Държавна помощ за Ковачки

Фабриката му "Брикел" ще продължи работа. Нищо, че няма право

Христо Ковачки бърза за срещата в Министерство на икономиката. Той не се появи на пресконференцията след нея.
Христо Ковачки бърза за срещата в Министерство на икономиката. Той не се появи на пресконференцията след нея.
Христо Ковачки бърза за срещата в Министерство на икономиката. Той не се появи на пресконференцията след нея.    ©  Цветелина Ангелова
Христо Ковачки бърза за срещата в Министерство на икономиката. Той не се появи на пресконференцията след нея.    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Брикел", собственост на подсъдимия за данъчни престъпления Христо Ковачки ще продължи своята работа. Нищо, че няма право. Това стана ясно от изявленията на двама министри - на икономиката Трайчо Трайков и на екологията Нона Караджова, след срещата им с Ковачки.

Едновременно с това министрите съобщиха, че най-вероятно обществото ще трябва да заплати за незаконната работа на предприятието. "Цената" за данъкоплатците ще дойде първо от глоби, които ще бъдат наложени от Брюксел за неизпълнението на две директиви (за големите горивни инсталации и за серните окиси). И второ - от  допълнителни квоти въглероден диоксид за "Брикел", като цената на емисиите беше изчислена на 50 млн. евро. Срещу това министрите са получили уверенията на Ковачки, че ще инвестира 38 млн. евро в сероочистващи инсталации, които ще бъдат изградени за 19 месеца.

Продължаването на незаконната работа на брикетената фабрика в Гълъбово може да спести на правителството протестите на 2000 работника. Пред медиите синдикатите изтъкнаха, че исканията им за по-дългите срокове за рехабилитиране на ТЕЦ-овете в страната ще бъде от полза най-вече за българския въгледобив. Беше пропуснато да се отбележи обаче, че мините с изключение на държавната  "Мини Марица Изток", са концентрирани отново в ръцете на Христо Ковачки.

"Брикел" трябваше да бъде затворен още в края на пролетта. Тогава предприятието изразходва разрешените си 20 хил. часа работа за периода 2008 - 2012 г. по комплексно разрешително. От този момент нататък дружеството може да продължи работа само ако отговаря на екоизискванията. А то не отговаря.

Необходимите инвестиции не са направени, но работата не беше преустановена, тъй като Ковачки се надяваше държавата да му издейства отсрочка пред Брюксел. От еврокомисията обаче отговориха отрицателно на питането от страна на българското икономическото министерство от декември миналата година дали "Брикел" и още четири ТЕЦ-а отново на Ковачки могат да получат по-дълги срокове за екоинвестициите си. 

За сроковете Ковачки знае още от 2004 г., когато дружеството е приватизирано. Пред министър Трайков бизнесменът е обяснил, че се е забавил, тъй като е получил уверение от предходното правителство, че ще се издейства удължаване с една - две години. Сега до еврокомисията ще бъде изпратено още едно писмо със запитване дали ще може да се дадат квоти въглероден диоксид от резерва, за да бъде въглеродно обезпечена нерегламентираната работа на дружеството. Квотите в резерва са предвидени за нови инсталации и "Брикел" не влиза в това определение.

В предходния план за разпределение на емисиите, изготвен от предходното правителство "Брикел" получи квоти за целия период 2008 - 2012 г.  Те надхвърляха необходимите по комплексно разрешително за 20 хил. часа работа и това можеше да се изтълкува като подарък, тъй като Ковачки можеше да продава излшъците по години. Новият план за разпределение на емисии, изготвен по време на новото правителство, редуцира квотите на "Брикел". Сега обаче екоминистерството ще прави отново обратното - ще отправи питане към Комисията дали може да се дадат допълнително емисии на предприятието, като министър Караджова изказа опасенията, че това ще предизвика искания за допълнителни квоти от резерва и от страна на други предприятия.

"Събрали сме се да търсим решение на проблем, за който не сме виновни. Виновен е един (бел. авт. - вероятно собственикът Ковачки), но той обеща", обобщи срещата министър Трайков.

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 71
    • + 10

    Според мен е редно солидарно да понесем безотговорността на Ковачки, вместо всичко да се струпа на главите на тия 2000 работници. Защото тук, за разлика от Кремиковци, работата не е безнадеждна.

    Нередност?
  • 3
    zizu avatar :-|
    Zizu
    • - 8
    • + 46

    Кой е Христо Ковачки!
    И Капитал, като сте толкава "отворени", каже кой стои зад него???
    Кой източи българската икономика с милиярди ДДС?!
    А?!

