Бойко Борисов и кадровите назначения във властта

Как премиерът променя мнението си за хората, с които управлява

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов със сигурност не е от политиците с най-постоянно мнение. В тази рубрика събираме позицията му по различни теми и следим как тя се променя с течение на времето, в зависимост от конкретните ситуации и най-вече от общественото мнение. След като ви разказахме за различните мнения на премиера по отношение на агентите на бившата Държавна сигурност и тяхното присъствие в ГЕРБ, направихме хронология на решенията на Борисов за кадровите назначения в неговия кабинет.

7 юли, 2009 г. "Готови сме със състава на новото правителство, обяви Бойко Борисов при откриването на нов модерен мобилен координационен център на метрото в София ден след парламентарните избори. "Трябва да се изчакат окончателните резултати от изборите и да се чуе какво мислят представителите на другите партии", добави той. "Колегите още почиват, техните пресконференции бяха много късно през нощта", обясни Борисов. На въпрос дали предстоят разговори със "Синята коалиция" за участие в правителството Борисов отговори, че "на крак" в нощта на вота и дните преди това тримата – той, Иван Костов, Мартин Димитров и най-близкото им обкръжение "набързо обменили мисли".

Бойко Борисов каза, че три министерски поста ще бъдат съкратени - Министерството на извънредните ситуации, министерския пост на евроинтеграцията и вицепремиерското кресло за еврофондовете.

12 юли, 2009 г. В изказване пред БНР Бойко Борисов обяви, че е възможно "да имаме отзован народен избраник" още в понеделник, ден преди да се събере новото Народно събрание. "Ще разговарям и ще видя какви са възможностите за отзоваване за един от депутатите си. Не съм съгласен с него, с цялото ми уважение към него", каза дословно той. Ставаше въпрос за рапъра от Бургас Тодор Йосифов-Маниака, който се отказа от депутатското си място.

14 юли, 2009 г., В интервю за в. "24 часа" Борисов обясни защо е искал Цветан Цветанов да стане председател на парламента и защо е решил да го предложи за вътрешен министър. Обяви и името на бъдещия министър на културата Вежди Рашидов.

"Вярно е, особено след като скриха в парламента всички министри, провалили тройната коалиция. Само НДСВ, понеже бяха най-хитри и не ме послушаха да излязат от нея, останаха извън парламента. Нямам предвид скрити от правосъдието. Скрити са от техния електорат. Тези, срещу които хората гласуваха, всъщност всички са в парламента. Затова ми се искаше Цветанов да е там, защото те ще ползват всичките си апаратни, процедурни трикове, наглост, арогантност в огромен обем.", каза Борисов в отговор на въпрос дали е вярно, че първоначално е имал желание Цветанов да оглави парламента.

"Сигурността на гражданите ми е по-важна от сигурността на партията. А след тоталния фалит на МВР и всичко, което му се причини тези 4 г., поне от това, което познавам като кадри, няма друг, който би могъл да се справи като Цветанов.", обясни Борисов мотивите Цветанов да бъде предложен за вътрешен министър.

"А заради подмятанията за етническа карта мога да ви кажа, че Вежди Рашидов ще бъде министър на културата. И още няколко български турци ще имаме като зам.-министри в различни ведомства.", каза Борисов.

"Ако се предложи доказан експерт, който да пасва на управленската програма, с удоволствие го слагам за министър. Но ние не сме "Плод-зеленчук" сега да раздаваме на един, втори или трети.", отговори Борисов на въпрос дали в правителството ще има представители на други партии.

По повод подкрепата на другите партии в парламента: "Само че аз нямам самоцел да изкарвам цял мандат. Мен не ме е страх от провал. Знам, че всеки политик идва и си отива. Господ ми даде такова болшинство в най-трудния за България период. Така че аз и да се проваля, има много условия това да се случи. Но при всички положения хората ще видят човек, който всячески се бори за тях, за обществото и за държавата. Аз моята история съм я написал, та написал. Не могат да ме уязвят с нищо. От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе."

"Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен. Дано съумея да го управлявам добре и да измъкна държавата от кризата при капаните, които са ми заложени. Дано успея, истински го искам. Но заради трудностите да се опитам да шикалкавя, да дезертирам или да търся коалиции, които да ме спасят да изкарам 1 или 2 г. повече... Абсурд! Видя ли се, че се държат не както трябва с нас в парламента и ни залагат подводни камъни, на другия ден искам вот на доверие. Излизам и казвам: "Тази партия ми извива ръцете. Заради тях трябва да вляза в корупционни схеми."

На въпрос дали вече се е спрял на име за кмет на София: "Аз винаги имам по няколко имена. Защото ГЕРБ е ковачница на кадри. И в МВР, и в кметството в тези близо 10 г. в обществено-политическия живот много хора са ми минали през погледа."

17 юли, 2009 г. – Премиерът говори за предложения от ГЕРБ меморандум за подкрепа на правителството на "Синята коалиция", "Атака" и РЗС в парламента и за кадровия подбор на бъдещите членове на кабинета "Борисов" минути преди да отлети за Германия, където взе участие в конгреса на Християнсоциалния съюз.

"С цялото ми уважение към всички партии, които влязоха в парламента, но аз мисля, че вотът на избирателя е много ясен. Ние имаме толкова депутати, които са с четири по-малко от всичко останали партии в парламента, взети заедно. Така че ако някой иска да връща БСП и ДПС на власт, то си е негов проблем.", зави Борисов. И добави: "Сега предлагаме кабинет и имаме пълното и морално, и всякакво право, а и отговорността на първо място, да изведем България от кризата в най-тежкия период, така че, надявам се всички да го осъзнават и да го подкрепят този наш ангажимент.".

"По кой начин, пак повтарям, по кой начин да ги поканим? Ние сме поканили и трите партии, които са в парламента извън БСП и ДПС, да подкрепят мажоритарно избраната партия.", в отговор на въпрос, че може би "Синята коалиция" и РЗС не са поканени да участват в мнозинството по начина, по който са очаквали. "Ние им предложихме освен меморандума и експерти, които имат, да дадат като имена, разбира се, които се вписват в нашата програма и се вписват в моята визия за съвместен колективен орган, какъвто е Министерският съвет, с удоволствие бих ги взел.", зави още Борисов.

"Ние предлагаме действително това клише за нов морал в политиката да бъде въведено. А то точно това е моралът. Да ходя сега да се спазарявам с някой за пет депутати, ми се вижда неморално и неправилно за нашите избиратели.", добави той.

"Обърнал съм се към госпожа Манева, защото тя е безспорен експерт и тя няма да има министерски пост", в отговор на въпрос ще дали ще вземе в правителството и други експерти, освен Евдокия Манева, която беше депутат от ДСБ в предишния парламент. Борисов спомена и името на бившия зам.-министър на външните работи от правителството на ОДС Марин Райков. "Както виждате, ние за такива хора не чакаме някой да ни ги предлага, каним ги", заключи той.

20 юли, 2009 г. , Бойко Борисов обяви имената на двама от бъдещите министри в сутрешния блок на Нова ТВ. В рубриката "Челюсти" бъдещият премиер съобщи, че Маргарита Попова ще бъде новият министър на правосъдието, а Николай Младенов – на отбраната. Борисов каза още, че Марин Райков ще е заместник-министър на външните работи, а Евдокия Манева – на екологията.

"В четвъртък (23 юли) ще кажа всичките, но понеже стана спекулация на тази тема, затова ще ви кажа, че е Маргарита Попова. Говорил съм с главния прокурор, убедил съм го защо ни трябва", каза Борисов.", заяви Борисов.

И продължи: "Затова ще й дадем власт да си свърши работата по най-добрия начин. Да не казвам, че и колегите от ОЛАФ и всички останали имат прекрасно мнение за този човек. Не е партийна кандидатура, а е човек сложен за министър да свърши работата там. Не, че не мога да се стърпя до четвъртък. Понеже спекулациите с Митко Абаджиев (РЗС) или с други ме дразнят. Преди още една седмица съм го определил и вчера с главния прокурор сме уточнили темите, по които ще се работи, за да може на 28 да сме готови", добави бъдещият премиер.

А по повод отказа на "Синята коалиция" и РЗС да подпишат меморандума за подкрепа на правителството каза: "Нови избори и вече ще имаме 150 депутати. Това трябва да го знаят всички, които се правят на интересни. Нито съм чувал, нито съм виждал и както виждате аз умишлено не ходя на преговори, за да няма никакво спекулиране"

21 юли, 2009 г. На среща на депутати от ГЕРБ с представители на земеделските производители Бойко Борисов обяви името на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева за новия министър на земеделието, а Мирослав Найденов за бъдещия председател на парламентарната комисия по земеделие. Борисов обяви още и, че заместник на Танева в министерството ще бъде Преслав Борисов, който беше в листата на ГЕРБ за Европейски парламент.

