🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България казва чао на еврото. Засега.

След като спря реформите в ключови сектори, правителство отложи и тази цел

По стар навик премиерът Борисов прехвърли голяма част от вината за отказа от еврото на предишното правителство<br />
По стар навик премиерът Борисов прехвърли голяма част от вината за отказа от еврото на предишното правителство<br />
По стар навик премиерът Борисов прехвърли голяма част от вината за отказа от еврото на предишното правителство<br />    ©  Надежда Чипева
По стар навик премиерът Борисов прехвърли голяма част от вината за отказа от еврото на предишното правителство<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се отказа от своята икономическа цел номер едно за 2010 г. – приемане в "чакалнята на еврото" през тази година.  Изненадващата новина съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в петък.

Причината за решението са откритите преди десетина дни анекси към 150 договора в 13 министерства на обща стойност 2.15 млрд. лева. Те ще доведат до големи дупки и ревизия на бюджетите за 2008 и 2009 г. Така реално страната не покрива един от маастрихтските критери за бюджетен дефицит под 3% от БВП, нужен за приемане в еврозоната.

Макар и всички да имаха подозрения, че шансовете на България намаляват заради кризата в Гърция, новината, която съобщиха премиерът и неговият вицепремиер Симеон Дянков, подейства като студен душ. Най-негативният сценарий, който може да се случи оттук нататък, е правителството да разхлаби бюджетната дисциплина и да произведе и свръхдефицит за тази година. А това означава повишаване на икономическата несигурност в България, понижаване на кредитния рейтинг, увеличаване на лихвите, затруднено финансиране и на държавата, и на бизнеса и в крайна сметка забавяне на растежа.

Засега толкова

"Ще е нахално да кандидатстваме, когато ние не изпълняваме критериите", заяви Борисов. "Сега ние сме станали съпричастни на лъжите към Брюксел, без да знаем този капан, който са ни заложили", отбеляза той.

Кабинетът планираше да кандидатства за приемането в механизма, който се определя като "чакалнята за приемането еврото" през юли. На влизането в ERM II беше подчинена цялата политика на поддържане на нисък бюджетен дефицит и забавяне на част от разплащанията към бизнеса.

"По наши оценки досега на начислена основа бюджетният дефицит за 2009 г. се увеличава от 1.9% на 3.7%, а излишъкът за 2008 г., който тогавашното правителство е декларирало - от 1.8% ще намалее с 0.2-0.3 процентни пункта", заяви на същата пресконференция финансовият министър Симеон Дянков. Това ни отдалечава от ERM II, каза още той.

За предстоящата ревизия в бюджетите за предходните две години вече са уведомени Европейската комисия и Европейската централна банка. Възможно е обаче към България да започне наказателна процедура за свръхдефицит, предупреди Дянков. Според Пакта за стабилност и растеж бюджетните дефицити на страните в ЕС не трябва да нахвърлят 3.0% от БВП, колкото е и критерият за приемането в еврозоната.  В отговор на въпрос той допълни, че Конвергентната програма на България (която трябваше да докаже, че страната има и може да поддържа стабилна икономика и да изпълнява маастрихтските критерии) вече не може да се промени. Българското правителство затова информира ЕК, ЕЦБ и всички страни - членки на ЕС, за да могат те да променят мнението си по програмата, обясни Дянков.

Новината идва в момент, когато в Брюксел официални представители на България защитават конвергентната програма пред Европейската комисия. Много е вероятен и вариантът именно на тези срещи страната да е получила много твърд отказ за влизане в ERM II, което е провокирало и съобщението на премиера.

Какво следва

Според икономиста от "Отворено общество" Георги Ангелов отлагането на кандидатурата на страната ни за преддверието на еврозоната показва, че правителството няма намерение да се занимава с реформи и да изпълни обещанията, които даде. "Толкова голям дефицит за 2009 г. показва пълна липса на бюджетна дисциплина. А най-притеснителното е, че никой не е знаел за тези анекси допреди няколко месеца", коментира той. Дянков от своя страна обясни, че анекси към договорите са правени основно през 2008 г. и пролетта на 2009 г. и те не са били подадени към деловодствата на съответните министерства. Чак когато премиерът поръча да се види къде има допълнителни анекси, се оказа, че те съществуват, допълни финансовият министър.

Досега Дянков успяваше да озаптява желанието на останалите министри и правителствени партньори за големи бюджетни харчове, а като аргумент винаги се изтъкваше желанието на страната да приеме еврото. Сега стои въпросът дали, след като тази цел не стои на дневен ред, апетитите за популистки разходи и спиране на реформи няма да се увеличат. Още повече че за първите три месеца дефицитът в бюджета вече е 1.6 млрд. лв., което е 2.4% от БВП, или много близо до позволената граница.

Финансовият министър заяви, че мерките за ограничаване на дефицита през тази година трябва да се засилят още повече, за да може да отговаряме на критериите за членство в еврозоната в края на тази година. Подобни аргументи обаче според икономисти звучат леко наивно. Според Ангелов засега данните показват, че и през тази година се отива към голям дефицит. Освен ако не се вземат мерки за неговото ограничаване. " Оттук нататък няма възможност за допълнително разпускане на разходите. Рискуваме да ни свалят кредитния рейтинг, а това ще увеличи и лихвите по кредитите и може да доведе до по-бавно излизане от кризата. Никой не печели от това", добавя той.

Миналата седмица след продължителни дискусии със синдикати и работодатели правителството прие пакет мерки, за да се свият разходите и повишат приходите и да се осигурят допълнителни 1.6 млрд. лева с цел да се запълни растящата дупката в бюджета. И точно заради лошата новина около еврото изпълнението на тези мерки изглежда все по-задължително.

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 35
    • + 65

    Скрити дефицитчета от 2008 и предизборни харчове през 2009! Така управлението на тройната коалиция ще рефлектира върху положението на страната ни в следващите години! Искрено се надявам да има наказани за това и подобен модел на харчалък на чужди пари да не се повтаря никога!

    Ядохме по две пържоли (когато имаше световен ръст) и дойде времето (2008 в края и началото на 2009) когато се видя, че пържолата става само една годишно (заради световната рецесия), но тройната коалиция не само, че изяде цялата пържола (полагаща се за 2009), но и тази за догодина начена (за 2010)! Сега вече тройната коалиция не е власт, но сегашното правителство не само, че не може да даде 2 пържоли като предишното, но дори не може да даде и едната понеже миналата година популистите предизборна са я раздали и нея (под формата на анекси)!
    Веднага идва въпроса - колко да намалим дажбата, така че хем да не умрем от глад, хем да не се окаже, че сме си изяли и пържолите за следващите няколко години!

    Нередност?
  • 2
    antonk avatar :-|
    Anton K
    • - 77
    • + 42

    За какво ви е това евро бе хора? Вижте какво направиха гърците с него. Българската икономика не е достатъчно конкурентно-способна за да е на евро. Девалвирайте лева с 20% и тогава има шанс нещата да се пооправят, включително дефицитите. Да, ще има инфлация, но девалвация ще доведе повече пари от вън, повече туристи, повече инвестиции и пр.

    Вижте Китай - борят се със зъби и нокти да не покачат юана. Полша стъщо обира лаври със самостоятелна валута. С еврото сме обречени да купуваме германски продукти и да гледаме как потенциални туристи отиват в Турция.

    Нередност?
  • 3
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 14
    • + 128

    Вижда ми се невероятно никой да не знае за задължения на държавата за 2 млрд. лв. Що за глупост е това?

    Нередност?
  • 4
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 12
    • + 49

    Икономистите може ли да обяснят защо е толкова важно да влезем в чакалнята за еврото? Статията говори за разни общи неща като фискална дисциплина, които са принципно хубави с евро или без. Но какви са директните ползи от приемането на еврото? Какво значение има дали че го приемем след 3 или след 6 години?

    Нередност?
  • 5
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 7
    • + 65

    До коментар [#4] от "gradinko":

    Ами по принцип ще се вдигне кредитния рейтинг на държавата, ако влезем в чакалнята за еврото.

    Ако пък влезем в еврозоната още повече ще ни се вдинге кредитния рейтинг, няма да поддържаме лева като физическа валута, ще се подобри търговията и туризма с ЕС, ще намалеят лихвите, защото ще се взимат пари от ЕЦБ, а не от БНБ, и т.н.

    Нередност?
  • 6
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 4
    • + 10

    Това го написах преди 4 месеца в блога си. Колкото и да ми е не искам се оказах прав :)
    Евро надежди
    В края на всяка година обичаме да правим преглед на това какво се случи през последните 12 месеца и да градим очакванията си за следващите месеци. Безспорно най-коментираната икономическа тема в България (разбира се след кризата) през 2009-та бе приемането на Еврото. Благодарение на кризата, икономическите показатели, които са критерии за влизане в „чакалнята” ERM II, влязоха в необходимите рамки. Това превърна темата за въвеждането на еврото в удобен популистки лост, който бе използван умело в предизборната надпревара. Очакванията на новото правителство са през 2010 г. страната да направи следващата крачка към приемането на общата европейска валута. Това обаче, звучи повече като думи, които народът иска да чуе, от колкото като реална прогноза.

    Поради кризата България изпълни критериите от Маастрихт, но следва въпросът: А след кризата? Липсата на инвестиции и свежи пари сведоха двуцифрената инфлация в страната до дефлация. Въпрос на време е ръстът отново да се поднови, най-малкото погледната през последните 20 години, инфлацията в България е меко казано динамична. Имайки предвид случващото се в Гърция, страната ни тепърва трябва да покаже, че може да управлява стабилно икономическите си показатели. А това няма как да се случи само за една година. Според министъра на финансите Симеон Дянков, може да се влезе в механизма ERM II, ако се покаже, че управлението е прозрачно и се поканят външни наблюдатели. А дали в Гърция, управлението е било непрозрачно, за да надвиши икономическите критерии заложени в Маастрихт?

    И така, без да се впускаме в дълбоки икономически анализи, ни става ясно, че приемането на България в механизма ERM II, няма да се случи през 2010 година. Все пак, Еврото отново ще остане най-коментираната икономическа тема (след кризата) и през следващите 12 месеца.

    Нередност?
  • 7
    hubgoblin avatar :-P
    hubgoblin
    • - 5
    • + 49

    До коментар [#3] от "meanmoonshiner":

    Ами от последната пресконференция на ББ и СД се оказа, че виновни били служителите в МФ, които лъжели СД, поради което ББ щял да ги уволни всичките.

    Нередност?
  • 9
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 1
    • + 17

    До Стефан Чолаков:
    Макар да не съм сигурен дали е редно въобще да коментирам нещо, което е изцяло извън темата, само ще цитирам, за да стане ясно за какъв абсурд говорим:

    ЗБГ:
    Чл. 20. Български гражданин, който постоянно живее в чужбина, може да поиска освобождаване от българско гражданство, ако е придобил чуждо гражданство или ако има данни за открита процедура за придобиване на чуждо гражданство.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 32
    • + 26

    Видял барабойко че подковават вола и той вдигнал крак! Да ама Меркелица му каза да го свали... кракът има предвид.....
    ------------------------------
    А ползата от дрънкането на правителството на тема "еврозона" е тази че ракията ще стане 25 лева а цигарето 10 лева .... без никой да е на кяр в страната... ама прост народ слаба държава ... поразяващата уста министър....
    -------------------------------
    И не е "засега", а за "въобще..." клоуни от медиите....

    Нередност?
Нов коментар