Другарю, кажи си

Три сценария за бъдещето на БСП

На конгреса на 16 октомври Сергей Станишев видя изненадващо много делегати, но мълчанието на повечето от тях беше нееднозначно<br />
На конгреса на 16 октомври Сергей Станишев видя изненадващо много делегати, но мълчанието на повечето от тях беше нееднозначно<br />
На конгреса на 16 октомври Сергей Станишев видя изненадващо много делегати, но мълчанието на повечето от тях беше нееднозначно<br />    ©  Надежда Чипева
На конгреса на 16 октомври Сергей Станишев видя изненадващо много делегати, но мълчанието на повечето от тях беше нееднозначно<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След последното заседание на 47-мия конгрес на БСП на 16 октомври и липсата на каквито и да било политически послания в спомените на делегатите и гостите не остана нищо друго освен коментарите по адрес на очаквания проект на президента Георги Първанов. "Без БСП е невъзможно да се направи нищо вляво. Но БСП не може да бъде нечий електорален резервоар, нито да  играе по нечия свирка, нито да бъде украшение за нещо, което ще устрои група хора, които припълзяват към авторитета на президента и не си намират място в политиката, а години наред прескачат от партия в партия", каза Сергей Станишев в НДК.

От поведението на председателя и на най-близките му съветници и членове на ръководството става ясно, че оттук насетне стъпките на партията ще се определят спрямо хода на зараждащото се гражданско движение. Или както разтълкува член на изпълнителното бюро на БСП думите на Сергей Станишев, посланието беше "Първанов, кажи си по-скоро, за да знаем какво да правим". Друг важен съветник на "Позитано" 20 обаче твърди, че в словото прозвучало предупреждение към тези, които говорят от името на държавния глава, да не изпращат фалшиви сигнали за скорошно раждане на проекта. От различните тълкувания на най-близкия кръг на Станишев проличава, че в централата в София няма никаква идея каква линия на поведение спрямо президента да изберат. Най-общо вариантите пред БСП могат да се сведат до три.   

Братска дружба

Твърде вероятен, ако се съди от последните изказвания на Сергей Станишев

+ по-висок рейтинг за БСП и левицата, сътрудничеството може да влее нова енергия

Опасността при този модел на поведение - пълно сътрудничество с проекта на президента, е БСП да се обезличи и да изгуби автономността при взимане на решения, съответно реденето на листи за общински съветници, депутати, кандидатурите за кметове, борбата за постове. Хората от кръга на Румен Овчаров смятат, че въпреки че Станишев пръв протегна ръка към Георги Първанов, егото му няма да му позволи да направи партията присъдружна организация на новия проект. Откакто през 2001 г. той беше посочен от президента за негов наследник начело на БСП, бившият международен секретар се опитва да демонстрира, че не е затиснат от сянката му.

В полза на сближаването между двамата обаче са някои прогнози, според които евентуално единодействие между БСП и проекта "Първанов" ще е като прилив на енергия за левицата, макар за кратко. В предизборна година като 2011 г. това не е без значение, стига да се уцели подходящият момент. Цената на този ход ще я платят онези местни активисти на БСП, които ще трябва да отстъпят позиции в кандидатските листи за изборите или пък да оттеглят една или друга кандидатура за сметка на фаворитите на "Дондуков" 2. В близка до тази ситуация вече изпаднаха в Пловдив, чийто кмет Славчо Атанасов (ВМРО-НИЕ) е харесван от президента, а преди десетина дни получи почти пълната подкрепа и на Сергей Станишев, но не и на местната организация на партията.

На конгреса в събота председателят очерта докъде се простира неговият компромис: "Изборът на президент е битка за идентичност в много голяма степен. Нашият кандидат трябва да бъде кандидат на БСП преди всичко, без да се затварят врати и мостове към други хора, които биха го подкрепили и като личност, и като политика."

Дали Станишев и обкръжението му ще предпочетат да си сътрудничат с гражданската инициатива на президента или напротив, ще стане ясно, ако и когато се направят промени в изпълнителното бюро на партията. И противници, и привърженици на линията на "Позитано" 20 твърдят, че скоро предстои обновление на ръководството, което вероятно означава, че преговорите между Сергей Станишев и Георги Първанов вече са в ход.

СДС в червено

Не е изключен, но гарантирано пагубен за левицата

+ Партията запазва марката БСП, която остава единственият й капитал, подобно на СДС след отделянето на Иван Костов в ДСБ

Факт е, че близките до президента хора в БСП опитаха, но безуспешно, да свалят Сергей Станишев от председателското място на партията, за да гарантират сътрудничеството й с Георги Първанов. След провала на този ход единствената възможност, която им остана, е да се опитат да се помирят. Поне на думи от "Позитано" 20 дават заявка, че са готови да сключат мир, но е възможно това да е само привидно. На конгреса Станишев предупреди: "Не може да се използва от наши другари на различни нива темата за президентския проект като "Очакването на Годо" и като извинение за нищонеправене. Защото я има тази тенденция и тази нагласа. Казват - "да видим какво ще направи президентът и тогава ще се хванем за работа или тук, или там". Това е абсурд и е вредно!" Ако Първанов направи силен проект и не успее да се разбере с "Позитано" 20, най-голямата заплаха за БСП е разцеплението.Социалистическата партия ще запази автономността си, марката също, но ще влезе в люта конкуренция с "Дондуков" 2 за едни и същи избиратели вляво. Ще се разпилеят гласове. Според социолога Живко Георгиев, който беше в предизборния щаб на Георги Първанов през 2006 г., проектът "може да е заплаха за БСП при евентуални парламентарни избори, при условие че се трансформира в партия". "Тогава заплахата би била в посока на отнемане на електорат от партията на социалистите, а не в друг смисъл", казва той пред в. "Новинар". 

За БСП ще остане свободното редене на листи за общински съветници, номинациите на кметове, т.е. апаратът в страната ще намери достатъчно място сред кандидатурите, но те пък ще станат по-трудно избираеми, защото в състезанието ще участват и други кандидати вляво. При този вариантСергей Станишев и най-близкият му кръг гарантирано ще останат начело на партията.  

"Ние, които носим вахта на левия борд, предупреждаваме, че може да се разминем с "Лузитания" ("корабът" на Георги Първанов - бел. ред.), да понесем още по-тежки и непоправими загуби. Тогава ние няма как като спасителна лодка да поемем целия тежък товар на авариралия кораб", е прогнозата на Янаки Стоилов, лидер на лявото крило в БСП, която сравни с "Титаник".

Край брега на реката

Не е изключен

+ БСП ще има свобода да представя поведението си ту като съобразено с Георги Първанов, ту обратното, без да полага усилия да се променя

Откакто е начело на партията, Сергей Станишев като че ли предпочита този подход. Философията на председателя, който често цитира притчи, прилича на китайската военна тактика - "ако достатъчно дълго стоиш край реката, водата ще донесе труповете на враговете ти". Тя проработи при БСП, защото с разтакаването, използването на апарата, отлагането във времето Станишев успя да устои на атаките на калени политически лъвове като Румен Овчаров, Румен Петков, Младен Червеняков, Георги Пирински и дори бившия му съюзник Кирил Добрев. Няма гаранция обаче, че това работи и по отношение на конкурентите му на по-голямата политическа сцена. Със сигурност не му донесе успех начело на правителството в миналия мандат. В резултат не само загуби изборите през 2005 г., но въпреки че запази партийния си пост, натрупа разочарование сред привържениците на БСП и изгуби доверие, което мъчително се опитва да възвърне.

Подобна линия на поведение се подхранва от убедеността на някои представители на БСП като депутата и бивш министър на здравеопазването Евгений Желев, който каза тези дни пред симпатизанти: "Карантината на БСП изтече. След ГЕРБ сме ние. Въпросът е кога..."

