Рокади на партера

ГЕРБ смени лидерите си в четири области

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По устав

Според промените в устава на ГЕРБ, приети на последното национално събрание на партията, редът, по който се избират общинските председатели, е следният: общинското събрание номинира три кандидатури, които се изпращат на изпълнителната комисия. Тя от своя страна избира един от предложените за общински председател и общинското ръководство. Областните координатори се избират по същия ред. Тримата кандидати за поста се номинират от областното събрание, в което влизат общинските председатели на партията, депутатите, министрите и кметовете от съответната област. А изпълнителната комисия утвърждава един от посочените.

Половин година след като Бойко Борисов обяви за единствен враг на ГЕРБ... самия ГЕРБ и се закани, че няма да има компромис за никой в партията, "който посегне", все по-често му се налага да задейства думите си.

За два месеца от партията бяха изключени двама представители на ГЕРБ в местната власт. С постовете си разделиха няколко местни функционери, между които председателят на най-голямата организация - софийската - Лъчезар Иванов. А на някои областни и общински координатори тепърва ще им се наложи да научат лошата вест, че минават в по-задните редици. Недоволен общински председател от столичния район "Красно село" демонстративно хвърли партийната си книжка, като обяви формацията за "милитаризирана структура от послушници". Заедно с това лансира и създаденото от него гражданско сдружение "Алианс НИЕ: Директна демокрация", което да приюти и други недоволни от партийното ръководство.  

Рокадите на местни активисти в управляваща партия предизвика най-малко два въпроса - има ли вече вътрешнопартийни конфликти и дали смяната на областни координатори, по-голямата част депутати, ще доведе до сътресения в мнозинството.

Провинения и наказания

Първо от ГЕРБ бяха изключени кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев  и пловдивският общински съветник Дани Каназирева, като мотивите на изпълнителната комисия на партията и за двамата бяха идентични - лични амбиции, уронване престижа на партията, користни цели... Извън официалната позиция  прегрешенията на Каназирева така и не станаха съвсем ясни освен изявлението на Бойко Борисов, че работи в полза на пловдивския бизнесмен и областен лидер на БСП в града Георги Гергов. Обвиненията към Михтиев са, че не провежда политиката ГЕРБ.

Независимо че изключените са с позиции в местната власт, отстраняването им едва ли ще се отрази на структурите в Пловдив и Горна Оряховица, коментира Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група и член на  изпълнителната комисия. Неотдавна обаче вицепремиерът и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов постави наказаните на първо място в класацията си за активисти, нанесли с поведението си най-големи щети на партията.

Още един наказан

Официалният повод за оттеглянето на Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание и областен лидер на ГЕРБ - София, беше опитът му да спре разследване на "Нова тв",  в което един от героите се оказа негов приятел митничар. Неофициално обаче до наказание се стигнало заради поредицата от скандали, в които беше замесено името му, и най-вече посещението му заедно с бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев до САЩ на разноски на частна фондация. Към това от ръководството на ГЕРБ прибавят и конфликта му с председателя на общинския съвет в София Андрей Иванов и съветниците на партията в столицата.

След това бяха сменени и областните координатори на ГЕРБ в Габрово, Плевен, Ловеч, Стара Загора, очаква се и  решението за други два проблемни областни града - Търговище и Пазарджик.

"Все още е рано да се каже дали това, което сега се случва в част от партийните структури на ГЕРБ, е процес и дали с промените на някои лидерите по места проблемите ще се тушират, или ще се задълбочат", коментира за "Капитал" политологът Васил Гарнизов.  По думите му сериозните разцепления в управляващите партии обикновено започват на втората година в изпълнителната власт. Прогнозата на Гарнизов е, че с наближаването на кметските избори (през следващата есен) конфликтите в местните организации да се задълбочат, особено след като станат ясни номинациите за кметове и съветници.

От ръководството на ГЕРБ обаче не крият, че сегашните смени на лидерите в петте областни града са заради сериозни вътрешнопартийни конфликти и враждуващи помежду си лагери. Както и заради опити на някои областни координатори по думите на члена на ръководството на партията Красимир Велчев да налагат едноличните си кадрови решения.  

На лагери

Идентични са случаите в три областни центъра:

- Габрово. Конфликтът между областното партийно ръководство и част от общинските съветници в града излезе наяве при гласуването на и.д. кмет на града, след като Томислав Дончев беше избран за министър по управление на еврофондовете. Тогава общински съветници от ГЕРБ на два пъти бламираха избора на предложения за негов заместник Николай Сираков и в крайна сметка гласуваха за своя кандидат Калинка Пенева. Проблеми имаше и при номинацията на Сираков за частичните избори миналия месец. Кандидатурата му бе наложена с личната намеса на Борисов. За да тушира напрежението, ръководството на ГЕРБ смени областния координатор с депутата Цветомир Михов.

- Плевен.  Заради конфликт с общинския председател на ГЕРБ и председател на парламента Цецка Цачева областният координатор и депутат Ивелин Николов беше сменен с областния управител Иван Новкиришки. "Организацията там беше разделена на две сфери на влияние", обясни смяната Красимир Велчев. Като добави, че бившият вече областен координатор се обграждал със свои хора. А от ръководството на ГЕРБ уточниха, че най-вероятно с поста си на общински председател ще се раздели и самата Цачева.

