Вот тебе* вот

Изборът на здравен министър и дебатът по първия вот на недоверие към правителството "Борисов" преминаха в скандали

БСП изрази недоволството си от отсъствието на Бойко Борисов и министрите от кабинета по време да дебата по вота на недоверие като показа портрета на премиера
БСП изрази недоволството си от отсъствието на Бойко Борисов и министрите от кабинета по време да дебата по вота на недоверие като показа портрета на премиера
БСП изрази недоволството си от отсъствието на Бойко Борисов и министрите от кабинета по време да дебата по вота на недоверие като показа портрета на премиера    ©  Георги Кожухаров
БСП изрази недоволството си от отсъствието на Бойко Борисов и министрите от кабинета по време да дебата по вота на недоверие като показа портрета на премиера    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фарс. Така може да се определи днешното заседание на парламента, в което депутатите избраха нов здравен министър и цял ден дебатираха по внесения от опозицията от БСП и ДПС вот на недоверие за провала на политиката на правителството в здравеопазването. То премина под знака на скандалите, размяната на остри реплики между мнозинството и опозицията и истеричното поведение на тема анти-членството на Турция в ЕС на депутатите от "Атака" начело с лидера им Волен Сидеров. Всичко това се разигра на фона на безпрецедентното отсъствие от пленарна зала на цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов, който след заседанието на Министерски съвет реши да се отдаде на любимото си занимание - да прерязва ленти на новопостроени обекти. В случая отиде да открие логистичен център в с. Равно поле.

Че днешното заседание ще е нервно си пролича още в началото, когато изненадващо управляващите промениха предварително обявения дневен ред. В него първа точка трябваше да бъде дебатът по вота на недоверие, но вместо това от ГЕРБ предложиха да се гласува изборът на новия министър Стефан Константинов. Последваха двучасови упражнения по темата нарушава ли председателят на парламента Цецка Цачева правилника за работа на Народното събрание като прескача опозицията, която в сряда има право да предлага дневния ред. След като Цачева отговори, че стари стенограми показват, че бившите управляващи са имали същото поведение, последваха искания от страна на БСП кандидатурата на новия здравен министър да бъде гласувана след като министър-председателят дойде в парламента, както и предложение Цецка Цачева да не води заседанието.

Извън чисто процедурните хватки между управляващи и опозиция интригата с избора на Стефан Константинов се завъртя около "Синята коалиция". Освен, че при гласуването сините не подкрепиха новия министър като се въздържаха, в кулоарите на парламента се заговори за среща по-рано сутринта между Бойко Борисов и лидера на ДСБ Иван Костов. От партията потвърдиха за разговора между двамата, но отказаха да огласят подробности дали е бил дискутиран въпросът за своеобразния "вот на недоверие" на "Синята коалиция" към новия министър на здравеопазването. (Въпреки че преди пет години Стефан Константинов е бил член на ДСБ.) Уточниха само, че темите, които са обсъждани са били свързани с бюджета и обявеното от Борисов намерение за увеличаване на пенсионната вноска с 3%.

Не по различно премина и дебатът по вота на недоверие. Вместо за здравната реформа и проблемите в сектора лидерът на "Атака" Волен Сидеров реши да говори от парламентарната трибуна за.... посещението на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган и против членството на Турция в ЕС. Цялата парламентарна група на "Атака" начело със Сидеров бяха облечени с черни тениски, на които отпред беше написано "Атака казва: Не на Турция в ЕС", а на гърба - "Ердоган - дължиш ни 10 млрд. евро".

В истеричното си изказване Сидеров заяви, че посещението на турския премиер в България било крито от "Атака" и това попречило на националстите да връчат декларация на Ердоган с призив Турция да изплати обезщетения на бежанците в размер на 10 млрд. евро. След това се обърна към министъра за българите в чужбина Божидар Димитров като му припомни, че по време на предизборната кампания двамата са "се прегърнали" и са обещали на избирателите си решаването на този въпрос. "Къде си приятелю, драги", обърна се Сидеров към министъра за българите в чужбина. След това определи като грешка на правителството "да се правят компромиси с Анкара". "Повече не трябва да се посрещат министър-председатели от Турция, особено този, за когото всички знаят, че е ислямски фундаменталист", продължи лидерът на националистите. А накрая се обърна към министъра на финансите Симеон Дянков: "Ето откъде ще дойдат парите за здравеопазване", заключи Сидеров визирайки 10 млрд. евро, които по думите му дължи Турция.

Въпреки че на няколко пъти председателят на парламента се опита да прекъсне изказването на Сидеров, Цачева не му отне думата, каквото право има по правилник в подобни случаи. Което пък даде повод на опозицията от БСП да заподозре мнозинството на ГЕРБ и "Атака" в сценарий за проваляне на дебатите по вота на недоверие.  

