🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли почва "Южен поток" в България

Какви са предимствата и рисковете от изграждането на "Южен поток"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В петък се състоя, след редакционното приключване на броя, поредната среща между България и "Газпром" за договаряне на конкретните параметри на проекта "Южен поток" - т.нар. пътна карта. Засега не е ясно за какво точно ще си говорят министърът на икономиката Трайчо Трайков и руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Но това е втората поредна среща след посещението на Сергей Станишев в Москва през април 2009 г., от която се очаква да отлепи газопровода от мъртвата точка.

Движението по

"Южен поток"


Смесеното дружество, което ще бъде регистрирано в България, ще притежава собствеността на мрежата, но руската страна ще има такава само върху новите трасета.

Галина Тошева, 30 април 2009, "Капитал"

Най-големият пробив в преговорите за "Южен поток" е че част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през територията на България. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от Южен поток и са 50% българска собственост.

Съобщение на МИЕ , 7 юли 2010

За какво му е на "Газпром" "Южен поток"?

Проектът е част от увеличението на капацитета за износ на руски газ за Западна Европа с близо 70% (Северен и Южен поток, съответно през Балтийско и Черно море). За целта са съставени смесени предприятия между "Газпром", германските E.ON и BASF и италианската ENI. Докато за проекта през Балтийско море винаги се е смятало, че има пазар (плановете за него датират още от 1997 г., по същото време когато Русия и Турция сключват споразумението за "Син поток"), то за "Южен поток" все още няма осигурени потребители. Не напразно "Газпром" се опитва да привлече освен френската "Електрисите дьо Франс" и германската RWE за съакционери. Междувременно добивите от нетрадиционни източници на природен газ в САЩ свалиха цените на втечнения газ и още повече свиха броя на евентуалните потребители на руско гориво в Европа.

20 млрд., за да заобиколим Украйна?

Проектът за "Южен поток" се ускорява през 2006 г., а плановете са обявени официално през 2007 г., когато започват споровете между "Газпром" и Украйна за цената на газ и транзитната такса, която руската компания плаща за преноса на суровината си през украинска територия. Сега обсъжданият обем от 63 млрд. куб.м газ е почти половината от настоящия руски транзит през Украйна за Западна Европа. Привържениците на "Южен поток" обаче твърдят, че проектът е икономически издържан, най-малкото защото Русия едва ли би хвърлила над 15 млрд. евро за проект, чиято единствена цел е да заобиколи Украйна. Така или иначе, последните разговори между Газпром и украинската "Нафтогас" за дългосрочни доставки и транзит (срещу което Украйна се съгласи да продължи да отдава под наем на Русия военноморската база Севастопол) правят подобна инвестиция все по-малко вероятна. 

Какъв би бил българският интерес?

·       Повече приходи от транзитни такси

Въпреки грандиозните планове, приходите за България не се очаква да бъдат много големи. Сега България получава около 105 млн. долара годишно от транзита на малко повече от 17 млрд. куб.м газ за съседните страни. Ако се осъществят заявените планове за нов транзит от 46 млрд. куб.м, то допълнителните приходи биха били не повече от 100-150 млн. долара годишно. Причините са две - транзитната такса за "Южен поток" се очаква да бъде по-ниска и новоизградените тръби ще бъдат само 50% българска собственост. След като се приспадне цената на капитала (лихвата по заемите), печалбата ще бъде още по-ниска. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза, че последните преговори са направили двойно, дори тройно по-изгоден проектът, но не стана ясна на каква база са направени изчисленията.

·         Възможност за разнообразяване на доставките

България  на няколко пъти е овдигла въпроса да ползва "Южен поток" за доставка на газ, който страната е договорила с трети страни (например с Азербайджан). "Газпром" обаче категорически откзва. Така новият проект с нищо не повишава енергийната сигурност на страната.

Какви биха били проблемите за България?

·        Ниска възвращаемост на инвестициите

Точните параметри на проекта все още не са ясни, но инвестицията, която България трябва да направи в газопровода, първоначално се оценяваше на 700-750 млн. евро. След като Русия и италианската ENI се договориха за двойно увеличение на капацитета на тръбата, необходимите пари нарастват на над 1 млрд. евро. По информация на източници, близки до преговорите, в споразумението е залегнал 15-годишен срок за възвръщане на инвестициите. Засега не става ясно как е гарантиран този срок – например дали "Газпром" ще плаща за използването на пълния капацитет на мрежата, дори да не успее да осигури пазар за заявените количества.

