🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството поема реформата в БАН

Институтите на академията ще станат автономни изследователски звена и ще се финансират като второстепенни разпоредители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) най-накрая взе реформата в Българската академия на науките (БАН) в свои ръце. Следващата седмица МОМН ще внесе в Министерски съвет предложение за структурна реформа на академията, като се предвижда и изменение на Закона за БАН. Това съобщи днес министърът на образованието Сергей Игнатов в Министерски съвет.

Най-важната мярка е отделянето на институтите на академията в автономни изследователски звена, които ще се финансират самостоятелно като второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Това означава, че институтите няма вече да са подчинени на централното управление на БАН, което в момента има голяма власт и на практика определя развитието на всеки от институтите. Така държавната субсидия, средствата от фонд "Научни изследвания", както и финансирането по проекти ще попадат директно в институтите и няма да минават през централното ръководство на БАН, което в момента ги разпределя по свои критерии.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви още, че "всички учени ще запазят местата си" и няма да има сливания на институти. Академичният корпус на БАН - академиците и член-кореспондентите, също ще стане второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Активите на институтите и академията остават държавна собственост и промени по тях ще могат да стават само с решение на Народното събрание. Игнатов очаква също да се оформят научни инкубатори към 3-4 университета.

В момента БАН също подготвя реформа, която предвижда основно сливане на институти. Плановете на ръководството на академията срещнаха обаче недоволството на много учени и част от институтите.

Освен реформата в БАН, образователното министерство планира да изготви до края на годината и нов Закон за висшето образование, с който академичното управление на университетите да се отдели от финансово-стопанското и да се осигури повече мобилност на студентите. В момента се обсъжда и новият Закон за училищното образование, с който трябва да се разтовари учебното съдържание. Това обаче едва ли ще стане скоро заради дългата процедура по изготвянето на нови учебници.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aristoi avatar :-|
    aristoi
    • - 3
    • + 15

    да се направят стартовите заплати чисто 600 кинта - по 20 на ден - не е много .Освен това хората които работят проектите да стават собственици на средствата по тях - не разни дъртаци да обират парите и младите да бачкат за 235 лева на месец- ако не - закривайте всичко и това е - терминал 1 и терминал 2 са отворени...

    Нередност?
  • 2
    aristoi avatar :-|
    aristoi
    • - 4
    • + 21

    в коя друга държава ядрени физици вземат няколко пъти по малко пари от шофьорите,чистачките или барманите ?????????????????

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 3
    • + 13

    Хаха егати майтапа... за ръководството на БАН важи в пълна сила израза "хитрата сврака с двата крака..."
    Ако феодалните старци с млечнобели погледи бяха действали малко по бързо, рационално и адекватно никой нямаше да тръгне да им взима власта от ръцете... или поне не толкова явно и директно.

    И сега какво ще правят като не могат да се правят на голямата работа като разпределят пари? Хаха...Иначе точно децентрализацията и даване на повече автономност на институтите е много добро решение... Представям си досега как са протичали нещата на основата на познанства, лични отношения и дупедавене некадърните шефове на институтите са привличали пари към себе си.

    Нередност?
  • 7
    nkkirov avatar :-@
    nkkirov
    • - 1
    • + 4

    До Президента на
    Република България
    Г-н Георги Първанов

    До Председателя на
    Народното събрание на
    Република България
    Г-жа Цецка Цачева

    До Председателя на
    Министерския съвет на
    Република България
    Г-н Бойко Борисов



    З А Я В Л Е Н И Е

    Ние, членовете на върховния ръководен орган на Българската академия на науките, Общото й събрание, заявяваме:
    Опитът за ликвидиране на БАН чрез планираната от МОНМ национализация на нейните научни институти и иновационни центрове, ще има фатални последствия за българската нация и наука и е равносилно на национално предателство. Редица основни стратегически направления на съвременното общество на знанието в България са създадени изключително благодарение на многогодишните усилия на научно-техническия потенциал на БАН. Един непълен списък на тези направления включва:
    - ядрената енергетика и новите енергийни източници;
    - микроелектрониката и наноелектрониката;
    - лазерните технологии и фотониката
    - индустриалната химия: кинетика, катализ, химията на
    полимерите и др.
    - новите материали, технологията на металите и леенето с
    противоналягане;
    - фитохимията и фармахимията;
    - геномиката, протеомиката и липидомиката;
    - медико-биологията и качеството на живот;
    - екологията и мониторингът на трансграничните, химически и
    радиоактивни замърсявания;
    - мониторингът на сеизмичната активност;
    - мониторингът на геомагнитните и атмосферни процеси;
    - прогнозите за времето;
    - научното осигуряване на борбата с тероризма;
    - компютърната вирусология;
    Тези стратегически направления ще бъдат върнати десетки години назад. Надеждите за наукоемки производства, които като локомотив да изтеглят България от кризата, ще бъдат попарени. България ще се окаже в задния технологичен двор на обединена Европа и даже на Балканите.
    Национализацията, в условията на пазарна икономика, на една исторически формирана и работеща автономна научна система, каквато е БАН, е най-малкото анахронизъм! Значителна част от [възбуждащите толкова апетити] имоти на БАН всъщност ще бъдат загубени, тъй като са дарения от частни лица именно за академиятa, и ще трябва да бъдат върнати на наследниците.
    Наука нa европейско и световно ниво не се прави с безумно разпиляване на водещия научен потенциал на страната, още по-малко с постaвянето му под прекия контрол на неизбежно некомпетентни администратори.
    Заявяваме, че фактическото отнемане на автономията на БАН е и открит опит да се постави под пряк политически контрол независимата научна мисъл – опит характерен за други времена, осъдени от историята.
    “Грузинският сценарий” се очертава да даде своите отровни плодове и на българска почва, което в условията на Европа на Лисабонския договор, е абсурдно и недопустимо.
    Ние апелираме към националната гордост и самоуважение, към исторически вкоренената любов на българина към науката и образованието, към спомена за спасителната роля на БАН в редица критични моменти на българската история. Вярваме, че работещата комбинация на книжовно дружество и национален изследователски център, каквато е БАН, е оптимална за България. Това е категорично признато от авторитетната европейска международна оценка за БАН от миналата година! Такава комбинация е характерна и успешна и за редица страни на обединена Европа.
    Нека здравият разум да надделее !

    Нередност?
  • 8
    iv_savov avatar :-@
    isavov

    Отвратително е,когато някакой сбърка, та сложи някоя "сбъркана мека китка" на толкова отговорно място в държавата и тя сее "сбъркани" приказки,където й падне.Но всичко това е по плана на сбъркания ни преход.Съботинката и сие да се хванат и да си свършат работата,защото както я карат ще затрият Академията.Не бива да продължава дългогодишната практика заплати на чиновниците от Централното управление да бъдат доста по-високи от заплатите на директори с научни степени и звания на самостоятелни научни звена.Съгласен съм,че БАН трябва на България,но не в този обем,скрила в себе си много талаш.По повод писанието на Киров,# 7 ще го попитам за какви нови енергийни източници пише.Какво направи това звено от времето на своето създаване досега.НИЩО!Къде беше БАН и най-вече Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика, когато ставаше въпрос за спирането на блоковете на АЕЦ-а?Каква микро- и наноелектроника, лазерни технологии и най-вече научно обслужване на борбата с тероризма има отношение БАН.Това са пълни измислици за напудряне на сегашния смачкан образ на управляващите Академията. Отвратителното е, че лошата визия на академичното ръководство напоследък стана лице на тази вековна институция.Жалко!!!Отнасаям се с голямо недоверие към чистоплътността на министър Игнатов.

    Нередност?
Нов коментар