🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дянков: Истинските структурни реформи в Европа тепърва предстоят

Българският финансов министър смята, че в ЕС има страни, които тепърва ще изпитват фискални затруднения

Симеон Дянков е на посещение в САЩ, където участва в годишната конференция за дялово инвестиране на Международната финансова корпорация
Симеон Дянков е на посещение в САЩ, където участва в годишната конференция за дялово инвестиране на Международната финансова корпорация
Симеон Дянков е на посещение в САЩ, където участва в годишната конференция за дялово инвестиране на Международната финансова корпорация    ©  Надежда Чипева
Симеон Дянков е на посещение в САЩ, където участва в годишната конференция за дялово инвестиране на Международната финансова корпорация    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Някои казват, че България е прокълната да бъде до Гърция, но аз мисля, че това е добре. Сега можем да даваме съседката си за пример какво се случва, когато не се предприемат правилните стъпки", каза министърът на финансите Симеон Дянков в лекция пред института "Кейто". Дянков е на посещение в САЩ, където участва в годишната конференция за дялово инвестиране на Международната финансова корпорация (част от групата на Световната банка) и ще проведе срещи с представители на американската администрация. Според официалната програма, той е единственият финансов министър на срещата.

По време на лекцията си във вторник в "Кейто", икономически тинк-танк с либертарианска идеология, Дянков изложи вижданията си бъдещето на еврото, развитието на икономическата криза в Европа и мерките на българското правителство. По думите на българския министър на финансите, европейските политици и икономисти правят всичко възможно, за да гарантират стабилността на еврото, но още много предстои да бъде направено. Дянков прогнозира, че Гърция няма да е единствената страна с проблеми. Освен най-често споменаваните - Италия, Испания, Португалия и Ирландия, към тях може да се присъедини и Великобритания. "Обединеното кралство всъщност има по-висок дефицит и публичен дълг от Гърция. Те очевидно чакаха да минат изборите, за да се обърнат към този проблем, сега трябва да видим какви решения ще предложат".

Според Дянков, основните причини за кризата в Европа са прекалено голямата регулация и раздуването на социалните системи. "Всъщност проблемите не са толкова фискални, те са породени от ниската конкуретноспособност на Стария континент, която намалява не само спрямо САЩ, но и спрямо страните от Югоизточна Азия". Дянков изложи тезата си, че новите идеи за икономически реформи ще дойдат от Източна Европа, тъй като региона е по-малко обременен и миналото действа като стимул за промени. Той даде примера с Естония, която е "осъществила всички правилни стъпки". Дянков изрази надеждата си, че след няколко дни балтийската страна ще получи зелена светлина за членство в еврозоната.

Най-важната задача пред България и Европа като цяло е пенсионната реформа, нещо, което се споделяло от повечето финансови министри в ЕС. "Тя е по-важна дори от фискалната консолидация (т.е. изравняване на правителствените разходи и проходи), която е толкова модерна напоследък". Дянков заяви, че България вече е направила първите стъпки с въвеждането на пенсионна система, основана на три стълба - задължително държавно пенсионно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, но трябва да се въведат допълнителни пазарни елементи. "В България хората просто не работят достатъчно дълго, за да генерират достатъчно доходи", обясни финансовият министър приоритета на правителството за повишаването на трудовия стаж.

На второ място е реформата в администрацията. "Само преди няколко месеца, когато започнахме реформите, много хора ми казваха, че нашата администрация не е чак толкова голяма и ми сочеха Гърция. Сега никой не дава този пример". Дянков подчерта, че кризите дават възможност за реформи. "Някой страни, като Румъния, избраха да намалят заплатите на всички, ние решихме, че е по-добре да имаме по-малко хора, но с по-високи заплати".

На трето място, министърът на финансите посочи необходимостта от реформи в образованието, тъй като Европа сериозно изостава от САЩ. Дянков отново даде за пример БАН, където науката е откъсната от реалния живот и преподаването. "Имаме повече учени в Академията, отколкото в данъчната администрация, но практическият резултат не е много ясен.

Дянков напомни, че правителството е поело ангажимент да не повишава данъците и изтъкна, че България в момента има най-изгодното, от гледна точка на тежестта, данъчно законодателство.

Стив Ханке, икономистът, считан за баща на българския валутен борд, подчерта, че в страните с валутен борд хората знаят цената на стабилността и за това се отнасят по-отговорно към фискалната дисциплина. Според него европейският спасителен пакет има сгрешена последователност. Ханке даде за пример Аржентина, която банкрутира през 2002 г. и също първоначално получи масивна финансова помощ преди да пристъпи към преструктуриране на дълговете си. "Ясно е, че без разсрочване, Гърция няма да издържи". Ханке предлага масирано свиване на данъците в Гърция, по-конкретно отпадането на вноските за социално осигуряване от работодателите, което ефективно ще намали разходите за труд с 22%. Това би довело до рязко подобряване на конкуретноспосбността на страната, без фактическо намаляване на заплатите.

Освен Ханке, на лекцията присъстваха и други емблематични лица за българския икономически преход като Ричард Ран. Двамата са старши сътрудници в "Кейто".

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 49

    "Според Дянков, основните причини за кризата в Европа са прекалено голямата регулация и раздуването на социалните системи. "Всъщност проблемите не са толкова фискални, те са породени от ниската конкуретноспособност на Стария континент, която намалява не само спрямо САЩ, но и спрямо страните от Югоизточна Азия". Дянков изложи тезата си, че новите идеи за икономически реформи ще дойдат от Източна Европа, тъй като региона е по-малко обременен и миналото действа като стимул за промени. Той даде примера с Естония, която е "осъществила всички правилни стъпки".

    Всъщност Дянков май е единственият човек в това правителство който схваща за какво иде реч. Всичко останало е "откриваме градинки и копаеме трупове". Мила родна чалга.

    Дано не се окажа прав, но ми се струва, че той ще е първият бушон, който ще бъде жертван.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 8
    • + 40

    "На трето място, министърът на финансите посочи необходимостта от реформи в образованието, тъй като Европа сериозно изостава от САЩ. Дянков отново даде за пример БАН, където науката е откъсната от реалния живот и преподаването. "Имаме повече учени в Академията, отколкото в данъчната администрация, но практическият резултат не е много ясен."

    Подозирам, че това няма да се хареса на Гоце и неговите приятели в БАН. Но пък кой харесва Гоце? И кой харесва БАН в този му вид?

    Нередност?
  • 4
    aureus avatar :-|
    aureus
    • + 30

    За мен лично крайъгълният камък е реформата в администрацията. Докато не се случи, публичният сектор няма как да заработи ефективно.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 5
    • + 6

    Зная че не е приятно да се чете или дискутира факта че не сме, все още пь и нямя скора да бьдем, реална развита европейска икономика и че пьтят ще е дьльг и болезнен, но фактите са факти. Погледнете анализа на Централната Европейска Банка по бапроса за разширявяне на Еврозоната и не убивайте вестоносеца.
    http://www.nytimes.com/2010/05/13/business/global/13kroon.html?src=busln

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 16

    съгласен съм с #3: на България проблемът и е, че ум не царува, а робува.

    Що се отнася до бремето на огромния, но безделничащ и корумпиран полицейски апарат, то е още по-лошо отколкото изглежда, защото ние имаме един от най-ниския брой работоспособни и същевремено едни от най-високия брой трайно безработни на 1000 души население. Българския данъкоплатец първо трябва да хвърли наякой залък на 2.2 милиона пенсионери и почти милион роми. Това да беше само, бремето си е огромно. Но към това се добавят и над 60 хиляди здрави и прави мъжаги, чието основно занимание е пиене на кафе и пушене на цигари, но вземат големи за България заплати, добавки, пари за униформи, и т.н. Добавете още над 100.000 в останалата част от централната администрация и ще разберете защо сме на опашката на ЕС по благосъстояние.

    Нередност?
  • 7
    slon avatar :-|
    slon
    • - 6
    • + 13

    Умен е тоя 4овек, но българите са доста прости, и все о6те искат да си карат по старо му - крадене и цоцане от където и за каквото може без грам градивна мисъл...
    Народът в България е не способен да организира всекидневния си живот, за6тото никой в никого не се вслу6ва, пък какво остава "накакъв си министър" да им "обяснява" как трябва да са не6тата.
    4естно казано, народ с такова поведение и мислене, напълно си заслужава съдбата !

    Нередност?
  • 8
    viva_bg avatar :-|
    VIVA_BG
    • + 10

    Ники, общият брой на цялата администрация е 87 000, но не си виновен ти, че не си информиран. Както щата на МВР ( 61 170) беше засекретен до скоро, вече ясно защо, така и ти и аз не можем да намерим информация за броя на заетите в отделните звена на администрацията, просто защото тази информация се крие, отново ясно защо. За разлика от ченгетата, проблемът тук е не бройката, а качеството - огромно количество началници назначени по партийна линия управляващи малък брой некомпетентни служители по гишетата, назначени по шуробаджанашка линия. Гражданите се блъскат като говеда в тъмни коридори пред затворени врати, без да имат къде да седнат и без всякаква организация. Сравни само двете числа - почти по едно ченге на служител в администрацията. Това си е ченгеджийска държава оплетена от октопода на държавна сигурност, който съсипва българският народ.

    Нередност?
  • 9
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 6
    • + 1

    Масоните .
    Илюминатите .
    Секретното и тайно братство управляващо света .
    Доларът глобалното му влияние и конспирацията .
    Анализите на такава глобална конспирация не могат да се правят
    Комунизма е планиран да рухне и рухна .
    Шепа са хората наясно с това което предстои
    Сравнението на от комунистизма и капитализма
    е ненужно .Следите са явни и навсякъде личат последствоята пт разпада на империята другарки и другари .

    Нередност?
  • 10
    45iv avatar :-|
    45iv
    • + 1

    Според критиците на Евр. об6ност,тои просто за сега отказва да се справи с проблема,а го отлага във времето,за6тото по ,,социалисти4ески,, се солидаризира със страни които хар4ат безразборно пари които нямат,без да имат ясна представа дали тази солидарност изоб6то 6те помогне или 6те потопи след години този съиус.

    Нередност?
Нов коментар