които ще платят данъци в БГ и ще харчат тези пари в БГ.
    Затваряне на фирми, които имаха шанса да бъдат подизпълнители на такива проекти и да трупат ноу-хау от западни такива.
    Забавяне на ОП програми, тъй като министерстовото изтъква като причина недостатчния админисративен капацитет - в Еропа ще се запитат дали и в други области този капацитет е недостатъчен и ще предпочетат средствата за БГ да бъдат забавени и останат в техните икономики.
    И накрая, последния път когато в БГ се заговори за мораториум, преживяхме лукановата зима...не знам колко я преживяха щастливо. Сега имаме светлия пример с Дубай.
    Безспорно сектора има нужда от промяна и регламентиране, въвеждане на ред...но това не става с мораториуми!!!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Трифон
    • + 1

    Иво, ти говориш за изграждането на една цяла икономическа пирамида, на върха на която са държавните субсидии. Че после като рухне, да се тресе четвърт България в стачки и половината банки да си броят несъбираемите кредити. Сякаш Кремиковци не приключи по същия начин само преди няколко месеца. Със същия успех можеш да копаеш дупка в морето.

    Не знам за какви високи технологии бленуваш, но племенничката ми звъня преди малко, че в студентските общежития на СУ под балконските врати имало два пръста луфт. На тоя студ топлината от 2 радиатора излизала през него. Запушвали дупката с парцали цяла нощ. Сега ще ходя, да им закова наякаква лайсна отдолу. Но щом това е отпреди 30 години, смятай колко мегакалории енергия са отишли на вятъра. И не забравяй, че още 100 хиляди стаи са в същото състояние. Преди да сменим дограмата, налепим изолация, изхвърлим старите котли - никакви инвестиции в скъпи финтифлюшки не са обравдани.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Иво Цачев
    • + 1

    Съгласен съм с Трифон, само, че ВЕИ не противоречи на енергийната ефективност, както и на атомната и конвенционална енергетика. Дори те са взаимно свързани и трябва да се случват паралелно.

    Апропо, цената на ВЕИ ще бъде по-ниска от конвенционалната до 1-2 десетилетия, същото като вече посочения пример с компютрите.
    Ти и в момента плащаш доста по-скъпа енергия, която не фигурира в сметката ти, а в данъците: транспорта на горивото за АЕЦ (плаща се от бюджета), капиталовите разходи по финансирането на Козлодуй (направени 80-те чрез външен дълг и не се калкулират в цената на продажба на АЕЦ-а), съхраняване на горивото, социални разходи (ранно пенсиониране, високи пенсии на служителите в козлодуй, не че съм против, просто ги калкулирам), студен резерв (1200 МВ, които работят около 400 часа годишно, но се заплаща все едно работят непрекъснато, заради стабилността на мрежата, т.е. ако един реактор излезе от строя да може веднага да бъде заместен). Всичко това струва огромни средства, които се финансират от бюджета, а бюджета го финансираш ти всеки месец.
    Като заключение, урана, фосилни и въглеродни енергоносители ще се покачват в близките години и нито газ-а ще падне, нито въглищата. Единствено ВЕИ могат да балансират тяхното покачване. Но за да се случи това, трябва да се изграждат.

    А що се отнася за пирамидалността - не е съвсем така, поради горепосоченате причини. Кремиковци имаше други проблеми и най-вече някои добри хора и групировки

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Камен
    • + 1

    Много неподготвени хора се изказват по темата. Най-много ме дразни представянето на инвестициите във ВЕИ като нещо положително за бюджета или за платежния баланс - напротив, точно обратното е. Цялото оборудване е от внос, и натоварва баланса. Хайде да беше произведената енергия за износ, иди-дойди, но тя ще си е за чисто вътрешно потребление (да не са луди комшиите да я купуват - тя е много скъпа).
    Да, наистина имаме квота за 2020, както и междинни цели дотогава - ама нека Трайчо да сметне от колко МВ мощности имаме нужда, за да си изпълним целите, и да каже - субсидии само за толкова и толкова мощности. В момента законът казва - който построи, ще получи преференциална (скъпа) тарифа - ами нормално е да има навалица от желаещи да строят.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    анонимен

    Царе сме да убиваме всичко допринесло за спасението на родната природа и привличащо хората търсещи все още живота близък до нейнатя чистота.Няма какво да се шикалкави по въпроса с екологичната енергия просто много от правещите се на големи икономисти и вероятно получили поощрения за ЯЕЦ Белене ще изпаднат в нищета.Сега обещаното и получено им трябва сега докато са на това място а какво ги интересува какво ще плаща народеца за убитата земя и празния джоб.

    Нередност?
Нов коментар