22 юли, 2009 г. Ден преди бъдещият премиер Бойко Борисов да връчи на президента Георги Първанов имената на министрите си, един от тях изненадващо се оттегли. Десислава Танева, която трябваше да оглави земеделското министерство, написа писмо до генерала, в което обяви, че се отказва от поста заради спекулациите за конфликт на интереси в медиите, свързани с досегашната й кариера на изпълнителен директор на акционерно дружество. Преди да стане депутат от ГЕРБ тя бе 11 години изпълнителен директор на "Мел инвест" АД.

По повод молбата й за оттегляне Бойко Борисов заяви: "Нямам никакви съмнения, че Танева няма конфликт на интереси и няма проблеми да поеме поста в министерството, но не мога да си позволя правителството да започне с каквото и да било съмнение в него".

Същия ден неофициално се заговори, че депутатът от ГЕРБ и бивш директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще бъде предложен за министър без портфейл и ще отговаря за българите в чужбина. Причината – той трябваше да оглави парламентарната комисия по култура, но народните представители приеха текст в правилника за работа на парламента, който забранява на депутатите, бивши сътрудници на бившата Държавна сигурност, да бъдат зам.-председатели на Народното събрание, както и в ръководствата на парламентарните комисии.

От "Синята коалиция" заплашиха, че няма да подкрепят правителството при гласуването в пленарна зала, ако бъдещият премиер не оттегли кандидатурата на Божидар Димитров. Борисов им отговори: "Това е лицемерие от страна на Синята коалиция, от три години Божидар Димитров е до мен, когато аз се "биех" с Татяна Дончева, Божидар Димитров беше до мен и ме подкрепяше и като общински съветник и навсякъде."

"Нямаше как да постъпя нечестно към Божидар. Обадих се днес на Мартин Димитров да не правят такива изказвания. Нека да си видят колко агенти имат през тези 20 години в СДС и ДСБ. Оттук нататък да поставят условия и да се държат по този начин, както днес с Божидар Димитров, просто доказват, че съм бил прав. Костов има пет, Мартин има 10 човека – с тях ли да се съобразявам да ми извиват ръцете?! След като правят такива номера нека с пет човека да ме подкрепят или да бъдат срещу мен, но аз няма да оставя да се гаврят с Божидар. С тези условия, които непрекъснато поставят не им прави чест. Ако искат от "Синята коалиция" да подкрепят ДПС и БСП" , добави Борисов.

23 юли, 2009 г. Бойко Борисов върна на президента Георги Първанов изпълнен проучвателния мандат с предложенията за структурата и състава на неговото правителство.

11 ноември, 2009 г. По повод номинацията на министъра на външните работи Румяна Желева за еврокомисар от правителството Бойко Борисов каза: "Тя би се справила най-добре в ресора добросъседство и разширяване". И добави: "Разговарях с вишеградската четворка, страните ще подкрепят кандидатурата".

13 януари, 2010 г. Ден след провала на Румяна Желева при изслушването й в ЕП Борисов застана твърдо зад кандидатурата й за еврокомисар и изрази увереност, че решението на Европейската комисия ще бъде в нейна полза. Каза още и, че външният министър се е справила добре и има подкрепата на Европейската народна партия. Премиерът нападна БСП, които ден преди процедурата по изслушване обвиниха Желева в конфликт на интереси:

"Нека да благодаря на БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока. Вчера направиха изявление в България, принесоха го в Брюксел. Ще се пошегувам с тази поговорка, че в ада в българския казан няма дявол да го пази, защото самите българи се дърпат навътре. Българите сами си създават проблеми. Оттам идват тези оценки за най-корумпирани и все най, най във всички отношения. Единственото, което можаха да извадят от г-жа Желева е някакъв мним конфликт на интереси във фирма, в която не е работила. Но цяла Европа сега говори, че нашият кандидат имал такъв конфликт на интереси".

15 януари, 2010 г. В интервю за Канал 3 премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил на ДАНС да разследва дали има конфликт на интереси на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов (ГЕРБ) с компанията за биологични транспланти "Остеотех", по чиято покана двамата ходиха на посещение в САЩ. "Проверката си върви. Още като възникна този проблем, на ДАНС съм възложил проверка за цялостната дейност на тази фирма. В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление, към никого до днешна дата не съм проявил милост!", заяви Борисов.

19 януари, 2010 г. От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на министъра на външните работи Румяна Желева. В съобщението се казва още, че тя е поискала да бъде освободена от всички заемани от нея позиции, за да може правителството да предприеме необходимите действия за оттеглянето на кандидатурата й за български еврокомисар. "Решението на г-н Борисов е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия", допълниха от пресцентъра на Министерския съвет.

