🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджет 2.0 - по-скъпият избор

Правителството не намери смелост да се изправи срещу популистките искания за повече разходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата от 13 години насам актуализация на бюджета беше приета от парламента след 12-часов вял дебат и без изненади. Крайният резултат е дефицит над разрешения от Брюксел (3.8% от БВП по методологията на "Евростат" и 4.8%, изчислен на кешова основа), по-малко приходи с почти 2 млрд. лв. и увеличени с 810 млн. лв. разходи. Дупката в бюджета ще се финансира с пари от фискалния резерв и дълг. Вижте инфографиката с всички параметри вляво.

Добрата новина е, че данъците остават същите. Най-голямото перо в бюджета – пенсиите, също остават непроменени. Съкращенията са основно в капиталовите разходи (т.е. тези за инвестиции), парите за издръжка на администрацията и на общините. Кризата няма да се усети еднакво от всички ведомства: при някои като регионалното и здравното бюджетите се орязват с около 20%, при други като МВР и социалното оптимизации не се предвиждат. Част от новите разходи, които правителството планира, са оправдани - например парите, с които държавата трябва да плати задълженията си към бизнеса. В други обаче има резерви за рязане - например парите за нова спортна зала или за т. нар. български Лувър.

Основният проблем обаче е по-широк. За разлика от повечето европейски страни, които прибегнаха към актуализация на държавните финанси с цел свиване на дефицитите, българското правителство предпочете да играе рисково и да го раздуе. И то в момент, в който Брюксел ни гледа под лупа. През седмицата от ЕК поставиха нови искания към София. Повече от разумни: до 2011 г. най-късно дефицитът да се свали под 3% по "надежден и устойчив начин", да се подобри управлението и прозрачността на бюджета, да се повиши ефективността на публичните разходи и да се направят структурните реформи в администрация, здравеопазване, образование и пенсионна система.

Сега на ход отново са управляващите. До няколко месеца започва процедурата по изготвянето на бюджета за следващата година. Ако дотогава няма яснота как ще се случат реформите, резервите за свиване на разходи ще са ограничени. Тогава единственият полезен ход на премиера Бойко Борисов ще е да наруши обещанието си, че данъците няма да се вдигат. Защото, ако България отново не овладее бюджетния си дефицит, рискува да е първата наказана от Брюксел държава. И в двата случая цената на политическия мързел в крайна сметка ще се плати от данъкоплатците.

 

Кой какво поиска

От повече пари за социална политика до допълнително 1 млн. за борба с комарите. Дебатът при второ четене в пленарна зала на актуализацията на бюджет 2010 беше дълъг и предимно разходноориентиран. Единствено "Синята коалиция" призова правителството да ограничи разходите, като се продължи със съкращенията в министерствата, които са били подминати.  Депутатите от СДС и ДСБ гласуваха против предложените от кабинета плащания, както и всяко предложение на управляващите, по което те имат друго виждане и са внесли алтернативен текст. Въпреки това ревизията на бюджета бе гласувана без изненади. Единствените, които получиха повече пари между двете четения, са здравната каса, здравното министерство за лекарства, Комисията за финансов надзор (почти 50% увеличение на бюджета) и общините. Последните извоюваха на по-бедните общини трансферите от централния бюджет да бъдат орязани по-малко. 
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 17

    Наивно е успокоението, че при растящите държавни разходи, а свиващи се приходи от данъци, акцизи и осигуровки няма да се вдигнат данъците. Просто правителството не смее да направи крачката сега. Ако не се свият драстично разходите (а индикации за такова намерение няма) , задаващият се скок на данъците ще е зашеметяващ. Не слушайте какво ви говори ББ, а просто се огледайте и анализирайте собственото си икономическо поведение.

    Нередност?
  • 2
    raz_dva_tri avatar :-|
    Raz Dva Tri
    • - 2
    • + 5

    Нали точно това чакат всички "наши" - медии, профсъюзи, критикари платени, черногледци подведени...
    1. Ако почнат съкращения на администрация преди да е станала достатъчно стабилна тенденцията за възстановяване на реалните икономически субекти (реалните, а не тези, които лежат на предварително предрешени държавни поръчки), ще надуят безработицата до 15-20%, което от своя страна ще доохлади (ама така, както не сме си го представяли) икономиката и в крайна сметка ще доведе политическа криза.
    Нали ги оплювате, дето са спрели парите на "батковците" и "царесмучковците". Същите - вие, ще ги плюете тогава до смърт.
    2. МВР няма да го пипнат (и напълно ги разбирам, щото другото ще е откровена глупост), докато не са готови общинските полиции, където да се прелеят хора. Ама нали ги оплюха в "Капитал" за общинските полиции... Мнозинството от "форумна България" пък ги оплю за идеята да оставят повече пари от данъците на общините...

    Нередност?
  • 3
    stg avatar :-|
    stg
    • + 1

    до 2, няма значение кой какво чака, който се е хванал да управлява, нека го прави , управлението не е предизборна кампания, изплащането на обезщетения на уволнените излишни чиновници , дори да е в размер на заплатите им ще е по евтино от това да останат на работа.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4

    Ако знаете да управлявлявате по добре, чушнете барабойковци и управлявайте на воля, ако не знаете намерете си друга дъвка.....

    Нередност?
  • 6
    kamendc avatar :-|
    Камен

    Отврат - за образованието 350 млн. а за шапкарите - 900. Е затова ще си останем бедни и прости.

    Нередност?
  • 7
    t_ avatar :-|
    t_

    Бреаво номер 2. Точно така седят нещата. Надявам се Дянков да ги е сметнал добре нещата. И аз съм на това мнени с малки разминавания. Но реформите трябва да се направят.

    Нередност?
Нов коментар