Ако "Позитано" 20 избере да търси договорки с Георги Първанов при нужда, контактът между двамата ще е изпълнен с недоверие и съмнение, а БСП ще стане още по-непоследователна. Преговорите по всяка по-голяма тема ще са изтощителни и най-вероятно ще имат висока цена. Резултатът в дългосрочен план ще е свиването на БСП до малка партия вляво. А при провал на президентския проект, какъвто не изключват дори някои от бившите му съветници и анализатори на "Позитано" 20, ще се отвори място за нова формация. "Такава би могла да бъде някаква лява ГЕРБ начело с политик като Костадин Паскалев например, който да обещае революции и воеводи", прогнозира бивш министър от правителството на Сергей Станишев.  
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 46
    • + 15

    Не я мислете БСП, четири пъти я отписвате и погребвате досега 1989, 1991, 1997 и 2000 (с новият морал на деди) и тя все ви го нахендря за многая лета, ама бавно учите, мъчно помните, бързо забравяте...
    --------------------------
    Нехорошо получается....

    Нередност?
  • 2
    chad avatar :-|
    Chad
    • - 1
    • + 27

    boby1945, аз по-скоро тебе почнах да мисля. След като явно добре познаваш тази партия, не може да не си забелязал, че за нея си добър и те има като човек, докато може да те ползва. След това преставаш да съществуваш.
    Проблемът ти е, че като всеки друг, минал през тази стърга, си мислиш, че това не се отнася и не може да се отнася точно за теб - та нали си незаменим...
    Чисто приятелски ти казвам - бягай, преди да са те отлюспили.
    Ако не вярваш, ще ти направя контакт с мои приятели, които са в същата кошница и още им горчи в устата.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 26
    • + 5

    До коментар [#2] от "Chad":абе умнев, коя партия не те ползва?
    Всяка партия те ползва, въпросът е ти да я ползваш в свой интерес повече, отколкото тя те ползва в неин ...
    И БСП предлага тази опция, затова и съществува вече 119 години ....
    все я отписват и "унищожават", ако се върнем назад от 1919, 1923, 1925, 1934, 1941, 1989, 1991, 1997, 2000 и 2009 а тя си е се тази...
    Утре пак ще ви яхне и пак ще викате станишката недоучен....
    ---------------------------------------
    А мене няма как да ме отлюспят щото аз нямам нужда от партия, аз сам съм си партия, и си я ползвам според правилата които цитирах по горе...

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 1
    • + 9

    Бесни
    Страшни
    Пенсии

    Извън шегата, за БСП некролозите изгниха от чакане, не я мислете!

    Нередност?
  • 6
    bill_doors avatar :-|
    bill_doors
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Относно: "Всяка партия те ползва, въпросът е ти да я ползваш в свой интерес повече, отколкото тя те ползва в неин ... "

    Това да се разбира: въпросът у всеки надъхан БСП член е как да извлече ползва от партията, която същевременно извлича полза от хората, които не са членове на БСП (нито пък спонсори, приятели на функционери и т.н.)

    Разбиране на демокрацията от най-висше естество. Едни хора, едни пари, едно лапане.
    Важното е да си играч.

    А всъщност си нещастник, живеещ на гърба на останалите, защото прогнилата държава ти го позволява.

    Нередност?
  • 7
    bill_doors avatar :-|
    bill_doors
    • - 1
    • + 6

    И между другото, девойчето на плаката точно зад бат' Серго е много хубаво ;)

    Нередност?
  • 8
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 2
    • + 13

    ДОЛУ БКП!
    ДОЛУ БКП!
    ДОЛУ БКП!
    ДОЛУ БКП!
    ДОЛУ БКП!
    ДОЛУ БКП!

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Прав си, това им е функцията на партиите поне у нас.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "bill_doors": и не само, седерастите и дедивците, които никога не са били членове на БСП също не посрамиха партийните правила, даже Надка си гушна гаражче, за какво й е не знае,но си амна, герберчето Цецко докато чакаше ред на партийната писта, си уреди 6 апартаментчета даже, ... за самият деди не говорим, какво са имоти за 245 млн.долара?
    ------------------------------
    Вярно че БСП-арите по я разбират политиката като наука (след Доган разбира се) и по често "бръснат" ученият, не дотам учен народ и баламите като тебе ....

    Нередност?
Нов коментар