Почти разрешени

Зелените енергийни проекти нямат нужда от забрана, а от по-добра регулация

Временна забрана ще има само върху нови зелени проекти. Тези, които вече са започнали ще продължат да се изпълняват.
Временна забрана ще има само върху нови зелени проекти. Тези, които вече са започнали ще продължат да се изпълняват.
Временна забрана ще има само върху нови зелени проекти. Тези, които вече са започнали ще продължат да се изпълняват.    ©  Асен Тонев
Временна забрана ще има само върху нови зелени проекти. Тези, които вече са започнали ще продължат да се изпълняват.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако инвестирате във вятърни паркове и слънчеви централи, сте направили добра сделка. Не само заради зеленото бъдеще на енергията, а и заради вероятността скоро да нямате нови конкуренти. В случай че тепърва искате да инвестирате, откажете се, защото може да чакате поне една година само за екооценка.

Така най-общо звучи сигналът, който министерствата на икономиката и на околната среда излъчиха в сряда към бизнеса и инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Ведомствата се отказаха от налагане на пълен мораториум върху инвестициите във ВЕИ сектора, каквито бяха първоначалните намерения, но планират да прекратят приема на заявления за оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за нови проекти. Основната причина са двете наказателни процедури срещу България заради твърде интензивното строителство в защитени зони на "Натура 2000".

Това подейства като студен душ за инвеститорите, които веднага се оплакаха, че банки са отказали да ги кредитират заради готвения мораториум, който беше обявен още в края на миналата година. Тогава от екоминистерството изненадващо обявиха намеренията си да спрат всички зелени проекти.

Година е много

Новото предложение на министерството, което беше представено пред Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), целеше да успокои бизнеса, че инвестициите в сектора няма да бъдат блокирани напълно и да намали негативния ефект от обявените намерения за мораториум. Дали администрацията успя обаче, е съвсем друг въпрос. Според министъра на околната среда и водите Нона Караджова всички проекти, които са в процедура на ОВОС, на отчуждаване на земи, на издаване на виза за проектиране и на разрешение за строеж ще продължават да се изпълняват. "Става въпрос за временно спиране на тези проекти, които не са влезли в никаква процедура", обясни Караджова.

На срещата бизнесът и правителството срещнаха донякъде позициите си, а именно, че ВЕИ секторът се нуждае от нови и ясни правила, но останаха различията по отношения на начина, по който трябва да се отсяват реалните от фалшивите зелени проекти. Има проекти, които са в защитени зони от "Натура" или в плодородни земи. За други не е изградена необходимата енергийна инфраструктура и остават неприсъединени към електропреносната мрежа. В много случаи става дума за чисто спекулативни заявки, които при сегашното законодателство и правила не могат да бъдат отсети.

Министрите на икономиката и на околната среда Трайчо Трайков и Нова Караджова защитиха позицията, че трябва да се наложи временно вето, докато бъде приет национален план за развитие на зелената енергетика, както и негова екооценка. Документът се очаква да бъде готов най-късно до август, когато ще бъде изпратен за одобрение в Европейската комисия. Това обаче ще блокира почти за година започването на нови ВЕИ проекти.

Правила на пазара

Позицията на бизнеса е, че не трябва да се налагат никакви ограничения, а вместо това да се засили контролът върху проектите. От КРИБ излязоха с конкретни предложения за решаване на проблемите - отсяване на спекулативните заявки, ограничаване на използването на плодородна земя, предвидимост на тарифата за изкупуване на електричеството и развитите но енергийната инфраструктура (виж карето). Новите правила ще охладят интереса към ВЕИ проектите и ще отсеят само сериозните инвеститори. По този начин ще се гарантира и финансирането им, и пазарът на електричеството в бъдеще, а и развитието на зелената енергия няма да бъде спряно, което би било световен прецедент.

"Смятаме, че е по-разумно, вместо да спираме каквото и да било, просто да дадем повече време за разглеждане на новите заявления от страна на администрацията. Това ще постигне същия ефект, докато новият национален план за развитие бъде приет и решенията по новите заявления бъдат съобразени с него. Така няма да излъчим за никого тревожен сигнал нито за навън, нито за навътре, а ще постигнем същия ефект", коментира Иво Прокопиев, председател на КРИБ и съиздател на вестниците "Капитал" и "Дневник". Данните показват, че в България се подготвят проекти за мощности от около 12 000 мегавата от възобновяеми енергийни източници. "Когато се поставят ясни критерии, ще останат под 10% от заявените проекти", посочи Прокопиев.

За нови правила настояха и от енергийния регулатор. Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев централите на ВЕИ трябва да плащат цената за присъединяване. Необходимо е и въвеждането на гаранционен депозит, който да гарантира изпълнението на инвестиционните намерения. От ДКЕВР смятат, че тарифната политика трябва да се промени, а гарантираното изкупуване на енергията от ВЕИ да бъде свързано с жизнения цикъл на технологията.

Дали го иска Брюксел

Според председателя на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов ЕК не е искала от България да наложи мораториум върху зелените проекти за цялата страна. Той показа писмо на Ханс ван Стиин, ръководител на отдела за възобновяеми източници към генералната дирекция за енергетика и транспорт в еврокомисията, в което се посочва, че става въпрос само за налагане на забрана на проекти, които са в "Натура 2000". Гиздов прогнозира, че пълна забрана, дори и само за година, ще нанесе донесе голеви загуби. С налагането на мораториум България ще загуби и 50-70 млн. евро от европрограми за изграждане на малки фотоволтаични централи и ще изгони потенциални сериозни инвеститори, и то в разгара на икономическата криза.

Дали предложението на екоминистерството за временно забрана ще стане факт, ще реши Народното събрание. Опитът обаче да се замени пълният мораториум с частичен със сигурност не успокои инвеститорите, за които подобна промяна на държавната политика в един сектор е непонятен. Бизнесът и правителството показаха, че има много общи виждания за решаване на проблема за лавинообразното нарастване на броя на зелените проекти. Остава администрацията да разбере, че правилният подход е не чиновническата санкция, а тази на пазара. А тя включва освен нови правила за ВЕИ сектора и бързо изготвяне и приемане на националния план за развитието му, който преминал процедура по ОВОС. Това ще даде сигурност както за инвеститорите, така и за техните кредитори.

Какво предложи КРИБ:

1. Мерки за отсяване на инвестиционните намерения:

- Заплащане на авансова гаранция по цената за заявен капацитет или "запазване на мощност"

- Въвеждане на срок на валидност на писмените становища за присъединяване

- Заплащане на авансова вноска и за вече съществуващи проекти с 3-месечен гратисен период за внасяне

- Анулиране на проекти със заявени намерения и мощност преди повече от година, неполучили разрешение за строеж

- Анулиране на проекти, които нямат осигурена необходимата земя

- Запазването на мощност при вятърните проекти да става след доказване на едногодишни проучвания на ветроенергийния потенциал

- Анулиране на вятърните проекти, които не могат да представят данни за мерене на вятър.

2. Мерки срещу индустриализирането на голямо количество плодородна земя:

- Земята от 1-ва до 3-та категория да не се преотрежда

- Изграждането на ВЕИ върху замърсени земи, индустриални зони или изоставени военни обекти да е с приоритет

- Проекти върху такива земи да се освобождават от авансова вноска и да се разглеждат с предимство от РИОСВ, ДКЕВР, НЕК/ЕРП.

3. Нормативни мерки за подобряване на инвестиционната среда:

- Фиксиране на цената на изкупуване на енергията, герерирана от ВЕИ за целия период на проекта

- Диверсифициране на тарифата и за земни, покривни, фасадни инсталации

- Преференции на потреблението на ВЕИ за собствени нужди

- Облекчаване на процедурите при изграждането на соларни инсталации на покриви, фасади и околни урбанизирани пространства

- Текущи намаления на тарифите за изкупуване на енергия от ВЕИ с напредъка на иновациите

- Развитие на енергийната инфраструктура - т.нар. интелигентни мрежи.

Прикачен файл

Прикачен файл

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    накрая нещо умно от бг политик
    • - 1
    • + 5

    Нона Караджова по време на днешния парламентарен контрол:

    "Въпросът е важен не само от гледна точка на екологията, смята Караджова, но и от гледна точка на това по какъв най-евтин начин може да бъдат постигнати исканите от 16% от потребяваната електроенергия да е от ВЕИ. Ако се даде приоритет на фотоволтаичните централи производството на енергия ще бъде четири пъти по-скъпо, предупреди Караджова. "

    http://money.ibox.bg/news/id_147173163

    Ако се откажем от фотоволтаиците, удоволствието ще ни излезне 4 пъти по-евтино. Но допълнително можем да смъкнем, ако приложим японския модел: годишна квота за включване на ВЕИ - получвава я този, който спечели търга за най-ниска цена

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    аец-а :)
    • - 5
    • + 1