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 65
    • + 15

    Вие, котета, наистина ли мислите че може да "затворите", ей така от раз, централа и брикетна фабрика, които са в експлоатация от 1961 година, където работят повече от 2000 души, единствената фабрика която "прави" брикети в България, само заради някакви си квоти СО2?
    Уверявам ви, вие че сте в голяма заблуда, още повече че "квоти СО2" имаме ексик!!!
    И това въобще не есвързано с персоната Ковачки, който може би дразни андрешковчетата щото е богат човек......
    И г-жа Ковачка да беше собственик, трудно се спира нещо дето дава хляб на 2000 души и енергия и брикети на поне 500000 ......

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 6
    • + 62

    Пускай кепенците и да се качва на влака. За 6 години щом не е успял да направи инсталациите това означава че няма да ги направи и сега. Алчен перач на ком. партийни пари. Некадърник.
    Били му обещали, като са му обещали да ходи да търси тези които са обещавали и да им иска сметка.
    А втория коментар е просто велик, нямам думи.

    Нередност?
  • 6
    promis avatar :-|
    Филип Стоянов
    • - 8
    • + 57

    До коментар [#4] от "boby1945":

    И като дава хляб на някакви си 2000 души и брикети на 500000, всички ние да му плащаме за грешките ли? Ай сиктир.

    Нередност?
  • 7
    valio avatar :-|
    Вальо
    • - 5
    • + 49

    Някой се е правил на ощипан и сега някой друг ще му плаща далаверите. Помня как пред време по време на една криза, се вдигна цената на нефт, мазут, газ, парно. А вестниците писаха, че ТЕЦ-овете Ковачки нямало да вдигат цената на услугата – парно. В смисъл, че е едва ли не един вид национален герой, който мисли за целокупното БГ население. Браво!
    Да, ама не. Въпросната инсталация за сероочистване е толкова важна, че дори и Нона Караджова не казва цялата истина. За Трайчо знаем – той плюнчи средния пръст, вдига го високо и според вятъра дава мнение. Може и след няколко години да го даде, но задължително трябва да се увери накъде духа.
    Какви са истинските набутвания на държавата и кой на практика ще ги плати? Най-напред глобите от ЕС няма да са много малки. Те нарастват геометрично и могат да надхвърлят дори цената на емисиите(50млн евро) Косвено плащаме цена от фотоволтаици за около 1лв/kWh в общия микс, защото подобни мощности намалят въглеродните емисии. Един средно голям фотоволтаичен парк(10MW) спестява месечно толкова парникови газове, колкото за 24часа само един от ТЕЦ-овете на Ковачки бълва. А подобна соларна инвестиция е около 40млн лева.
    Другата косвена загуба – квотите от парниковите емисии. Известно е, че някои външни инвеститори залагат на излишъка от квоти, които има страната ни. Например в „Цанков камък” Австрия участва със 170млн евро свои пари, които дава, за да изкупи част от нашия излишък на газове и да покрие своя лимит. Ако изведнъж се окаже, че подобен проект за милиарди „увисне” заради спряно финансиране от липса на наши свободни количества? Кой ще си гризе ноктите? И кой ще гризне дръвцето?
    Общата загуба от подобни фриволни отношения към трудещите се работници може да варира от 100-150млн евро до милиард и нещо евро в най-лошият случай.
    И е хубаво някой най-накрая да седне и да каже – аз отговарям. Не може да ползват облагите на властта – всички да се лекуват в Правителствена, децата да ги води шофьор на училище, да почиват на супер добри курорти без пари, да решават всички дребни битови проблеми само с едно вдигане на телефона, а накрая да не носят отговорност! Ето излиза Караджова или Трайчо и казва: „Аз взех това решение, аз отговарям! И утре ще търся един милиард евро да плащам глобата! Ама не от държавата, ами от джоба си!”

    Нередност?
  • 8
    mihailis avatar :-|
    mihailis
    • - 5
    • + 21

    Затова ще сме си последни в Европа !

    Нередност?
  • 9
    trottel_gewehr avatar :-|
    Лудколю Деликолев
    • - 5
    • + 35

    До коментар [#4] от "boby1945":

    Кой има "въглеродни квоти ексик", бе калъф? На "Брикел" ще бъдат дадени квоти от резерва за нови участници, тоест нови предприятия ще бъдат лишени от квотите си, за да се направи кефа на Догановата креатура. Айде мерсим, няма нужда. И понеже Европа ще ни покаже дедовия по този въпрос, аз мога да ти предложа друго решение - организирай ППО-то и тръгвайте с ушанката да събирате левчета от црвения иликторат, та да купите квоти за "Брикел". До 2012 г. на "Брикел" ще му трябват квоти за около 150 млн. евро, тоест 300 млн. лева. Обади се и на мене - ще ти дам левче за каузата, щото си симпатичен как те псуят по всички форуми, а ти не се отказваш да спамиш.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 35
    • + 6

    До коментар [#8] от "mihailis":
    Последни сме, щото сме завистливи андрешковчета в по-голямата си част.....
    "Не искам аз да съм добре, искам Вуте да е зле...."

    Нередност?
Нов коментар