Два часа след като от правителствената информационна служба разпространиха официалното съобщение, че Желева се оттегля от двата поста – на кандидат за еврокомисар и на министър на външните работи Борисов заяви, че не приема оставката й като външен министър. Той показа резолюцията си върху нейната молба да се оттегли от всички постове, които заема, която гласи: "Да, но само като еврокомисар". Борисов заяви, че се надява Желева да не настоява за напускането на поста външен министър, тъй като това би значело, че "комплотът срещу нея много й е повлиял".

А по повод съобщението от правителствената информационна служба каза: "В Министерския съвет не знаят какво съм написал върху молбата й, ако някой си е позволил да съобщи друго...", не довърши изречението Борисов.

Още за оттеглянето на Желева като еврокомисар, но не и като външен министър.

20 януари, 2010 г. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в сутрешния блок на БНТ, че на свое заседание късно вечерта предишния ден изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила да приеме оставката на Желева от поста министър на външните работи.

Малко след това в Министерски съвет Борисов обяви новите рокади в правителството – министърът на отбраната Николай Младенов ще заеме поста на Желева в Министерството на външните работи, а Аню Ангелов става министър на отбраната. По повод оттеглянето на Желева премиерът каза, че е приел оставката й след като е изслушал много и различни мнения по въпроса. Косвено призна и за наличието на конфликт на интереси при Желева: "Тя няма вина, че не са я отписали от Търговския регистър. Аз също имах подобен проблем докато бях главен секретар на МВР", каза Бойко Борисов.

Премиерът обяви и кандидатурата на вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Борисов обяви и намерението си да назначи за трети вицепремиер професора по макроикономика в INSEAD Илиян Михов, който по думите му ще влезе в правителството на мястото на Кристалина Георгиева. Премиерът обясни, че първоначално намеренията са били Георгиева да "подсили" икономическия екип на правителството към март-април тази година, като след продължителни разговори е било получено съгласието на ръководството на Световната банка тя да бъде освободена от вицепрезидентския пост в институцията.

"Създалата се ситуация наложи първо да убедим европейските партньори, че имаме кандидат, който може да върши много работа в европейското правителство, и второ – съгласие да дойде като министър, който да ми помага в наблюдението на икономиката и пряко върху финансовите операции, които правителството прави с цел балансиране на бюджета. Заедно с другите министри ще предложа структурна промяна и ще дойде Илиян Михов – сред първите 500 макроикономисти в света", обясни дословно премиерът.

21 януари, 2010 г. При посещението си в Перник Борисов заяви: "Илиян Михов ще е вицепремиер, но аз ще преценя кога да го докарам в България. Имам за това неговото съгласие. Той ще помага за еврофондовете, на Симеон Дянков - за еврозоната, на Трайчо Трайков - за тежките решения в икономиката. Той ще е нещо като Меглена Плугчиева в предишното правителство. Аз искам всеки ден да знам какво става с икономиката, затова ми трябва и макроикономист, какъвто е Михов".

24 януари, 2010 г. В предаването на bTV "Нека говорят" Борисов каза, че Илиян Михов ще дойде в България "за да направим съвещание с колегите Дянков и Цветанов, на което да поговорим по програмата "2020". Премиерът добави още: "Михов ще дойде постоянно в България през април или май месец, когато приключи с лекциите си в Сингапур. Той идва за две години и няма да има администрация".

27 януари, 2010 г. По време на гласуването на промените в кабинета Борисов призна, че те се правят "по принуда" и "са следствие от дадена оставка – заради лошото представяне на Румяна Желева".

А на въпрос за назначението на проф. Илиян Михов Борисов отговори така: "За нероден Петко да не говорим. Когато дойде време и аз преценя, ще коментираме тази тема. Защо искате да ми изземете това право, мога да го направя и след 2 г., и след 3 г. в зависимост от ситуацията и дали кабинетът спазва нужния ритъм", заяви той.

29 януари, 2010 г. В изказване пред bTV професорът по макроикономика Илиян Михов заяви, че е предложил на Борисов да замрази временно номинацията му за вицепремиер и да преразгледат въпроса по-късно.

Същия ден стана ясно, че бившият главен ревизор на БНБ по времето на управлението на Жан Виденов Кольо Парамов е назначен за съветник на Борисов в премиерския му кабинет. Парамов е известен още с това, че е бил служител на бившата Държавна сигурност като резидент с псевдоним Яков.

30 януари, 2010 г. По време на официалното си посещение в Турция Борисов коментира замразяването на влизането на Илиян Михов в правителството: "Аз съм преценил, казал съм, имам готовност и когато е необходимо ще постъпя както намеря за добре. Как ще си подредя отбора, кога ще го подсиля, кога ще включа нови играчи, си е само мое решение. Мисля, че се справяме прекрасно до този момент. Понеже в момента правителството ни върви много добре, виждате как ни приемат навсякъде в Европа, не виждам смисъл да правя тази промяна сега".

