Истерията Бойко Борисов президент

Скандалите със СРС-та дадоха начало на политическите комбинации за изборите

Бойко Борисов<br />
Бойко Борисов<br />
Бойко Борисов<br />    ©  Надежда Чипева
Бойко Борисов<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво става, когато някой ядоса Бойко Борисов? Първо става кмет, после премиер. През 2005 г. той обясняваше, че едва ли не насила са го накарали да направи движението ГЕРБ и да се включи в политиката. Сега отново всички ядосват премиера, което говори, че може би пред него предстои нова кадрова стъпка.

Съзнателно или не, противниците на Борисов го тикат към президентския пост. От управляващото мнозинство не престават да повтарят, че изтичането на телефонните разговори на ключови фигури от правителството са част от политически сценарий, който да накара премиера да предизвика избори "3 в 1" - заедно с президентския и местния вот да се смени и Народното събрание. Затова и атаката срещу кабинета откъм близките до главния обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров в. "Галерия" и "Ред, законност и справедливост" започнала толкова рано. Така в сценария се намесва и държавният глава. "При гласуването на вота на доверие искам да знам кой иска да даде не само президентската власт на г-н Първанов, а и трите месеца служебно правителство, което да изкара държавата до следващите избори", каза премиерът миналата седмица при поискания от него вот на доверие. А вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов публично изброи кой според него стои зад атаката с телефонните разговори на властта: "Президентът Георги Първанов, човекът с много "титли" Алексей Петров и влиятелни фигури от бившата Държавна сигурност." Версията им донякъде беше подкрепена и от изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев, който дежурно поиска предсрочни избори за парламент.

Свръхистерична реакция

Дори и някой да чертае такъв сценарий, той изглежда малко вероятен, меко казано. По думите на политолога Румяна Коларова това по-скоро е "свръхистерична реакция" в опита на мнозинството да излезе от конфузната ситуация с липсата на обяснение за причините за подслушването на телефона на директора на митниците Ваньо Танов. Защото, за да се стигне до падане на правителството, трябва да са налице поне две условия - или мнозинството на ГЕРБ да е пред разпад, или да има улични протести като тези по времето на кабинета на Жан Виденов през 1996 г. ГЕРБ обаче не е в такава ситуация. Парламентарната група на управляващите е стабилна и разполага с гласовете на петимата напуснали редиците на РЗС депутати. Така че дори "Атака" да оттегли подкрепата си за правителството, Борисов пак няма да бъде застрашен. (ГЕРБ заедно с независимите депутати има общо 122 гласа.) А каквито и протести да е имало до момента, те са далеч от онова недоволство, което сваля правителства.

Съвсем отделен е въпросът, че за да се стигне до назначаването на служебно правителство, процедурата е сложна - едва след като първите три политическа сили в парламента не успеят да съставят правителство. Така че служебен кабинет на Първанов може да има само ако ГЕРБ поиска предсрочни избори. Такъв ход обаче е рискован за мнозинството, защото при евентуален предсрочен вот ГЕРБ пак ще го спечели, но твърде вероятно в друга конфигурация в парламента, която ще изправи Борисов пред необходимостта да управлява в коалиция с друга политическа сила. Социологът Живко Георгиев намира още едно основание, поради което ГЕРБ не биха допуснали да има предсрочен вот за парламент. "Изборният кодекс е направен така, че да е в полза на актуалните управляващи, които и да са те, така че той ще работи в полза на служебното правителство." Според него единственият вариант, в който Бойко Борисов може да се замисли за подобен ход е, ако прецени, че по този начин може да предотврати скоростния спад в подкрепата му. Все пак "не мисля, че биха рискували", обобщава той.

Натиск, на който не може да откаже

По тази причина по-вероятно изглежда целта на атаката да е друга - чрез дискредитацията на отделни фигури от ГЕРБ да принуди Борисов да се кандидатира за президент на предстоящите след девет месеца избори. "Всички политически сили имат интерес той да стане президент", казва Румяна Коларова. По думите й евентуалното му избиране за държавен глава неминуемо ще доведе до промяна на политиката на управляващите в краткосрочен план. "Тя ще стане по-аморфна, ще се промени и управленската стратегия", добавя тя. А в дългосрочен ще означава началото на края на проекта ГЕРБ. Защото като президент Борисов трябва да се откаже от лидерския си пост в партията и ще има много малко механизми за властови контрол върху мнозинството и изпълнителната власт. Който и да стане премиер, лесно може да се еманципира и да създаде свой център на властта.

