🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тренировка преди енергийния мач

Цената на газа за България може и да падне. Но това също си има своя цена

Виктор Зубков дойде в София, за да се "учуди" от цената на договорите за доставки на газ
Виктор Зубков дойде в София, за да се "учуди" от цената на договорите за доставки на газ
Виктор Зубков дойде в София, за да се "учуди" от цената на договорите за доставки на газ    ©  Стоян Ненов/Reuters
Виктор Зубков дойде в София, за да се "учуди" от цената на договорите за доставки на газ    ©  Стоян Ненов/Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от популярните обяснения за успеха на българските футболисти на световното през 1994 г. беше, че играта им е такъв хаос с проблясъци на гениалност, че противникът не може да разгадае тактиката им. Ако българското правителство има стратегия за големите енергийни проекти с Русия, тя доста прилича играта на Пеневата чета. Вече една година АЕЦ "Белене" ту се строи, ту не се строи, Бургас - Александрополис е ту изгоден, ту не, а пред "Южен поток" няма проблеми, но проектът не помръдва.

Тази седмица, след посещението на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, изглежда, че тактиката е атака за сваляне на цените на газта за България, защита с удовлетворяване на някои от руските претенции за газопровода "Южен поток", неясен финт с АЕЦ "Белене" и аут на нефтопровода Бургас - Александрополис.

За няколко кубика газ

По повод първата година на правителството и ден след като разговаря с руския си колега Владимир Путин, премиерът Бойко Борисов каза, че ако се договори с руснаците за газа "така, както аз искам", ще си пише шестица.

Скоро след това в София пристигна руска делегация начело с вицепремиера Виктор Зубков, който е и шеф на борда на директорите на "Газпром". Целта беше да се даде тласък на енергийните преговори и по-конкретно да се обсъди цената на доставяния в България природен газ. Посещението всъщност означава, че вече нещата са договорени, тъй като безплодна среща на високо равнище би била сериозен удар върху честолюбието на премиера Владимир Путин, който лично движи всички енергийни проекти, коментира пред "Капитал" Василий Каширин, специалист по региона в Руската академия на науките.

По време на пресконференцията след срещата във вторник между българската и руската делегация Зубков се "учуди" на цената за крайните потребители, която била много висока. Незнанието е странно, тъй като "Газпром" доставя горивото на "Булгаргаз" чрез три свои дъщерни дружества, а след това продава на крайни потребители отново чрез дъщерната си "Овергаз". Зубков дори допълни, че "се страхува, че ние може да предоговорим цените с българското правителство, а това да не бъде усетено от реалните потребители, които да продължат да плащат висока цена".

Москва вероятно ще направи този жест към България, още повече че свалянето на цената на газа дори с 30% ще струва на "Газпром" пренебрежимо малко на фона на мащабите на газовия монопол. Освен това, както пише руската "Независимая газета", Турция, Италия и Германия също са успели вече да договорят подобни отстъпки. Това безспорно ще е успех, но въпросът е каква би била цената му.

Москва посредниците си обича

Бойко Борисов за АЕЦ "Белене"

Имаме разрешение от ЕС и да изпуснем да имаме ядрена мощност - бих го нарекъл престъпление към държавата.

12.07.2009

Кой ни гарантира, че реакторите, които ще се строят в Белене, няма да бъде спрени след време от Брюксел. Ако Станишев знаеше тези неща, щеше да ги каже.

19.08.2009

Освен голи думи по проектите АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис" и "Южен поток" няма нищо друго освен направена за трети път първа копка и разрушаване на малкото построено преди.

08.09.2009

Прекрасно е да имаме АЕЦ "Белене", но до този момент финансовият и пазарният разчет по проекта не са направени. Kогато става дума за милиарди евро държавни средства, не е лесно да се вземе правилното и бързо решение.

03.11.2009

Това, което сме се разбрали с руската страна за "Белене", е, че този урбулешки грабеж трябва да престане. Проектът да се преструктурира и ако има ясна финансова и икономическа рамка, ще дойдат и инвеститори и в същото време тогава ние нямаме основание да спираме проекта.

12.12.2009

Германската компания RWE се оттегли заради безобразията на предишното правителство. Ние затова искаме да променим параметрите на проекта, той да стане по-евтин и работещ и да е гарантиран и с участието на други европейски държави.

25.01.2010

В Европа не се толерира правителство, което ревизира или се отказва от договори на предишното правителство.

02.03.2010

Време за колебания няма, аз съм категоричен, че няма да загробя 2 млрд. лева, ако няма стратегически европейски инвеститор за проекта.

16.03.2010

Ако е било изгодно, аз съм казал, ако намерим финансиране, ясна схема за АЕЦ "Белене" - почваме утре. В момента имаме два милиарда похарчени и един гьол."

12.06.2010

Цената на АЕЦ "Белене" трябва да падне с 40 процента и да е 6, максимум 7 млрд. евро.

06.07.2010

Тези, които са подписали договора, да са мислили откъде ще ги вземат. Аз не видях никъде в бюджета - и в предишния, и в по-предишния, да бъдат заложени тези пари."

07.07.2010

От газовата криза през 2009 г. правителствата в България се опитват да елиминират посредниците при вноса на газ. Според всеобщото схващане именно те надуват цената. Реалността обаче е, че доставяният газ струва малко по-малко от средното за Европа, като значителното поскъпване е след преминаване на границата, и то заради регулираните цени, определяни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Всъщност, докато премиерът Борисов и министърът на енергетиката се възмущаваха на посредниците между "Газпром" и "Булгаргаз", Зубков се загрижи за оскъпяването след това (т.е. от регулаторната политика на България). Дори и тази цена обаче е конкурентна, като според статистиката на Европейската комисия единствено румънската промишленост ползва значително по-евтин газ. Румъния обаче има и голям местен добив.

Практика на "Газпром" е да доставя с посредници. По думите на Каширин това предизвиква много критики, тъй като дава възможност за всевъзможни сенчести политически и икономически схеми. Oбвиненията стигат до определянето на схемата като начин за отклоняване на средства от руския бюджет. Последното никога не е било доказвано, но Москва винаги реагира гневно на всеки призив за повече прозрачност на договорите.

Затова вероятността да отпаднат всички посредници е малка. Запознати с разговорите смятат, че основната мишена е "Овергаз". Но премахването на българско-руската компания от веригата няма да означава отпадането на всички междинни играчи. Дори и това да стане, цената на газа няма да падне, просто приходите ще се пренасочат в друга посока, а средствата на "Овергаз" за инвестиции в България ще намалят.

В същото време възмущението на Зубков е част от традиционната руска политика да обяснява високите цени на газа с местните доставчици. Миналата седмица друг руски вицепремиер - Игор Сечин, написа пространен материал за руския "Известия" именно в тази насока. Целта е да се позволи на "Газпром" да стъпи директно на местните пазари. Бившият министър на външните работи Ивайло Калфин коментира за "Капитал", че Русия също се е опитвала да премахне посредниците, но българските – т.е. "Булгаргаз". Според Калфин сега Москва следва същата тактика, за да може да контролира изцяло българския пазар.

Големият южен завой

Газовите разговори далеч не свършват тук. Важна част от тях е скоропостижното договаряне на проекта "Южен поток" за транзит на руски газ към Западна Европа, което създава впечатлението за сделка. Доскоро проектът беше в застой, като една от основните причини за замразяването беше руското настояване България да апортира съществуващата газопреносна мрежа в капитала на новото дружество. Това естествено означава де факто приватизация на "Булгаргаз" и контрол над целия транзит през България. Затова София настояваше "Южен поток" да е съвсем отделен газопровод.

Сега изненадващо стана ясно, че газ от "Южен поток" ще бъде пренасян и по съществуващата мрежа. По думите на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков тя ще остане изцяло българска. Според правителствен източник причината за тази стъпка е вероятността Русия да се откаже да използва сега съществуващия газопровод, който идва от Украйна, минава през румънска и българска територия и стига до Турция. Така правителството се опитвало да си гарантира транзита, който минава и сега през България, независимо от решението на Москва. Подобна хипотеза потвърди и Калфин, който каза, че двойното увеличаване на капацитета на "Южен поток" през 2009 г. е било именно заради очакванията за пренасочване на газ от Украйна.

Този сценарий обаче поставя под съмнение проектите за разширяване на българската газопреносна мрежа. От досега публично оповестените договорки става ясно, че България иска гаранции за досегашния си транзит към съседните страни от 17 млрд. куб. метра, но не и за планираното увеличение на преноса.

За всичко това САЩ предупреждаваха още от самото начало на разговорите за "Южен поток". Вашингтон смята, че проектът окончателно ще обвърже България с Русия и ще пререже вариантите за алтернативни доставки. Огромният свободен капацитет за транзит (двата проекта - "Северен поток" и "Южен поток", биха увеличили доставките на газ за Европа със 75%, без за това да има пазар) ще позволи на Москва да сваля цените, така че препятства евентуалните алтернативни проекти. Тази седмица американският посланик в София Джеймс Уорлик повтори предупреждението си пред в. "Труд", като настоя за публикуването на повече детайли по разговорите. Проблемът е, че алтернативните проекти не са напреднали много, а Русия е достатъчно агресивна в заплахите си да заобиколи България.

"Белене": копка по копка

По време на срещите на Зубков с Борисов е говорено и за АЕЦ "Белене". Според представители на правителството тези разговори не са били подробни, но за пореден път потвърждават тезата, че Русия обвързва всички проекти в един пакет.

Една от версиите на българския екип е, че съгласието на София за продължаване на разговорите за "Белене" е само преговорна тактика. Целта е атомната централа да не се обвързва с други проекти и по този начин да се отпуши "Южен поток" и да се договори нова схема за доставка на газ. Междувременно София ще настоява Русия да намери европейски инвеститор за централата и ако това не стане, "Белене" ще бъде замразена за пореден път.

Дали обаче това са истинските мотиви за сделките е трудно да се каже. Разговорите се водят на четири очи и публичната информация е противоречива. По време на пресконференцията след официалната среща между Зубков и българския екип Бойко Борисов поиска финансовият министър да намери 280 млн. евро до септември, с които да бъде платен следващият транш. По-късно, премиерът каза, че всъщност не бил разбран, а Симеон Дянков - че в бюджета пари за реактори няма. След това пък в. "Труд" цитира източници от НЕК, които са казали, че това може да стане и с фирмен кредит.

Проблемът е, че договорът за доставка на оборудването за централата е в сила и България трябва да плати или за доставката, или компенсации, а засега Русия не изглежда склонна на компромис. Настояването на правителството да знае точната цена на АЕЦ "Белене" (Бойко Борисов си поиска 6.5-7 млрд. долара), без изобщо да е ясно дали България ще намери съинвеститор, също е противоречив сигнал. Той може да означава или че правителството се опитва по-лесно да намери партньор, или пък че се готви да поеме цялата сметка.

От Европейската комисия коментираха за "Капитал", че не очакват сключването на окончателна сделка, защото в "България всичко е предпоследно". Според експертите София се опитва да показва интерес, за да не изпадне от преговорите. Шумотевицата в последните седмици обаче по-скоро означава, че в Брюксел подценяват активността на българското правителство.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 12
    • + 7

    Енергетиката е много сложна наука, не е за простофили, които само знаят "силно да любят и мразят" които на всичко отгоре са и андрешковчета и попътно "силно завиждат", затова и Брюксел "преценява" че "България всичко е предпоследно" т.е. тази говорилня за образоване на управлявляващите в областта на енергетиката ще трае още година две докато дойдат следващите простофили и започне и тяхното обучение...
    Кво прайм, който е прост то е за дълго... Дени Дидро преди 1783 година...
    ---------------------------------
    На Русия едва ли и дреме за нашите 3 млрд.нм3бгодина след като "изнася" 180 и "стоката" се търси,
    АЕЦ Белене същата работа, ако не го построят в Белене е къде са Туркия или ако обичате екзотиката Виетнам... чакат така да се каже имат нужда хората имат и парета...

    Нередност?
  • 2
    petrov1926 avatar :-|
    petrov1926
    • - 3
    • + 1

    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167512&srcpos=7- мнение на уважавани експерти от бранша.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 5

    До коментар [#2] от "petrov1926":тези "експерти" си ги сложи на шапката!
    ----------------
    Ако с приказки можеше да се топлиш, нямаше да има нужда от природен газ и другите "енергоносители"
    А и ако някой пишман експерт си мисли че ние в България ще плащаме по евтино от пазарните цени по които плаща германеца например, просто дупце го лаже.... пазар, капитализЪм времето на братските "целувки" мина..... сега платиш, клатиш.... мераклии да купят с парета дал Господ...
    Така че правете си сметката, "ползватели" на природен газ!!!
    Мислете му като се "светнат" и тези българи, "без парно" които сега плащат "парното" на "хората с парно" както го правят 45 години, чрез кръстосаното субсидиране на "тока" от топлофикациите...
    Верно българинът бавно и тегаво мисли, но мисли и може да измисли маса проблеми...

    Нередност?
  • 4
    kota4ki avatar :-|
    kota4ki
    • - 4
    • + 6

    Еми да си строят центрлите във Виетнам, бе Бобка, къде е драмат, не мага да схвана??? Какво сега, братушките се натискат да ни направят услуга щото много ни обичат ли??? Не знам, кажи ти, като си такъв разбирач????

    Нередност?
  • 5
    bohrmottelson avatar :-|
    BohrMottelson
    • - 4
    • + 5


    Боби, форумът е за хора, а не за човекоподобни.
    Любезно те молим да ни освободиш от присъствието си!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#5] от "BohrMottelson": маймун гледай си работата.... ако имаш коментар давай, оценките ги запази за жена си.....


    До коментар [#4] от "kota4ki": защо трябва да ни обичат между другото? Щото сме много умни или щото сме много оправни???











    Нередност?
  • 7
    petrov1926 avatar :-P
    petrov1926
    • + 2

    За сведение на посрещачи.... клатачи и всякакъкви други ...чи, дето търсят под вола теле да си прочетат ЗЕ - " справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени за възобновяеми енергийни източници и комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните потребители на електрическа
    енергия".

    Нередност?
  • 8
    merankol avatar :-|
    Stoyan Tonev Dimitrov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "boby1945":

    Че то по добре да субсидираме газа пък белене те да си я строят вместо както казва Дневник "за няколко кубика газ" да им сваляме гащи и подаваме гъз.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#8] от "merankol": за Белене не се безпокой, хора от типа луканки, беровки, виденки, ФД-та, лостови, Станишки, барабойки атомна централа не могат да построят даже и да им я дадат без парета... така че това забрави.....
    -------------------------
    За природният газ, и сега ти и всите без "парно" го субсидирате като:
    1. Плащате 3-5 пъти по скъпа ел. енергия на централите от топлофикациите (коминирано производство) къдета има комбинация в енергетиката и в живота винаги има прецакване, теоремата на Нернст за абсолютната нула...
    2. Като позволявате всите тези бугараши без "парно" топлофикациите да задлъжняват на Булгаргаз (средно 150-300 млн. долара, зависи как ги смяташ), след това като се "възмутите" правите гимнастика със собствеността, прехвърляте я от левия крачол в десния, и изчиствате дълга без да получите мъни даже на хартия и така от начало....
    В заключение гащите сте ги свалили и сте го подали още преди 50 години (съвсем конкретно 1975-76 години) когато тръгнахме по пътя на гЪзЕфикацията, да правим, стъкло, торове, пластмаси, химикали, топлофикация, даже цимент (последното е отделна история) на "база природен газ" щото производството било чисто....

    Нередност?
Нов коментар