А по повод назначаването на Парамов за съветник в кабинета му Борисов заяви: "Той е от месеци икономически съветник, но много пъти много хора проспиват тези неща, после ги вадят и започват да ги коментират". Официалното назначение на Парамов е станало на 25 януари.

1 февруари, 2010 г. Кольо Парамов подава оставка с мотива: "Заради създалата се твърде тежка и негативна ситуация, оспорваща моето място като съветник в политическия кабинет на министър-председателя, считам за нужно, че най-добрият ход в момента е да отстъпя една крачка назад", обяви Парамов.

Пак ще ползвам Парамов", обяви Бойко Борисов. Премиерът оправда оттеглянето на Парамов така: "Имам серизен дневен ред и не искам да губя енергия като влизам в дебати за един или друг съветник". И добави: "Който ме познава, може да каже дали Парамов може да дойде и да ме накара да махна борда? Аз пак ще го ползвам, но просто съжалявам, че понеже не могат да ми намерят кусур, търсят подобни елементарни поводчета...Парамов на половин щат - добре, проблем, махаме го. Да видя какъв е другият проблем", заяви още Борисов. Думите му бяха по повод коментарите на СДС и ДСБ, че не разбират за какво му е на премиера съветник като Парамов.

23 февруари, 2010 г. По повод настояването на "Синята коалиция" в правителството да се назначи нов вицепремиер, който да отговаря за усвояването на еврофондовете Борисов заяви: "Не се правят промени, точно когато отборът върви". Премиерът направи това изявление в Габрово, където присъства на подписването на проект за изграждането на интегриран воден цикъл от кмета на града Томислав Дончев.

5 март, 2010 г. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи в парламента, че ще направи структурна промяна в кабинета. Той каза и, че ще назначи министър по еврофондовете като ще предложи за поста кмета на Габрово Томислав Дончев, с когото още не е разговарял, но е убеден, че ще се справи.

18 март, 2010 г. Томислав Дончев беше избран от парламента за министър по еврофондовете.

30 март, 2010 г. Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки. То е свързано с това, че на 16 декември 2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на министър, Нанев съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, и "Рош България" ЕООД за доставка на лекарства - антивирусни препарати "Тамифлу".

От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването - общо в размер на 2 454 319,20 лева.

Пред журналисти в с. Медникарово Борисов заяви, че става дума за разработка на ДАНС, за която той е бил информиран от самото начало и думите му преди време - че срещу министри текат разработки, трябва да се тълкуват точно в този смисъл. "Очаквам от министър Нанев да подходи отговорно и да поиска да бъде освободен, за да може да тече разследването срещу него", каза още Борисов.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването разпространиха съобщение, че министър Нанев се оттегля от поста. В него се казваше още, че Нанев определя повдигнатите обвинения срещу него като напълно неоснователни.

7 април, 2010 г. При представянето на новия здравен министър Анна-Мария Борисова премиерът каза: "Има тежък характер, трудно комуникативна е, такъв човек ми трябва".

21 април, 2010 г. Анна-Мария Борисова беше избрана за министър на здравеопазването от парламента.

30 април, 2010 г. Изненадващо в кулоарите на парламента близо година и половина преди президентските избори  Бойко Борисов обяви, че един от вицепремиерите - Цветан Цветанов или Симеон Дянков, ще бъде кандидатът на ГЕРБ за държавен глава.

Запитан дали с него е воден разговор по темата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че въпросът не е обсъждан в ГЕРБ. И добави, че е "изненадан" и "шокиран" от номинацията.

2 май, 2010 г. В интервю за в."24 часа" премиерът потвърди, че Цветан Цветанов е кандидатът на ГЕРБ за президент.

"Вбесих се на анализатори, които се упражняваха на мой гръб, че ще избягам от отговорност в президентските избори. Аз не бягам, останах кмет, докато си свърших работата. Сега ще остана премиер до края. Ако исках да бягам, още миналата година нямаше да съставям правителство с несигурни партньори в парламента и щях да предизвикам предсрочни избори, а сега щях да имам мнозинство от 2/3", каза още Борисов пред изданието.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meanmoonshiner avatar :-P
    meanmoonshiner
    • - 3
    • + 9

    Очаквам с нетърпение:
    vol 2: Бойко Борисов и икономическата политика
    vol 3: Бойко Борисов и фиска
    и най-вече:
    vol 4: Бойко Борисов заучава нови думи в ефир /генно модифициарните същества, апотеост и подобни/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал