Фабрика за лобизъм и мръсен въздух

Натискът на Ковачки "Брикел" да продължи да работи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Той притичва, избягвайки телевизионните камери, и влиза на среща с двама министри. После се скрива от медиите, а дуетът от представители на властта надълго обяснява как неговото предприятие трябва да продължи да работи и да цапа. Нищо че това е незаконно и тяхната роля трябва да е точно обратната - да гарантират спирането му. Върхът на абсурда е, че двамата министри съобщават как ще му подарят парникови квоти за около 100 млн. лева, а след време българският данъкоплатец ще трябва да плаща и глоби за удоволствието въпросната фабрика да работи.

Историята е напълно истинска, макар да е трудно да се асимилира защо се случва. Главните действащи лица са разследваният за данъчни измами Христо Ковачки и министрите на икономиката Трайчо Трайков и на екологията Нона Караджова. А предприятието е "Брикел".

Има десетки причини защо това не трябва да се случва, но ето три ключови. Първо, Ковачки е имал шест години, в които е знаел, че трябва да инвестира в екосъоръжения, иначе фабриката затваря. Но не го е направил. Второ, икономическият министър трябва да се бори всички фирми да работят при равни условия, а не като в случая - една да е богоизбрана, да има право да не инвестира и за това да получава държавен подарък от 100 милиона. И трето, екоминистърът трябва да има един важен приоритет - предприятията да не тровят хората.

Публичното обяснение за действията на министрите е спасяването на 2000 работни места в "Брикел". Но това изглежда недостатъчен аргумент държавата грубо да погазва правата и интересите на хиляди други свои граждани, собствените си закони и изискванията на Брюксел в името на едно лице - Ковачки.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrige avatar :-@
    Hristo Genev
    • - 1
    • + 16

    Хайде първо държавата да е наистина Държава и после да си играят министрите на спасители на работни места!
    Къде бяха до сега една година, Ковачки плати ли си глобите, наложени от МОСВ и ако не е, кога ?
    И да вземат да им осигурят на тези "2000" работни места алтернативна заетост, защото иначе цената им ще е колкото на 20 000 работни места!
    Толкова богата държава ли сме или ББ и подопечното му правителство обслужват съвсем ясни интереси?
    Кой ли ще купува, ако вече не е купил, "Брикел" ?
    Докога аршинът ще е различен !

    Нередност?
  • 2
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 7
    • + 3

    Що бе, Станишев цяло Кремиковци крепеше толкова години, та Бойко един Брикел ли не може да закрепи? Я по-сериозно :)

    Ама сега наистина сериозно - колко ли ще струват на държавата 2000 човека допълнително на социални помощи за 6-9 месеца? Че те и заплатките им не са малки там. Значи да сметнем - помощи за 2000 човека. Загубени осигуровки от 2000 човека. Още една камара народ на улицата, заради верижната реакция по свързаните фирми.....казах ли за помощите за безработица и загубените вноски за социални осигуровки :)
    А, да - колко ли ДДС плаща Брикел месечно :) Жална им майка на Дянков и Тотю Младенов....

    Мдам, май Ковачки добре си е направил сметката..... Като се натрупат всичките тези цифрички....някакъв си чист въздух ли ще им се опре :)

    Ама наистина, сериозно - да не е луд Ковачки да инвестира в предприятие, което е запорирано от Кушлев и на практика не може да се разпорежда с него. Дали аз бих си ремонтирал апартамента, ако ми е наложен запор.....? Да не съм луд!
    Е, може и да бъркам - имаше някакъв голям запор навремето - не знам Брикел дали влиза.....Нека някой, дето е в течение да ме светне.....

    Просто е - на правителството му се налага от две злини да избира по-малката.....

    Нередност?
  • 3
    tedif avatar :-@
    tedif
    • - 2
    • + 19

    В една нормална ,*бяла* държава лицето ковачки много отдавна щеше да е пълна нула,нямаше въобще да се говори за него,най-много да беше известен в някоя черна затворническа хроника като *онзи с разхлопания аспух*.А тук някои министърчета,които ядат МОИТЕ ПАРИ,се опитват с МОИТЕ ПАРИ да помагат на тази червена отрепка!Гнус!

    Нередност?
  • 4
    veseln avatar :-|
    veseln
    • - 2
    • + 15

    Колко милиарда дължи Кремиковци на държавата и държавните НЕК, БДЖ, Булгаргаз? И колоко биха стрували помощите на спасяваните 10 години работни места?
    Колко ще струват помощите на въпросните 2000 души за 1, 2 или 3 години?
    100 милиона? Съмнявам се. Гангренясалото трябва да се реже, иначе инфекцията се развива.

    Нередност?
  • 5
    a3 avatar :-|
    аз
    • - 1
    • + 13

    голямо разочерование. надявах се, че поне корупционните им практики ще са по-дискретни от тройната коалиция (вече е ясно, че няма да са по-малки). уви...

    Нередност?
  • 6
    aha avatar :-P
    aha
    • + 17

    Доколкото си спомням Брикел е е собственост на Ива Цветкова (странно съвпадение на име с хулиганите пред Червило). Момата вундекинд явно е с промотър Ковашки. Той за втори път се опитва да изпързаля българските и европейски правила. Предишния път бяха писали заедно с ресорните зам министри писмо до европейската комисия за удължаване на гратисния период. Отговорът беше кратък и ясен отказ. Сега се опитват отново да играят ва банк със здравето на населението от десетки населени места под съпровода на същите зам министри. Защо на тези зам министри не им се осигури една ваканция в съприкосновение с жълтия дим на соц комина. Жълтия дим е благодаение на серните оксиди, но никога никой не е правил изследване за тежки метали и токсини. Става въпрос за 45 години експлоатация без нормална екологична оценка. Междувременно и заради липсата на съответвие с международните норми, България беше отрязана от търговията с въглеродни емисии. Така де, като се тровиш с серен оксид, защо да ти пука за парниковия ефект. Само от загубени ползи и реноме на корумпираност България загуби много повече отколкото Ковашки, пардон Цветкова може да придаде като стойност до края на живота си. Равносметката е генцид и парно за няколко хиляди души, загуба за милиони на държавата и евтин клиентелизъм на поредното правителство. Може ли някой да спре нарушаването на закона, когато шефовете на Министерство на околната среда и водите действат по престъпен начин?

    Нередност?
  • 7
    kalin_m avatar :-|
    kalin_m
    • - 1
    • + 11

    К, ви работни места бе - условията на труд са от 18-век? К, ва държава, щом един уличен в данъчни престъпления бизнесмен, в особено големи размери, ходи в Паламента да се пазари с министри, като на селски събор? Цецо да почва операция въглищарите, а Краси Стефанов да даде пояснения за резултатите от проверките на енергийните компании. А,ре стига с това, колко ДДС е укрила кварталната сладкарница и колко ракия сварил бай Пешо вкъщи, та попречил на легалния бизнес с алкохол.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал