Запазено за Първанов

Какво означава появата на президента на "Позитано" 20

Президентът Георги Първанов и лидерът на БСП Сергей Станишев засега имат различни идеи как да се преподреди лявото
Президентът Георги Първанов и лидерът на БСП Сергей Станишев засега имат различни идеи как да се преподреди лявото
Президентът Георги Първанов и лидерът на БСП Сергей Станишев засега имат различни идеи как да се преподреди лявото    ©  Надежда Чипева
Президентът Георги Първанов и лидерът на БСП Сергей Станишев засега имат различни идеи как да се преподреди лявото    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намек за завръщане в БСП, първа крачка от страна на по-силния или маркиране на територия - това са някои от обясненията за появата на Георги Първанов на "Позитано" 20 миналата неделя, за пръв път от 10 години насам.

И в трите варианта има доза истина, твърдят близки до президента и дори са прекалили със символиката. Първанов избра точно повода - 4 февруари. На тази дата през 1997 г. Николай Добрев и Първанов се отказаха да съставят правителство на БСП, докато улиците бяха пълни с протестиращи. Връщането на мандата беше същинският момент, в който изгря кариерата на тогавашния лидер на БСП и му помогна да консолидира разбитата соцдружина зад гърба си. Според партийните циници визитата е намек и за персонални предпочитания. Така синът на Николай Добрев, Кирил, получи допълнителна подкрепа за позицията си в партията. Докато на Сергей Станишев  му беше припомнено как е бил посочен за приемник и сякаш времето му изтича. Той дори не е инициаторът на разговора в собствената му партийна централа. Поканата на Младежкото обединение и клуб "4 февруари" към Първанов завари сегашния социалистически лидер на път за Брюксел и без възможност за измъкване. За членовете на ръководството на БСП като Евгений Узунов (най-тесният кръг на Станишев) също беше шокиращо да разберат за срещата постфактум. 

Медиите бяха превантивно изолирани, а публиката внимателно подбрана сред млади кадри, в които Първанов вижда потенциал. "Тази стъпка показва опит на президента да преброи хората от петата си колона на "Позитано" 20", коментира политологът Румяна Коларова пред Нова тв. 

Там, откъдето тръгна

За критиците на Георги Първанов извън социалистическата партия появата му в централата на БСП е признание и за измамната му надпартийност. "Гоце на "Позитано"? Няма изненада", казват те. В левицата обаче знаят да разчитат знаци като този.

Не е тайна, че за десетте години, откакто е на "Дондуков" 2, президентът се стараеше почти панически да отбягва представителите на социалистическата партия, умишлено не назначи нито едно известно червено име в администрацията си. Единствената връзка между "Позитано" 20 и служителите на президентството за двата мандата е Катя Николова, член на ръководството на БСП и съветник на държавния глава (дори не е с "ранг" секретар) по вътрешната политика.

Когато през 2001 г. Първанов стана по случайност президент и затвори зад гърба си вратата на централата на БСП, се държеше като че ли това е завинаги. Сега обаче нещата са различни. Ако иска да е фактор в политиката и след края на мандата, му се налага да се върне там, откъдето тръгна.

"Това, че е присъствал на младежка дискусия за 4 февруари, не означава, че се връща в БСП", коментира социологът Юрий Асланов, член на националния съвет на БСП. Всъщност президентът е готов, ако трябва да мине и през председателското място на партията, казват от неговия екип.

Не личните отношения между Първанов и Станишев са препятствието пред някакво сближаване, а въпросът как да изглежда лявото в края на 2011 г. Георги Първанов иска отново да се опита да изгради познатата конструкция, тип гръцката ПАСОК - широк ляв фронт, част от който да е БСП, евентуално оглавяван или поне дирижиран от него. Това е и концепцията на "Алтернатива за българското възраждане" (АБВ). Станишев обаче смята, че БСП трябва да е центърът, около който да се обединят останалите формации тип "Коалиция за България", и не вижда мястото на бившия президент в него. Позиция, потвърдена пред в."Стандарт" от Юрий Асланов така: "АБВ пък изобщо не е партия, за да се коалира с когото и да е. Възможно е да се преговаря за подкрепа за местния вот в отделни общини, но повече от това едва ли."

По-силният отстъпва

Първанов държи левицата да има силна обща кандидатура за президент и е готов да не се налага при кметските номинации. Например, ако в Монтана БСП не иска да подкрепи сегашния градоначалник Златко Живков, АБВ няма да се противопостави, но ако социалистите го направят, и близките до президента ще работят с всички сили за преизбирането му.

Така ще е и със Славчо Атанасов в Пловдив. "В никакъв случай няма да има алтернативни кандидатури", твърдят от екипа на Първанов. За президентския вот обаче той няма да отстъпи. В негова полза е това, че разполага с няколко имена на потенциални кандидатури, а идеите на "Позитано" 20 стигат само до евентуалното издигане на бившия финансов министър Пламен Орешарски. Освен това Първанов поддържа много добри отношения с партньорите на БСП от тройната коалиция - ДПС и НДСВ, докато "Позитано" изпадна в изолация, след като се отказа от услугите на дългогодишния отговорник за коалиционната политика Румен Петков. Даже се твърди, че Първанов вече е сондирал мнението на Симеон Сакскобургготски за президентския вот. "Аз мога да посоча петима, които биха били по-добри от мен президенти, но не са избираеми", казал той по време на дискусията в централата миналата седмица, което присъстващите разчели като упрек към Станишев.     

Първанов направил демонстрация и с друга реплика - спомен от времената, когато беше председател на БСП, а изпълнителното му бюро пълно с негови противници. "Правели сме пленуми по 22 часа, от които 18 водещ бях аз, и не смеех да отида до тоалетната да не би, докато ме няма, да надделее неподходящата позиция. А сега за няколко месеца сигурно ви се събират общо 20 часа, ако изобщо има кворум", подхвърлил уж на шега президентът.

Появата му на "Позитано" 20 е натоварена и с още една задача - да покаже, че гледа на БСП като на партньор, а не като на "резервоар" (по думите на Сергей Станишев), твърдят от "Дондуков" 2. Нито веднъж по време на срещата Първанов не споменал АБВ. "В някаква степен наистина хората, които се пренапрегнаха от заявката на АБВ, ще се успокоят", твърди Асланов, но пък смята, че е "нелепо" да се коментира сюжетът. Той не вярва, че президентът ще си "налага мнението при номинацията на неговия наследник, ако изобщо има такова". БСП има решение кандидатът да се излъчи след вътрешнопартийно допитване. "Каквото реши партията, това ще е, няма как Първанов да се наложи, след като структурите се произнесат", казват от централата. Скоро ще се пуснат и първите въпросници, които да отсеят предпочитаните имена.

В същото време президентът забавя регистрацията на АБВ като гражданско сдружение, която беше планирана за 19 февруари, годишнината от обесването на Васил Левски. Причината - да не избързват с формалното отсяване на партньорите, с които ще се учреди движението. Въпреки че демонстрира увереност на политик, който знае пътя към успеха, Георги Първанов се колебае дали основаването на АБВ няма да е зле преценен риск, който да го натика в тесните дрехи на партийното строителство, но в същото време за него евентуалното завръщане начело на БСП е стъпка назад. За да задейства новата си формула за "ляво", на първо време трябва да си гарантира БСП като част от нея. 

Кой на кого разчита



Тази седмица Георги Първанов избра да лансира още едно име от екипа, на който ще разчита в бъдеще. В съавторство с главния експерт в президентството Антонина Хабова той написа статия "България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика. 17 алтернативни политики". Тя е публикувана в новия сайт на АБВ abv-alternativa.bg. Хабова идва от Българската социалистическа младеж, но е работила тясно и със социолога Андрей Бунджулов, секретар на президента по връзки с гражданското общество. Той стои в дъното на концепцията за АБВ и подбора на кадрите около Първанов. Предстоят и още подобни послания под формата на позиции. За финансовата политика например президентът най-вероятно ще разчита на Петър Чобанов, бившият председател на Комисията за финансов надзор по времето на тройната коалиция. В същото време на "Позитано" 20 набират сили бившият съветник на Сергей Станишев и зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Боян Чуков, който сега оглавява отдел за публични политики в БСП (на подчинение на Корнелия Нинова), секретарят на партията Евгений Узунов и политологът Валери Жаблянов. Тези дни ССИ обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Алексей Петров за президент, ако той се кандидатира.
45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gt avatar :-P
    гт
    • - 13
    • + 79