    Тази теза за скъпите фотоволтаици я размахва ядреното лоби, на което никак не му харесва идеята, че цената на слънчевата енергия ще постигне grid parity през 2012 година, тоест зелената енергия ще е по-скъпа на практика САМО още две години и после ще продължи да пада. Причината за това е, че слънчевите технологии се развиват най-бързо и там най-бързо спадат цените. И това трябва да се обясни на хората, а не да ги плашат с това колко скъпа е зелената енергия :)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    аец-а :)
    • - 4
    • + 1

    Тази теза за скъпите фотоволтаици я размахва ядреното лоби, на което никак не му харесва идеята, че цената на слънчевата енергия ще постигне grid parity през 2012 година, тоест зелената енергия ще е по-скъпа на практика САМО още две години и после ще продължи да пада. Причината за това е, че слънчевите технологии се развиват най-бързо и там най-бързо спадат цените. И това трябва да се обясни на хората, а не да ги плашат с това колко скъпа е зелената енергия :)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Извод
    • - 2
    • + 7

    Щом ще падат толкова бързо, печалившата стратегия е отлагане. Иначе купуваме фабрика на 8-ми септември.

    ПС. Времето лети, цените на фотоволтовите панели си падат, но ДКЕР нещо не се сеща да бутне изкупната цена надолу.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Тончев
    • - 1
    • + 6

    Не мога да разбера логиката едни участници в електропроизводството да трябва да поемат върху себе си целия риск на инвестиции и експлоатация, да зависят от пазарната конюнктура и да се борят за да останат под слънцето, а от друга страна да има богопомазани инвеститори във новите ВЕИ, на които им се гарантират доходи и печалби??? На всичко отгоре се очаква публичните ресурси да им се дават с привилегия, понеже точно по този начин и само по този трябвало да се достигнат 16% цел. Точно за това японскатата система за състезателност и квотиране е задължителна. Държавата да обяви търгове и да печелят най-добрите, а не както сега да се прави редичка и всеки да има право да прави ВЕИ?!! Чрез състезателност е сигурно, че ще имаме най.ниските разходи за постигане на целта 16% ВЕИ. Откъде накъде и кой решава, че фотоволтаиците трябва да бъдат пошироко застъпени от биомасата???

    Нередност?
  • 6
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • + 4

    Ето някои от проблемите с вятърните електроцентрали и соларните панели в България:
    1. Пълната липса на пазарен механизъм за определяне на цената им. Създават се монополни фирми, на които се осигурява гарантирано изкупуване на специална цена - това без търг за нейната доставка. На практика се създава огромно корупционно поле. И никоя фирма не е случайна...
    2. Тъй като фирмите не са случайни, то допълнително пак без търг получават значителни допълнителни държавни субсидии под формата на безлихвени заеми и опрощаване на 20% от заемите.
    3. И тъй като фирмите не са случайни, то си правят вятърните полета по най- брутален начин където им скимне. И затова ЕК вече пусна писмо за Калиакра и Шабла - защото там инвестициите във ВЕИ ще унищожат напълно няколко зони за дива природа, които са обявени за защитени по друго европейско законодателство!

    Като заключение в България и най- прекрасното нещо може да се опорочи до + безкрайност :(

    Нередност?
  • 7
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • + 4

    Какво значи фиксирана цена за срока на проекта?!
    Последните искания за срок на проектите са 25 години!!!!

    Да се задължи всеки доставчик на ел. енергия да осигури растящ процент енергия от възобновими източници до 2020 година - пък ако иска да я внася и от Турция или Холандия! Защото май в България всичката енергия е няколко пъти по- скъпа!!!
    Има ли нормален пазар, то той ще си формира производство на конкурентни цени!
    Така и зелена енергия ще се осигури, и цената й ще падне! И тарикатите дето искат да точат пари от хората ще бъдат изчистени от пазара!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Камен
    • + 1

    Едно много просто нещо не са се сетили да поискат: да се промени наредбата за присъединяване към НЕК, защото според сегашната становище може да се иска само след смяна на статута на земята и получаване на виза за проектиране. Значи правиш разходи за тези неща, и НЕК накрая ти казва - "Възможно ти е присъединяване през 2012 г. към еди-коя си подстанция на 20 километра от тебе. Прокарвай си сам електропровод".
    Ако ти кажат навреме (то пари не струва) къде и кога ти е възможно присъединяването, като видиш колко ще ти струва като пари и време, сам ще се откажеш. Така ще отпаднат над половината заявени проекти.

    Нередност?
Нов коментар