Като на война

Прокуратурата повдигна сериозни обвинения срещу групата на Алексей Петров. Дали ще успее да ги докаже?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полицейската операция "Октопод" силно затрудни няколко различни потребителски групи. Във вторник срещу сряда музиката и танците в три от най-големите столични стриптийз клубове спряха. Клиенти и изпълнители трябваше да легнат по очи. Някои от тях - голи. Няколко часа по-късно желаещите да преплуват две-три дължини в басейна "Спартак" останаха на сухо, защото спортният комплекс беше обграден от жандармерията.

Запечатаните офиси на "Лев инс" пък направиха невъзможно изплащането на застрахователни обезщетения.

Ден по-късно от Брюксел премиерът Бойко Борисов ще каже: "Война е - който издържи!", и видимо ще се ядоса от всякакви опити операцията "Октопод" да бъде свързвана с разчистване на лични сметки между него и арестанта Алексей Петров.

Целият спектър на Наказателния кодекс

В сряда в рамките на операцията "Октопод" бяха задържани 14 души. Освен Алексей Петров в ареста на Националната следствена служба са отведени братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, Марчело Джолтов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчова. Седем от задържаните са с полицейска заповед за арест за 24 часа, като сред тях са Христо Николов, Валери Гълъбов, Юлиан Николов, както и лица с инициали Б.М. и Р.К. По-късно през деня в Софийската градска прокуратура се предаде и Антон Петров-Хамстера - добил публичност като един от обвинените в бандата за отвличания с полицейско име "Наглите".

Според МВР групата функционира от 10 години и е била съпричастна към "изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет."

В четвъртък Софийската градска прокуратура внесе искане за постоянното задържане за Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков. Произнасянето на съда по искането стана след редакционното приключване на броя.

Рекет и изнудване

Източници, близки до разследването, разказват, че прокуратурата и МВР разполагат с показанията на няколко бизнесмени, в които те твърдят, че са били принуждавани да прехвърлят бизнеса или дялове от дружества на хора от обкръжението на Петров и техните фирми, като това ставало по различни начини, често чрез подписването на записи на заповед. Източник на "Капитал", запознат с разследването, коментира, че при претърсването на един от офисите са открити десетки подобни записи от различни хора.

Ден след ареста на групата Пламен Тимев-Ганди обяви, че е бил притискан от един от задържаните - Николай Велков, да му прехвърли сградата, в която се намира клуб "Ла страда" на столичната ул. "6-ти септември".

Търговия с влияние

Разследващите проверяват версията, че бившата барета използвал поста си в ДАНС, за да решава собствени "бизнес" проблеми. Такъв може да се окаже и случаят с някогашния представител на "Аполо и Болкан" във Варна Веселин Данов. Той беше осъден миналата година по обвинения за ръководене на престъпна група за склоняване към проституция и трафик на хора, разпространение на наркотици, рекет и пране на пари.

Източници на "Капитал" разказват, че докато Алексей Петров е бил в агенцията, е оказвал силен натиск върху директора на полицията във Варна - Димитър Димитров, и наблюдаващия прокурор по делото Стефка Якимова. Двамата са били проверявани с мотива, че са превишили правомощията си в рамките на разследването.

Източник от агенцията разказва, че при претърсванията на едно от помещенията, свързани с групата, тази седмица пък са открити копия от документи на ДАНС, в това число и секретни справки.

Източването на "Кремиковци"

При операцията са задържани и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни още като братя Дамбовци. Според разследващите те имат отношение към източването на металургичния комбинат.

Източник на "Капитал" от ДАНС, пожелал анонимност, разказва, че е сключена цесия, чрез която площадките за складиране на шлака са прехвърлени на Момчил Кръстев, а той после ги прехвърля на Дамбовците.