Не случайно първият попаднал под ударите на близките до обвиняемия по делото "Октопод" Алексей Петров в. "Галерия" и РЗС беше вътрешният министър Цветан Цветанов. Цветанов не само беше острието на атаката срещу Петров, но именно той беше посочен от премиера още през май миналата година като евентуалния кандидат на ГЕРБ за президент. Неговата кандидатура беше и най-логичната. "Ползва се с доверието на Борисов и няма опасност да създаде втори властови център", казват от ръководството на ГЕРБ. Към това Коларова прибавя: "Евентуалното кандидатиране на Цветанов за президент беше елегантен и достоен начин той да бъде изтеглен от изпълнителната власт, където той очевидно не се справя и започва да трупа негативи за МВР."

След изнасянето от РЗС на информацията за имотното му състояние и неубедителните отговори откъде са средствата му за закупуването на част от апартаментите му кандидатирането му за държавен глава вече изглежда немислимо. Към това се прибавят и публичните гафове на Цветанов като вътрешен министър, свързани с шумните акции на МВР, които се провалят в съда, оповестяването от трибуната на парламента на стенограмата от телефонните разговори по случая с лекарите от Горна Оряховица, както и отказът му да обясни защо службите за сигурност са подслушвали Ваньо Танов. Елиминирането на Цветанов като кандидат на ГЕРБ за президент поставя Борисов в сложна ситуация. В публичното пространство вече се завъртя името на Йорданка Фандъкова като евентуална номинацията на управляващите за държавен глава. Тогава обаче премиерът ще трябва да мисли кого да кандидатира за ключовия пост кмет на София. Като такъв преди време се сочеше председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той обаче също беше дискредитиран,  след като от РЗС изнесоха факти за имотното му състояние. "Каквото и да направи ГЕРБ няма много полезни ходове", твърди Живко Георгиев. Кристалина Георгиева, българският еврокомисар издигнат от Борисов, не крие, че не се интересува от поста. Всеки друг кандидат от ГЕРБ има още по-малки шансове от премиера. В същото време управляващите не могат да си позволят да не се състезават с пълни сили за поста, тъй като, ако го загубят, това ще ускори разочарованието от тях. "Повечето политически сили имат интерес Борисов да се кандидатира за президент, но той няма интерес", обобщава Георгиев. От ръководството на ГЕРБ твърдят, че Борисов няма да се кандидатира за поста. Същото заяви и премиерът неотдавна, като определи шансовете да участва в президентската надпревара само на 1%.

Изборите като камуфлаж

СДС и ДСБ все още не са постигнали съгласие кого да издигнат за президент, но е сигурно, че ще участват в изборите. "Ще получим като резултат числото пи (3.14)", шегуват се мрачно депутати в кулоарите, убедени, че номинацията им е обречена на неуспех. Въпреки това, ако искат да запазят самостоятелната си политическа физиономия, няма как да подкрепят чужда кандидатура. Проблемът е, че тепърва ще трябва да постигнат съгласие по бъдещия общ кандидат на коалицията. Засега от "Раковска" 134 лансират имената на синия депутат Димо Гяуров и на кмета на Плевен Найден Зеленогорски. Като по-приемлив за двете партии от СДС сочат Зеленогорски, който преди парламентарните избори беше в основата на създаването на "Синята коалиция". Независимо обаче от това кой ще е кандидатът на СДС и ДСБ той едва ли има шансове да се пребори за поста. От "Синята коалиция" намекват и за още един възможен вариант за участие в президентските избори - да подкрепят ГЕРБ срещу техен кандидат за вицепрезидент. За такъв ход още се говори хипотетично, но най-вероятно няма да откажат, ако получат предложение от управляващите.

В подобна ситуацията е и "Атака". Волен Сидеров вече обяви, че ще се бори за президентския пост. Това е единствената стъпка, останала на "Атака", да поддържа мита, че е жива, защото заради безусловната си подкрепа за ГЕРБ загуби идентичност и подкрепа, стигнала в социологическите изследвания рамките на статистическата грешка. В последното изследване на МБМД от края на миналата година 2.5% от българите декларират, че биха гласували за нея, ако сега има избори, а лично за Сидеров като президент биха пуснали бюлетини едва 3% от избирателите (срещу 28% за номинация на Бойко Борисов например). Председателят на "Атака" всъщност очаква евентуалната победа на Борисов на вота за държавен глава още от началото на мандата на ГЕРБ. Единственото оправдание за цената, която партията плаща заради безусловната си подкрепа за управлението, е надеждата, че когато Борисов смени "Дондуков" 1 с "Дондуков" 2, ще настъпи моментът на реалното участие на "Атака" във властта. И ще се сдобият с покана за коалиционен партньор.

