🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един ден на докторанта в БАН

Измислен лабораторопис с елементи на горчива истина

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пролетта на 2006 г., София

Въртя педалите по баира и с пълно гърди вдишвам от чистия въздух в Борисовата градина. Малко е хладно, но е приятно начало на деня. Пък и велосипедът ми спестява около 20 лв. на месец от билети. Когато взимаш 250 лв на месец, 20 лв. са много пари.

Мисълта ми не е в парите. Българският докторант е така свикнал с мизерията, че просто не я забелязва. Мисля за експеримента и някои текущи проблеми. От година или две непрестанно решавам текущи проблеми, които просто не би трябвало да съществуват. Решенията включват медна тел, мъдруване в стъклодувната работилница и просия (в последното съм кралица, половината ми реактиви и други подобни са дарения от колеги). Наложила съм си да мисля за тези неудачни слагаеми на работата ми като "добавена стойност".

Докторантът в България трябва да има чувство за хумор. Например, докато чистим някакви мръсни, претрупани и забравени от Бога мазета (удовлетворяваме необходимостта от труд с безсмислен труд), се смеем, че се занимаваме с физикохимия. Тази наука е престижна, посветен й е цял институт, който е един от тези, в които работят учени, с които България би трябвало да се гордее. Тези от тях, които успяват, са предимно теоретици и им трябват само листа и химикалки. На нас другите ни е тежко, въпреки че има такива, които някак си се справят. В мазето е лесно и резултатите се виждат незабавно. В лабораторията е друго.

Махам радостно на портиера, който ми се усмихва. Портиерите и тук, както навсякъде, не са забелязвани. Но те са хора като всички нас, понякога пенсионирани учени, и сутрешната ни взаимна усмивка е един от хубавите моменти на деня ми. В БАН не се усмихваме много. Ние сме

унижени и озлобени

от постоянната липса на финансиране и подкрепа от страна на обществото и държавата. Претенциите към нас са големи, но никой не ни дава това, което е нужно, за да правим наука. Разбира се, не се заблуждавам, че повече от петима от десет в академията искат наистина да работят. Но те биха отсрамвали България пред света, ако имаха с какво да работят. Понякога мисля, че и някои от другите биха започнали да правят наука, ако не бе толкова трудно и често безрезултатно.

Оставям велосипеда и влизам в голямата обща стая, за да си пусна компютъра. 128 RAM, 400 Mhz и цели 10 GB твърд диск - най-доброто, което можех да си донеса от вкъщи за служебен компютър. Пощата ми е празна (както винаги), а така ми се иска да получавам някакви "научни писма". Но аз още нямам публикувана научна статия и светът не знае за мен. Ако искам това да се промени, трябва да отида в лабораторията. Обличам си престилката и тръгвам. (Мразя престилките и всякакви униформи, но без нея дрехите се съсипват, а пари за дрехи нямам. Донякъде съжалявам, че вече не работя на три места, но науката е алчна за време.)

Ако западен колега види лабораторията ни, или ще заплаче, или ще падне от смях. Ако е второто, то само ще е прелюдия към първото, стига само да се позадържи. Студена (държавната субсидия не стига за парно през целия сезон и го спираме по-отрано), неуютна и лишена от оборудване стая. Занемарено и мръсно е освен в ъгълчето, където работя аз. Както винаги друг няма. Очакват ме няколко часа тишина и самота.

Агрр. Някой е източил всичката дестилирана вода. Пускам дестилатора и под нос бълвам "благопожелания" към колегата. Това ще ме забави с поне два часа. Трябва да се обадя на приятеля, с който имам уговорка вечерта, за да я отменя. Поглеждам с копнеж към телефона, но той няма външни линии – откъде пари. Изваждам GSM-а и клипам да ми се обадят. Не съжалявам много, че няма да се видим. Така няма да ми се наложи да чуя, че само пълна идиотка като мен би напуснала добре платената работа, която приятелят ми намери, за да иде да си губи времето в БАН. После, когато с неподплатено финансово достойнство се опитам да платя моята половина от сметката, той ще махне с ръка и ще каже, че по-добре със социалните си помощи да ида в железарията и да си купя тел или друго нужно ми научно оборудване. Смея се и му казвам, че ползвам по сериозни неща, например истинска шайба за хокей, но ако ще е толкова щедър, да даде 10 лв. на бедната учЕнка да си сложа още 32 MB RAM (подари ми ги при следващата ни среща).

Докторантът трябва да има чувство за хумор и няколко научни статии подръка, за да убива времето. Хващам две изследвания на американски колеги и започвам да ги чета. Единият експеримент струва повече от годишната издръжка на института. Обземат ме мисли за разговор с този, който сложи подписа си в Лисабон от името на България, и с неговия министър на образованието, награден с два мандата.

Не че ние от БАН протестираме много. Минало е толкова много време и толкова шансове са пропилени, че е почти невъзможно да убедим обществото, че някои тук правят наука, а не пият по цял ден кафе. Затова се спасяваме поединично и емигрираме. Атмосферата е тягостна и вяла. Обезверена една такава.

Имам чуденки по експеримента. Но няма с кого да го обсъдя. Професорът отдавна се е предал. Не го виня – искам да видя кой на негово място би издържал. Сигурно е тежко да си професор и единствената наука, която да можеш да правиш да бъде безкрайно морално остаряла. Та ние нямаме дори най-елементарно оборудване. Всеки студент в развитите страни има повече условия от нас. Е, не мога да кажа и че оправдавам някои от колегите. Но, познавайки условията, не мога и да ги съдя. Човек не е длъжен да е идеалист и да полага безкрайни и най-често безрезултатни усилия.

А, да, държавата дава проектни пари. Толкова сме й благодарни. Цели 5000 или 10 000 лв за три години. Ще ги стигнем американците, какво като техните проекти са за по 1 милион и повече долара на година? Отдавна вече не се заблуждавам, че наука се прави само с желание и акъл. За да изследваш ензими, се искат и ензими.

Тази мисли трябва да ги изгоня (както правя всеки ден). Демотивират ме. Огъвам малко тел и почвам да джуркам манджата. Последните седмици все буламач се получава. "Науката е низ от неуспешни експерименти", рече ми веднъж преподавател в СУ, пък аз си мислех, че се шегува.

Доста часове по-късно филтрувам гадната утайка. Къде по-добре би било да я центрофугирам, но нямаме центрофуга. Нямаме и истинска вакуум помпа, та използвам водна, която е слаба. Каква идиотка съм да вярвам, че ще успея да получа това вещество?

Стискам зъби и тичам в съседната лаборатория при милите колеги, които ми дават да ползвам техния апарат, за да си охарактеризирам материалите (апаратът е подарък от Немско). Е, методът не е точно идеален за характеристиките, които искам да установя, ама друг безплатен няма. Сещам се за крилатата фраза как се прави политика според Тито. Перифразирам си на ум: "Наука се прави со паре и со дупе. Пари нема, радете."

Не, не съм получила това, което трябва. Пак. Малко е изнервящо, защото това е около 20-ият неуспешен синтез. А синтезът трае по 10-12 часа (ако има дестилирана вода сутринта). Е, ще опитам пак, няма проблем. Гадното е, че аз зная как ще стане, но нямам условията да го направя. Условия, които има в студентските лаборатории в Полша. Прочее, казват ми, че правителството на Румъния е направило научните заплати изключително високи, няколко пъти над средната за страната. Това е, за да привлекат умни хора. А искат да ги привлекат, защото ги ценят.

Скачам на велосипеда и се прибирам по нощите вкъщи. Питат ме как е минало? Отговарям "нормално", а погледът ми се рее самосъжалително по етажерките с книги, понеже съм уморена. Виждам "Един ден на Иван Денисович" от Солженицин. Усмихвам се със силно и внезапно неудобство и си обещавам, че утре ще получа материала и няма повече да хвърлям утайката с омерзение и злоба в боклука. Нима утайката е виновна?

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    изследовател
    • + 45

    Гадно! Много гадно! Спомням си за мои съученици в елитен колеж в африканска страна, които мечтаеха да станат инженери и да помагат на родината си. Реалността е смазваща и за най-коравите. Не знам дали са стали инженери, но дори да са станали таланта, които със сигурност имаха, им е бил пропилян по подобен начин, който описва авторката. От една страна си мисля да се върна и да правя наука в БГ, от друга като гледам какво е разбирането на простолюдието и ръководните фактори за научната работа ми се седи където съм.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Meшавица
    • - 10
    • + 45

    Когато захраниха фонд "Научни изследвания" с астрономическата за българската мизерия сума от 50 милиона, погледнах от любопитство списъка на одобрените проекти. Наистина, повечето от тях бяха от БАН. Преобладаващите заглавия бяха обаче от характера на "Овчарството в долината на р. Огоста през Отоманския период", "Дряново между минало и настояще", "Старобългарският календар - нов прочит", "Родопската носия между 17 и 18 век", "Нови приложения на суроватката от козе мляко", "Изследване на лечебните свойства на манатарката", "Психология на прехода между 1992 и 1998" и все от тоя род.

    С такава "наука", господа, с кози, народни носии, ямурлуци, суроватки, геги, билки, гъби и бистрене на политика няма да стигнете до никъде! Не 50, а 500 милиона да бяха раздали - все същата работа! Имам повече уважение към оня занаятчия, който разглобява 2 катастрофирали коли и от тях сглобява една! Принадената стойност на неговата работа е повече от вашата, както биха казали икономистите.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    |
    • - 3
    • + 41

    Чудесна статия. Ето затова идиотите не трябва да се оплакват, че БАН не правел наука.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Петърчо
    • - 12
    • + 12

    Статията е явно от "ученка" от някой от седемте химически институти в БАН. Още по-трагично ще е като станат седемнадесет.
    При Мешавица-та нещата ми изглеждат много по-разбираеми.
    Ако обаче приберат доживотните субсидии на синекурите-академици и член-кореспонденти 1-2 института току-виж живнали.

    Нередност?
  • 5
    ariman_info avatar :-(
    Ariman
    • - 1
    • + 27

    До Ученката: Респект!!! Аз и два дни не бих изкарал.

    Нередност?
  • 6
    ecolomix avatar :-|
    Ecolomix
    • - 4
    • + 1

    Поздравявам Ученката и всички в БАН със следната песен

    http://www.youtube.com/watch?v=suazwrc2RPU&feature=related

    we got to live on science alone!

    Нередност?
  • 7
    kalnik avatar :-|
    Калник
    • + 22

    "Въртя педалите по баира и с пълно гърди вдишвам от чистия въздух в Борисовата градина."

    Поздравления за смелостта! Борисовата градина е като граничен участък от татово време - отвсякъде може да ти се нахвърли някое куче. И не само бездомно. Всъщност, досега са ме лаели предимно домашни кучета.

    Може да изглежда не по темата, но всъщност е. Просто цялата ни държава е "лайно увито в целофан", по думите на настоящия министър председател. И целофана е взел да се прокъсва.

    Нередност?
  • 8
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 16

    До коментар [#7] от "Калник":

    Продължете мисълта си. Доста е оригинална. Какво ще стане, ако прокъсването продължи?

    А това за граничния пункт по татово време - култова фраза. :-) Ако беше само този парк така, иди дойди. Ами, то навсякъде в София картинката е такава и да си велосипедист е равнозначно на екстремист.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    BezMalkoIAzTam
    • - 1
    • + 22

    Ето с какво се занимавате в БАН, пишете статии по цял ден :) Шегувам се, много хубава статия, за съжаление безкрайно вярна :(

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-?
    Странджата
    • - 2
    • + 53

    Страхотно литературно произведение!!!!
    Трябва да се изучава в часовете по литература!!!!!!! Сериозно ви говоря.

    Прекарах в БАН около 2 години (като броим 9-те месеца в казармата). В нашата стая и 3-мата си бяхме донесли личните компютри, щото тия в БАН бяха...
    И понеже заплатата ми беше 90 лв като за "специалист", моят принос беше най-калпав - 486-ца на 133 Mhz (овърклокнат, то се знай!), с 8 МБ RAM (сложих му още 8 изтръгнати от една БАНска машина на 66 MHz). А като ме пуснаха да тествам MATLAB-симулацията си на Pentium-а на жената на професора, изпаднах в екстаз :)))
    А ако знаете какви компютри имаха в Министерство на отбранатааааа!!!! За 12-на часа смятаха модела и намираха неизвестния параметър... И нови, още по-бързи им докарваха. Еххххх... лигите ми течаха... Pentium III-ки на 933 MHz (в икономическо звено това мдаа, Excel-а е много тежка програма, шъ знайш...).

    Добре че едно приятелче от компютърна фирма се съжали над окаянството ми и започна да ме спонсорира. При една поредна среща ми подари... 32 МБ RAM!!! Преди това ме беше снабдил с дънце и Celeron 300A (от тоя дето се клокват до около 450 MHz, ама моя не рачи). Славни времена бяха. А сърдитото старче портиера (бивш военен) настрои началството срещу мен, че съм стоял досреднощ (пречех му да си лежи пред телевизора до заспиване). Трябваше да му дам той да инсталира Windows 95 на проблемен хардуер, за пореден път!!! Грррррррррррррр!!!

    Така и не сключих договор за докторантура с дявола (държавата). Много години минаха - вече съм 2-ра година аспирант. В друга държава естествено, където се изливат купища пари в наука и в учени. Ама мухлясалите комуноидни мозъци никога няма да проумеят какво е наука и как се прави... Те знаят да наливат пари единствено в своите джобове (и в тези на копоите им, мутрите от ДС, и военните, разбира се)...

    Добре че светът е голям!

    Нередност?
Нов коментар