    Ама как ша му ходи райе на този морко... :-)

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 10
    • + 46

    Явно Гоце се е пооткъснал от масите. Движение като гръцкото ПАСОК у нас е неосъществимо. В бедна държава просперират партии и политици, които говорят, това, което масите искат да чуят: за далаверите в държавата; за оправянето за 800 дни; за октоподите; за клисавите комунисти; за СРС-тата и т.н. Ама само говорят!
    За политическо движение трябва цел, която да обединява. АБВ-то е торлюгювеч от всичките, които се почувстваха поласкани, че са зачетени (без да е ясно с какво ще допринесат за формацията), и ония, които медийният шум не подплаши като вездесъщата Мара Капон. Гоце няма шанс...

    Нередност?
  • 3
    bulgaroid avatar :-|
    az
    • - 9
    • + 12

    Абе ке се сборат с Станишката като гледам които бие другия изхвърча)))

    Нередност?
  • 4
    redhot avatar :-|
    redhot
    • - 10
    • + 88

    Да ви питам, няма ли накрая да излезе истината за мандата на Добрев?
    Петър Стоянов казва, че Първанов и Добрев дошли при него с проектокабинет. Той ги накарал да излязат навън пред тълпата да го прочетат, те се уплашили и избягали през страничен изход.
    Вие казвате, че Добрев отишъл и върнал мандата.
    Не може и двете твърдения да са верни:))

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 6
    • + 50

    До коментар [#4] от "redhot":

    Така си беше, те имаха нареден проектокабинет.

    Нередност?
  • 6
    engelchen avatar :-|
    engelchen
    • - 16
    • + 94

    "Аз мога да посоча петима, които биха били по-добри от мен президенти, но не са избираеми"

    Струва ми се, че и циганин от улицата би бил по-добър президент от този прост, алчен и неграмотен селянин с безмерно его и ненаситна жажда за власт.

    Нередност?
  • 7
    minuvach avatar :-|
    Минувач
    • - 12
    • + 80

    Първанов е най-скъпо платеният безделник на държавата.
    Какъв е приносът към България от многогодишното президентстване на Първанов?
    Лъжи, скъпи екскурзии, ловни подвизи и продажба на национални интереси.
    Само бюджетните разходи за издръжката на тази синекурна институция (153 души!!!), без другите поражения, които ни нанася, дейността на президента - секретен сътрудник на ДС - ни струва равностойността на изграждането на връзката с румънската газопреносна мрежа. Така че, първият референдум в България трябва да бъде за това каква е ползата от институцията Президент на Република България.
    И когато се обсъжда въпросът за президента никога не трябва да се забравя българската народната поговорка: „Главата на безделника е работилница на дявола.”
    Точно като в онзи виц – няма как за руснаците да си майор Първанов, а за американците Георги Щирлиц от ЦРУ.

    Нередност?
  • 8
    johnnie1160 avatar :-|
    Johnnie
    • - 10
    • + 67

    Съд, присъда и затвор за националнния предател! Отнемане на гражданството и конфискуване на имуществото на доносника от ДС! Ако сме правова държава (макар и елементарна), разбира се... Всеки трезво мислещ човек в България е убеден, че гоце е престъпник.... Да спасим архарите по света! :)

    Нередност?
  • 9
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 9
    • + 80

    Първанов - Андрешко и жалък доносник. Кара всеки нормален българин да се срамува , че България има за президент , такъв човек като него.
    Държавниците от цял свят , отдавна са го зачеркнали , като президент на страната ни.
    Какво би станало , ако например Ангела Меркел беше уличена , че е била доносник на ЩАЗИ? Колко дена след това , тя щеше да ПРОДЪЛЖАВА , да е канцлер на Германия?
    Не повече от 10 дни!!

    Нередност?
  • 10
    4i_ta_tel avatar :-|
    4i_ta_tel
    • - 6
    • + 58

    Първанов-Гоце е работил за Държавна Сигурност.ДС е била подчинена на КГБ и е работила всъщност за интересите на Русия(преди СССР)Тогава и Първанов-Гоце е работил за същите интереси.Ако е вярно,че няма бивши агенти,то тоѝ и сега работи за тях.А и цялото му поведение го потвърждава.Мисля,че мястото му не е в президентството а в съда като подсъдим!

    Нередност?
Нов коментар