Скандалното изявление от парламентарната трибуна на лидера на "Атака" предизвика острото недоволство на ДПС и БСП. "Изявлението на Волен Сидеров е поредно политическо изстъпление. Никога в 20-годишната история на българския парламентаризъм от трибуната не са отправяни толкова директни обиди по адрес на министър-председател на друга държава", заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък предложи заседанието да се прекрати и дебатът по вота на недоверие да продължи на следващия ден, когато в пленарна зала дойдат премиерът и министрите от правителството. "В противен случай ще трябва да говорим на портретите на премиера и министрите", каза Станишев. Репликата му беше последвана от показването на голяма снимка на Бойко Борисов от червения депутат Михаил Миков. Мнозинството обаче отхвърли предложението на лидера на БСП.

От логистичния център пък Бойко Борисов коментира отсъствието си от дебата по вота на недоверие така: "Бях в Министерски съвет, имах работа, да не съм безделник като тея, вие какво чухте в този дебат. Имахме Министерски съвет, откривахме, сега подписваме с Лекарския съюз".

В късния следобед премиерът все пак дойде в парламента, колкото да седне на банката и да чуе удара на звънеца на Цачева за края на дебата по първия вот на недоверие срещу правителството му.

*Вот тебе (руски) - Ето ти

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 15
    • + 26

    Абе само на мен ли ми се струва, че наглостта на управляващите импонира само на безсилието на опозицията?

    Нередност?
  • 2
    sunsande avatar :-?
    sunsande
    • - 6
    • + 17

    "Всичко това се разигра на фона на безпрецедентното отсъствие от пленарна зала на цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов, " на видеото от заседанието се вижда как Симеон Дянков присъства в залата - той член ли е на правителството или не ?

    Нередност?
  • 3
    alcek avatar :-|
    alcek
    • - 9
    • + 27

    Без да залитам в политически пристрастия (каквито нямам),но ми се струва ,че готвеният вот,така или иначе си беше политическа порнография.Просто управляващите отговориха по подобен начин.Дали има някаква полза за нас от целия този цирк обаче,е друга тема...

    Нередност?
  • 4
    nyo avatar :-|
    N.Yo.
    • - 7
    • + 34

    Това, което ми направи много лошо впечатление е липсата на премиера, когато новият здравен министър встъпва в длъжност. Независимо от вода на недоверие и глупостите, които са се случвали в парламента, това е най-малкото безотговорно.
    За Сидеров направо не е нужен коментар. Явно всичкият този цирк е бил нагласен.

    Нередност?
  • 5
    epoc avatar :-P
    epoc
    • - 6
    • + 30

    "Бях в Министерски съвет, имах работа, да не съм безделник като тея, вие какво чухте в този дебат. Имахме Министерски съвет, откривахме, сега подписваме с Лекарския съюз"

    Депутатите като че ли не са имали работа (е, поне този път, на бас че тоя път целия парламент се е събрал). Имам чувството, че бб ще разбере от новините, когато правителството падне......

    Нередност?
  • 6
    g_antonov avatar :-|
    maramot
    • - 3
    • + 15

    Ариман, "импонира" означава "допада". Думата, която търсите вероятно е "съответства".

    Нередност?
  • 7
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 9
    • + 39

    Слушах дебатите. Волен наистина е малоумен.
    А леля Цецка се насра от страх. За много по-меки изказвания тя редовно изключваше микрофоните я на тези от БСП-то, я на Янето и ги гонеше от залата. Сега само умолително мрънкаше докато Волен се оливаше - зер, ще вземе да го разсърди и току виж Атака гласували за вота и правителството паднало.....
    Направо се насраха от страх гербаджиите - не знаеха как да реагират, докато Волен навикваше цяклата им партия и Бат Бойко. Веднага поискаха почивка, да се ориентират к'во става. От БСП-то също не можаха да повярват на чутото. Станишев нещо взе да обяснява, че нещо искали да му провалят дебатите. А истината е простичка - Волен избра най-подходящия момент да се изпикае на лицето на Бойко. Май се готвеше да повтори номера на Янето. И какъвто си е късметлия - Бойко не беше в залата - че тогава щяхме да го видим какъв мъж е пред този пигмей Волен Сидеров. Ама наистина - голям цирк :)

    Нередност?
  • 9
    gk avatar :-|
    gk
    • - 12
    • + 5

    Импотентна и фригидна "демокрация".
    Докъто не станем президентска република ще е все такъв парламентарен смърдел.

    Нередност?
  • 10
    nixonanim avatar :-|
    Nixonanim
    • - 1
    • + 16

    Явно за пореден път е станал пре-скъп парламентарен цирк. Наистина идва люта зима...

    Нередност?
Нов коментар