- Пазарджик. Проблемите в структурата на ГЕРБ там са с давност две години, а скандалите избухват периодично. За да ги прекрати, ръководството на партията отстрани общинския председател Атанас Кръстев и определи депутата Иван Иванов да съвместява и двете длъжности. Въпреки това в централата на ГЕРБ продължиха да постъпват сигнали срещу него. "Изпратихме двама членове на ръководството да разговарят на място с хората и те установиха, че сигналите срещу Иванов не отговарят на истината", коментира Красимир Велчев. От изпълнителната комисия твърдят, че казусът е доста сложен и дори сред самите тях има разделение дали Иванов да запази поста си, или да се търси обединителна фигура. 

Най-безболезнено се очертава да мине смяната на областния координатор на Стара Загора и депутат Недялко Недялков. На негово място вече е назначен Живко Тодоров, който на последното национално събрание на ГЕРБ беше избран за член на изпълнителната комисия. Недялков обаче е кандидат за общински председател на партията в Стара Загора и най-вероятно ще бъде компенсиран с този пост.

"Сбогом ГЕРБ"

Така озаглави откритото си писмо бившият общински председател на ГЕРБ в столичната община "Красно село" Петър Хранков, който изненадващо обяви, че напуска партията. Това е първият случай на активист на ГЕРБ на сравнително висока партийна позиция, който хвърля партийния си билет. Пред "Капитал" той обясни, че е взел крайното решение заради начина на вземане на решенията в партията. Каза още и че около 30-ина членове на ГЕРБ от "Красно село" са готови да го последват.   

От ръководството на ГЕРБ обвиниха Хранков в неудовлетворени лични амбиции и коментираха, че нямат притеснения за  структурата в столичния район. Пред "Капитал" Хранков заяви, че има съмишленици в партията, но засега отказва да ги обяви официално.

Неразрешима дилема

Ако има вътрешнопартиен конфликт без решение, то това е войната между част от общинското ръководство на ГЕРБ в Попово и областния съвет на партията в Търговище. Това признават както от ръководството на ГЕРБ, така и воюващите страни. Областният координатор и депутат от Търговище Лили Боянова беше обвинена от активистите в Попово в кадруване и в опит да подмени състава на общинското събрание, което трябваше да номинира кандидатурите на организацията за общински председател.  Самата Боянова отрича това и твърди, че разделението всъщност е вътре в структурата на ГЕРБ в Попово, като причината са двама-трима души, обвързани с общината и кмета от БСП Людмил Веселинов.

От централното ръководство на ГЕРБ признават, че сложният казус е причина все още да няма решение кой ще е областният председател на ГЕРБ в Търговище. Неофициално обаче твърдят, че по-вероятно е Боянова да запази поста си. Според един от противниците й  Петър Христов обаче дори и тя да бъде сменена конфликтите ще продължат. "При тази ситуация аз и останалите недоволни сме склонни да се присъединим към сдружението "Алианс-НИЕ", заключи Христов.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marystaneva avatar :-|
    marystaneva
    • - 4
    • + 5

    Из устава на ПП ГЕРБ:

    Чл.12. Всеки член на ГЕРБ е длъжен:
    1.Да спазва Устава, да отстоява ценностите на ГЕРБ, както и да работи за осъществяването на неговите цели и задачи;
    2.Да изпълнява решенията на висшестоящите органи;
    ...............
    Когато са станали членове, са декларирали, че приемат устава - тоест, са се съгласили "да изпълняват решенията на висшестоящите органи" на партията. Не разбирам сега какъв им е проблемът? Приели ли са устава или не? Въобще чели ли са го? Или са влезли в ГЕРБ по други причини?!

    Нередност?
  • 2
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 3
    • + 4

    А ако решенията на висшестоящите органи противоречат на Устава, на ценностите, декларирани като такива и имат за ефект затрудняване постигането на обявените цели и задачи? Не е ли право, а и задължение на всеки член на политическа група да бъде нещо повече от овчарско куче, което изпълнява безпрекословно нарежданията на Доминуса?

    Нередност?
  • 3
    kurt avatar :-|
    Kurt
    • - 5
    • + 4

    Пиша ГЕРБ, чета НДСВ.

    Няма какво да се мъдрува. Следва двойна коалиция с ДПС, след това може и тройна с учатието на БСП, стига ГЕРБ да минат процентната бариера.

    И няма да съм доволен, ако изляза пророк. Но толкова е компетентността на българския избирател за да галсува за някакви тъпи популити.

    И разните социолози да се засрамят, че отхвърлят определението "всички са маскари" като оправдание да не гласуваме (това ще се види на следващите избори, за последните не бе валидно). Колко от обещаното ще изпълнят или са на път да изпълнят ГЕРБ, като за отправна точка ни служи тяхната предизборна програма?

    Нередност?
  • 5
    cia_germany avatar :-P
    CIA Germany

    До коментар [#4] от "stefan_tcholak":

    Машина си!!!

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 2

    Не си струва да си хабим времето за ГЕРБ. Годността им изтича... ще се разсмърдят скоро.

    Нередност?
  • 7
    mapto avatar :-|
    mapto

    Това са просто неизбежните ефекти от авторитарния стил на управление. Гледали сме такива процеси в ДПС, НДСВ, ДСБ и всички лидерски партии. Много е просто - партията е организация от хора и затова в нея трябва да бъдат търсени диалог и компромиси. Дори при първоначалното си избиране да са послушни и безволеви, когато получат авторитета на постовете си, членовете започват да трупат самочувствие и да изграждат собствени позиции. Това е неизбежно и единствената възможна успешна реакция е съобразяване с тези претенции и намирането на взаимно-приемливо решение. Такива взаимоотношения в МВР няма и затова Борисов и Цветанов дори не могат да осъзнаят какво се случва около тях - контролът започва да изпуска.

    Нередност?
Нов коментар