По-големият брат - Пламен, е едноличен собственик и управител на фирмата "Екометал инженеринг", базирана в "Кремиковци", и се занимава с рециклирането на автомобили. Братята управляват и са собственици още на фирмата "Везден - Димитров и сие". Предполага се, че едната фирма - СД "Везден - Димитров и сие", изнася шлака от комбината, а другата - "Екометал инжинеринг", внася скрап. Това означава, че с двете фирми братя Стоянови стоят на "входа" и "изхода" на "Кремиковци". 

Проверява се също така и сигнал, че са изваждани метали от "Кремиковци", обявени за скрап. Схемата - товарят слитъци метал във вагоните, отгоре пълнят със скрап, за да изглежда, че целият товар е старо желязо.

Стриптийзьорки и други жени

По време на операцията разследващите са проверили пет стриптийз бара и 13 нощни клуба в София. След приключването на "Октопод" МВР съобщи, че са "установени общо 130 жени в нощните  заведения. От тях - 88 стриптизьорки и танцьорки и 42 други жени". Задържани са пет, които според същото съобщение се занимават с проституция. В заведенията са открити и иззети наркотици. Преди малко повече от година избухнаха взривове пред клубовете "Пантерите" и "Казабланка" в София. Десет дни по-късно мъж откри стрелба срещу "Велвет". Името на Алексей Петров се свързва с този клуб, както и със заведенията "Кама Сутра" и "Клеопатра", които са били обект на проверката. Източници на "Капитал" разказват, че този бизнес се ръководи от лице с прякор Митко Полицая, който обаче не е задържан при операцията, като разследващите предполагат, че е напуснал страната.

Високопоставен източник в прокуратурата коментира, че по тази линия обвинението срещу Петров е с най-неубедителни доказателства.

Данъчни и финансови престъпления

Петото направление, по което работят разследващите, е свързано с укриване на данъци, източване на ДДС и пране на пари.

По информация на в. "Дневник" данъчни ревизии текат в момента във фирмите около"Лев корпорация", където се появяват част от обвиняемите.

Обект на проверката е и приятелката на Алексей Петров - Ива Павлова, собственик на фирмите "Пела" и "Екотур", които пък са собственици в дузина други фирми (виж схемата).

Източник, запознат с разработката, разкри пред "Капитал", че схемата е следната: една фирма се явява собственик в друга, втората - в трета, третата - в четвърта... и накрая седмата се оказва собственик на първата.

Притеснителното е, че икономическите престъпления като цяло са предизвикателство за МВР и прокуратурата, а досега те не могат да се похвали с кой знае какви успехи  в тази област. След гръмката заявка на операция "Октопод" обаче поне част от повдигнатите обвинения ще трябва да бъдат доказани. В противен случай провалът ще е още по-гръмък.  

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    koko
    • - 5
    • + 9

    Ц.Ц. бил като инспектор Катани от "Отопод"....По-скоро П**** Мафани...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ggg
    • - 3
    • + 4

    ne barzaite da se radvate..svidetelite po deloto sa Sasho Tomov-Lupi i Gandi, osnovatel na VIS..ako tova ne e parodiq????????

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Емил
    • - 1
    • + 3

    Вие двамата отгоре изглеждате доста загрижени за мафиота. Да нямате акции в Лев-инс или пък имате други спортни интереси?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Анонимен
    • - 1

    "Седмичен обзор" и "Политикът се познава по снимката" прочетете в http://www.umnicite.com/

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Наблюдател

    Спомнете си всичките "знакови" дела до сега, заведени от прокуратурата,
    най-вече резултата от тях и ще си отговорите на въпроса в подзаглавието.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Wizard

    Аз като гледам схемата на "Октопода" се сещам поне за още 20-30 такива в национален мащаб. Може да са по-малки като мащаб, но обединени, със голяма сигурност ще съперничат на организацията на бандита Алексей! Да се почне от всеки областен център, ама разследванията да са от София, а не местни ползвани капути.....Това не е единствения октопод!!!!! Има много и покрай Гоце, и няколко покрай Серги - Зайо Байото....

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    kraskuki

    Участвай и ти в войната.Кази и ти /ДА/ http://bgmoral.blogspot.com/

    Нередност?
Нов коментар