Усещане за предопределеност

Въпреки че на думи Сергей Станишев вече си поиска предсрочни парламентарни избори, в партията никой не приема такъв вариант насериозно. Усещането на "Позитано" 20 е, че рано или късно завръщането им във властта е неизбежно, тъй като са единствената ясна алтернатива на управлението, без да полагат особени усилия за това. Но докато се успокояват за по-далечното бъдеще, социалистите могат да изпуснат шанса да спечелят президентския вот наесен. А такава възможност винаги съществува. Патовата ситуация в ГЕРБ плюс очакваното продължение на скандала с подслушването прави възможен успеха на кандидатура, различна от тази на управляващите, стига да е достатъчно широка, консолидираща негативните настроения спрямо мнозинството. "Има достатъчно формули на силно мажоритарни кандидати, които биха могли да консолидират наказателен вот", твърди Георгиев. Сърдитите хора, които преживяват себе си като разочаровани, много често гласуват наказателно не защото симпатизират на тези, за които гласуват, а защото това е начин да накажат онези, които не са оправдали кредита на доверие", казва той.

Отлагането на регистрацията на движението АБВ - политическата платформа на Първанов, говорела, че той действа в тази насока, твърдят близки до "Дондуков" 2. Засега обаче не среща подкрепа от Сергей Станишев. Въпреки че нееднократно председателят на БСП е споменавал, че ще се потърси мнението на държавния глава при номинацията за президент, до този момент той отхвърля всяко от неговите неофициални предложения. Първанов смята, че левицата, заедно с по-широка коалиция от опозиционни партии, има шанс да спечели поста. Според партийните интриганти именно затова президентът е оттеглил подкрепата си за Ивайло Калфин, който иначе е част от президентския екип. Калфин от своя страна не е убеден, че трябва да се състезава. Той се притеснява, че срещу него ще бъде освен ГЕРБ с целия ресурс на държавата, така и половината от БСП, която го счита за ренегат още от времето, когато стана член на евролевицата. Освен това той има добра позиция в Европейския парламент. На "Позитано" 20 обсъждат като възможен кандидат и бившия министър на финансите Пламен Орешарски. Той се вписва в профила на нетяснопартийната кандидатура, но пък все още се помни фиаското му покрай участието му в кметските избори за София от името на СДС. Тогава номинацията му беше оттеглена неочаквано по средата на кампанията след посещение на Орешарски и Антоан Николов, по това време председател на софийските общински съветници, в офиса на бизнесмена Васил Божков. Първанов от своя страна харесва комбинацията Костадин Паскалев - Меглена Кунева. Кметът на Благоевград вече обяви, че няма да се кандидатира за още един мандат в града, и сериозно се колебае за поста на държавния глава. Той е трудно предвидим характер, малко импулсивен, така че до последно няма да е ясно какво ще реши, но пък стои сравнително близко до образа на Бойко Борисов - говори директно, без заобикалки, енергичен и активен, има харизма. Проблемът е, че Сергей Станишев не е съгласен да го подкрепи. Сред имената, които обсъждат кръгове около "Дондуков" 2, е и това на посланика на България в САЩ Елена Поптодорова, но се притесняват, че може да имат юридически пречки, защото от години живее в чужбина. Юристи обаче твърдят, че забраната да не се кандидатира за президент българин, живял в последните пет години извън страната, не важи за тези, които са изпратени от държавата, какъвто е случаят с дипломатите.

Всъщност сочената за евентуална кандидатура на НДСВ Меглена Кунева може да се окаже обединяваща за опозицията. Макар бившият еврокомисар засега да не обявява официално дали ще се включи в изборите за президент, мнозина изтълкуваха поредицата й от публични лекции, в които тя остро разкритикува политиката на ГЕРБ, като начало на предизборната й кампания. Тя се опита да намекне и за това, че Брюксел може да се заеме с изтичането на СРС-та, а както скандалът с Румяна Желева миналата година показа, Кунева все още има добри контакти в евроинституциите. Проблемът на бившия български еврокомисар обаче е кой да застане зад нея на първи тур - "Синята коалиция", изглежда, няма да направи това, НДСВ са твърде слаби, а открита подкрепа на ДПС може да погребе кандидатурата й. Със сигурност обаче, ако БСП издигне слаб кандидат, което е твърде възможно, Кунева има голям шанс да стигне до втори тур срещу кандидата на ГЕРБ. Тогава всичко ще се реши от силата на протестния вот и доколко се е запазило доброто отношение към нея сред избирателите. Кунева вероятно е единственият политик в България, за когото кандидатурата на Борисов е неизгодна - тя няма какво да спечели от разпада на управляващото мнозинство, но пък ще има срещу себе си все още най-популярния политик в България.    

62 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrige avatar :-P
    Hristo Genev
    • - 16
    • + 28

    Почти задоволителен коментар, но ми се струва, че пропуска две неща -
    гьонсуратлъка на управляващите и оставащите СРС-та.
    Та да поизчакаме малко, едно е сигурно - ББ няма да пусне изпълнителната власт в други ръце!
    Щото той си каза - не е Гоце:)

    Нередност?
  • 2
    ju_li avatar :-P
    ju.li
    • - 7
    • + 49

    А вихри се някаква сирищнико-банкинска завера.... нищо особено смислено, но ужасно смешно и деморализиращо.

    Нередност?
  • 3
    kaisers0ze avatar :-P
    Kaiser Soze
    • - 10
    • + 26

    Много е интересна ситуацията наистина, само ГЕРБ да не решат да подкрепят Волен за президент, че ще стане интересно :)

    Нередност?
  • 4
    donio avatar :-|
    donio
    • - 4
    • + 16

    Скандали на подслушване тресат цяла Европа.Да започнем подред:
    1.България-всичко около скандалите е известно.
    2.Португалия-подслушвания на министър-председателя и на президента заевентуално участие в корупционни скандли.
    3.Италия-подслушване на министър-председателя Силвио Берлускони за платена проституция.
    Само в Италия прокурата офециално призна за дадено разрешение за подслушвания.

    Нередност?
  • 5
    donio avatar :-P
    donio
    • - 6
    • + 13

    А сега отзад напред как завършват тези скандали.
    1.В Италия срс-то е законно с разрешение на прокурора представя се в съда ,Ил Кавалери трябва да обяснява колко е плащал на непълнолетната мароканка Руби,намеси се и папата и епископския съвет в Рим осъждайки деянита на Ил Кавалери за когото нашата дипломация събираше информация какво е бельото на мадамите от антуража му.
    2.В Португалия- вестникът публикувал незаконно СРС моментално бе предаден на прокурора.Последва обиск в редакцията,изземване на телефони,компютри др.Главният редактор беше предаден на правосъдието и осъден да заплати глоба от 300000 евро за пуликуване на незаконно придобито СРС независимо какво се говори в него.Процесът още тече.
    В България нека форумците коментират.
    Едно време като ставаше някаква издънка старите ченгета казвали "А бе милиционерска работа",а сега май да кажем"Абе пожарникарска работа".Е за това някои люде преди не са допускани до оперативна работа.Тази работа екато онази:"Като не знаеш да любиш защо се барем зафащаш"Толкоз от бачо ви Доньо.Боби така ли е?

    Нередност?
  • 6
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 6
    • + 43

    Два пъти в един ден "Капитал" цитира мнения на Живко Георгиев (в този анализ и в интервюто на първа страница). И двата пъти го обявявате като социолог.
    Само че това е човек, който беше в предизборния щаб на Първанов на последните избори и е много вероятно в момента да помага на движението АБВ. Според най-малко две медии ("Медиапул" и "Дарик"), той е свързан с движението.

    Така че е некоректно да го наричате само "социолог". Или ако споменавате тази му роля, то е редно да допълвате, че не е независим наблюдател, какъвто очакваме да е.

    Нередност?
  • 7
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 19

    То и така сигурно ще стане - ще се ядоса ББ, ще се кандидатира и от трибуните ще говори натъртено, бавно и напоително /все пак това сме ние /, че заради нас, бе, само заради нас, е принуден да бъде и президент.
    На Цветанов му намериха цаката, за да не е Кандидата, сега със СРСта пробват и Борисов.
    На мен обаче тези избори ще са ми най-интересните. Поне ще разберем какво наистина се случва с мнението на гласоподавателите, извън официалните проучвания и цитирани проценти за подкрепа или "ако сега бяха изборите". И ще е показателно какво би могло да се случи на следващите парламентарни. Не че пак ще избор изобщо.
    Само на изборите за президент ще разберем докъде я докараха.А, да, и кметовете ще покажат цветовете си.

    Нередност?
  • 8
    rapidfire_ avatar :-P
    rapidfire
    • - 3
    • + 29

    Забравяте за агент Буда.
    Янето пак избърза и кукловодите му го плеснаха през устата да мълчи, докато му дойде времето.

    Но на президентските избори тази манджа обезателно ще се притопли.
    О богове, още колко циркове ни чакат..
    Само че на мен висчко това започна да ми пролича на някакво безкрайно садо-мазо.

    Нередност?
  • 9
    stg avatar :-|
    stg
    • - 16
    • + 11

    аз виждам вариант, в който единствения полезен ход на ББ ще е да се кандидатира за президент и най вероятно ще спечели,което обаче ще означава край на проекта ГЕРБ, много е възможно и това са е най добрия възможен вариант по принцип за страната.

    Нередност?
  • 10
    dimiterptsvetkov avatar :-P
    uran
    • - 10
    • + 11

    Бойко Борисов президент - това да му е кусурът!

    Нередност?
Нов коментар