След като "Южен поток" не увеличава енергийната независимост на България, остава да се прецени дали печалбата от транзитни такси е по-голяма от приходите, които биха били получени, ако очакваните български инвестиции в "Южен поток" бъдат вложени за други, по-ефективни проекти. Една магистрала например не само ще се ползва от повече хора, но води и до допълнителен бизнес и подобрява цялостната икономическа среда.

·         Загуба на контрола върху газопреносната мрежа

България няма свободни 1 млрд. евро. За да получи такъв заем, страната на практика трябва да заложи цялата си газопреносна система. Ако се следва логиката на проекта "Белене", то той най-вероятно ще бъде предложен от Русия, което е първа крачка към овладяване на сега съществуващата газовата инфраструктура.

Русия периодически настоява българската газопроводи да станат част от "Южен поток". Това е политика на "Газпром" още от 1995 г., когато започна разширяването на транзита през България и се очакваше удвояване на капацитета на газопроводите за Турция. Според бившия министър на външните работи Ивайло Калфин Русия се интересува повече от контрола върху инфраструктурата, отколкото от цената на транзита или доставяните обеми. Миналата седмица, по време на посещението на руския вицепремиер Владимир Зубков, София и Москва за пореден път са се договорили, че българската мрежа няма да влиза в капитала на "Южен поток".

·         Скъпата инвестиция на "Газпром" трябва да се изплаща

При годишното нарастване на търсенето в Европа с 0.8% (Енергийни перспективи, МАЕ от 2009 г.), съмнително е, че Русия ще намери пазар за очакваното нарастване на транзита със 70%. Ако този капацитет не може да бъде запълнен, то изплащането на направените инвестиции (повече от 15 млрд. евро само за "Южен поток") ще се прехвърли на досегашните доставки. Т.е. ще има натиск за повишаване на цените на газа.

·         Край на алтернативните проекти

Огромният капацитет, който е заявен за "Южен поток" и за който няма пазар в Европа, едва ли ще бъде изцяло използван. Вероятно целта му е да даде възможност на Русия да сменя енергийните потоци всеки път, когато има проблем с отделните страни по транзитното трасе. Така нарастването на транзита ще е далеч по-малко от заявените 63 млрд. куб.м (като "Газпром" вече започна да дава такива индикации с опитите да включи сега осъществяваните през България доставки за Гърция и Турция в "Южен поток"). Освен това свободните обеми в газопроводите ще дадат възможност на "Газпром" да сваля цените под предложените от алтернативните доставчици, така че да обезсмисли техните инвестиции.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 10

    Интересен коментар, прилича на коментара на куче пред касапница, уж е "вътре" в бизнеса все там виси, всичко е видяло, чуло, помирисало, кой по разбира от кокали от едно куче, в същото време само гледа и му коскат отпадъчета.... а някой друг отнася мръвките......

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 4
    • + 6

    Ама чакайте, нали Гаспром ни лъжеше, че ние пари няма да даваме?!?!

    Нередност?
  • 3
    jonydi avatar :-P
    Джони Ди
    • - 8
    • + 7

    Руснаците са толкова нагли, та чак ми става забавно. Да вземеш 1 млрд. заем и да чакаш от инвестицията печалба от 100 - 150 млн. годишно ... и то негарантирана. И тази печалба да ти я прибира този, който ти е дал заема :) Все едно да вземеш джип за 100 хил. Евро на лизинг, за да ходиш с него на чалга-клуб :)
    Преговорите по подобни оферти трябва да се водят по съкратената процедура. А руската делегация може да се забавлява във Варна ако ще и цял сезон :)

    Нередност?
  • 4
    fiona avatar :-P
    fiona
    • - 1
    • + 8

    Не е нахален този, който подяжда чуждата баница, а е глупав онзи, който си я дава.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "J.J.":без парета и баба на дядо не дава, та камо ли ГАЗПРОМ да дава.....

    Нередност?
  • 6
    desjardinseli avatar :-|
    desjardinseli

    НЕ Е Вярно, Цяла Западна Европа гледа на Русия като основен партньор за газта и петрола ! Нашата задача на европейци,каквито бяхме и сме, на учени, на журналисти е да чуем гласа на нашите приятели от Западна Европа : „Стратегията на Вашингтон беше да настрои страните от ЕС враждебно против Русия, по повод на енергийния проблем – и това не функционира.” Докато водеха стадото на ЕС към кланицата, базирайки се на „едностранните” преговори на Клинтън, който без да се съобрази от ООН, нападна Югославия, вкара вампири в страните на Балканите и в страните от Евроазия, европейските страни се осетиха, че не могат да падат на колене пред САЩ за евроазиятските енергийни източници и започнаха да гледат все повече и повече на Русия като свой партньор, с когото те могат да се извършат сделки. Чуждестранните инвестиции в Русия се увеличиха с 180% през първите четири години, сравнени с същия период през 2006г. и достигнаха 24,6милиарда долари. Инвестицийте на САЩ достигат 364милиона долари, докато най-големите инвеститори на Русия през първия четвърт на 2007г. са европейските страни.
    Един експерт върху разцъфтяващите пазари от Фирмата за поддръжка на Инвестицийте на Морган Станлей, Рушир Шарма, написа в Списанието Newsweek, че Русия е една държавна икономия на свободния пазар, един европейски бизнесмен го разбира сега. Те знаят, че възвръшането на инвестициире са повишени в Русия. Шарма каза : „това, което различава Русия от един огромен брой страни богати на петрол относно енергийния проблем, това е качеството на нейния човешки капитал, това, което помага на страната бързо да се приближи до най- развитите страни в терминологията за задоволяванена проспериращите и на култирните дейности”.
    Обема на руския газ преминаващ през Австрия надминава вече 30 милиарда м3 на година. Един значителен елемент от преговорите е, че „Газпром” директно се занимава с транзита на газта през австрийската територия. По време една визита на Г-н Путин, „Газпром” подписа един меморандом за съгласие със своя равностоен австрийски ОМВ Междуанроден Газ - ОMV, позволявайки му да стане собственик на частта в Австрая в Централна Звропа (Central Europe Gaz Hub), който да контролира транзита на газта в Централ Европа ОMV. Първата секция на завода за складиране на газ близо до Стразбург беше пуснат в действие и тя има капацитет 2,4милиарда м3. Завода е построен на цена 260 милона евро (близо до 350 милона долари) от „Газпром” и когато той бъде завършен през 2011г. той ще бъде втория от най-големите заводи в Централна Европа. Австрия авторизира „Газпром” да навлезе в много полезен бизнес в системата на разпределение на газта в Залцбург, Каринт и Стрия, това което представлява половината от 9 австрийски райони. Това е първото разбирателство от този тип за Русия върху европейския пазар. (Русия продава газ на Австрия за 240долари$ за 1000м3 докато австрийските консуматори плащат 1000$ ). Важна е вече ролята на Австрия, като решителен център за транзит за разпределение на руския газ във Франция, в Италия и в Германия в Западна Европа; в Унгария от Централна Европа и в Словения и в Хърватия на Балканите. Само в България, наши политици, платени от чужди секретни служби извършват интриги срещу Русия и лобират за американски фирми.

    Нередност?
  • 7
    desjardinseli avatar :-|
    desjardinseli

    Путин подчерта, че през 2006г. Русия е доставила до 73милиарда м3 газ от природен газ за Южна и Юго-Източна Европа (половината от целия износ на газ от Русия към Европа) и 59 милиона тона петрол. Газопровода от 900км ще тръгне от Береговая , от Русия, ще пресече Черно море на една дълбочина максимум от 2км, след това ще достигне България и ще се раздели , една част отива за Италия (и за Гърция) и една друга за Румъния, Унгария, и Словения до Северна Италия, един страничен клон от Унгария за Австрия. Предвидено е строителството да завърши за три години.
    Да, Русия беше разграбвана по време на Елцин, както ние сега, но Президента Путин възвърна честта на Русия. Един слаб политик би изпуснал контакта и Русия би се върнала в състоянието където се намиташе с Елцин, който заедно със своята клика я мамеше за интересите на САЩ. Но Путин разбра смъртоностната опасност за своята страна и реагира живо. Той разбра как да постави на място една енергична политика, за да отблъсне вампирите дошли на намалението за петрол за САЩ, които се готвеха да продадат своята страна и предизвикаха загуби на Русия. Той постави Русия на място и възвърна честта на руснаците. Той направи това, което нито един български политик не успя да направи, да защити честта на нацията си !
    Нашата задача е, да не позволим на САЩ се месят в нашия политически живот, в нашата икономика, която чрез нашите Васали се унищожава и това те правят вече двадесет години. Във властта, бяха поставени вампири, поддържани от САЩ, които смучат кръвта на нацията, които поддържаха рекет за протекция, които приеха на наша теритирия да се поставят американски бази и затвори. САЩ смятат да се инсталират на нашата теритирия и всичко са приготвили, за да останат тук, в нашата страна, Протекторат на САЩ!

    Нередност?
Нов коментар