🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Текущата сметка излезе на рекорден излишък през юли

Възстановяващият се износ и туристическият сезон изстреляха показателя на плюс 529.5 млн. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текущата сметка през юли е била на излишък от 529.5 млн. евро, което е най-голямата месечна стойност на показателя от 1998 г. откогато БНБ поддържа база данни за платежния баланс (виж графиката). Така дефицитът от началото на годината падна до едва 278.1 млн. евро (или 0.8% от БВП) спрямо 2.57 млрд. евро (7.3% от БВП) година по-рано.

Подобрението се дължи донякъде на продължаващия вече девети пореден месец ръст на износа, но най-вече на традиционния сезонен фактор от туризма през юли и август.

В края на август НСИ отчете, че през юли 2010 г. пътуванията на български граждани в чужбина са били 355.9 хил., или с 31.9% по-малко в сравнение с юли 2009 година, докато посещенията на чужденци в България са нараснали с 6.9% до 1 568.9 хил.

Това в момента се пренася и в платежния баланс като приходите от туризъм изстрелват текущата сметка нагоре. Този ефект е традиционен и очаквано се случва всяка година, като обаче допреди кризата той беше неутрализиран от търговския дефицит (който се отваря заради излишъка по финансовата сметка и най-вече с притока на чуждестранни инвестиции) и само успяваше през летните месеци да намали дефицита, но не и да докара излишък. След като инвестициите пресъхнаха (виж графиката) обаче през 2009 и 2010 г. туризмът успява да изведе текущата сметка на плюс.

През миналата година туристическият сезон беше слаб и ефектът не беше толкова чувствителен. През тази обаче едновременно браншът успя да се настрои по-добре към новите условия, а и българите намалиха туристическите си пътувания в чужбина така, че сезонният скок на услугите (движен основно от пътувания и транспорт) е още по-чувствителен.

Общо от началото на годината вносът на стоки и услуги превишава износа с 376.5 млн. лв. и, ако август е толкова силен колкото и юли, е възможно дори да се стигне до излишък. Въпреки че през есента вероятно текущата сметка ще се върне на минус, данните дават сериозна заявка за продължаване на свиването на БВП през третото тримесечие или дори за малък ръст, теглен от нетния износ.

Тази тенденция засега обаче е доста крехка и всяко ново забавяне на глобалната икономика (и съответно на външното търсене на български стоки и услуги) може да върне икономиката на спад. Още повече, че донякъде причината за добрите данни не е толкова добра - слабото вътрешно търсене потиска вноса и намалява потреблението на чуждестранни услуги (основно туризъм). Когато то започне да се възстановява това ще има негативен ефект и върху текущата сметка.

Междувременно това, което правителството може да прави е със същия ентусиазъм, с който търси чужди инвеститори, да стимулира и българските износители. Те може и да не внасят ДДС, но пък засега изглежда са единствения двигател на икономиката.

Редактирано в 8:45 ч., 15 септември 2010 г.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smileislife avatar :-P
    SML
    • - 2
    • + 29

    Този резултат може да изненада дори и заклетите оптимисти. Чудесно е, че имаме излишък дори по платежния баланс от 370М, който идва по „по-здравословен” път от текущата сметка. Българската икономика се преструктурира много по-бързо от очакваното. Преди се притеснявахте, че „не сме стигнали нивата на износ от 2008”... ето сега ги стигнахме :).

    Нередност?
  • 2
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 9
    • + 10

    Аз ли чета грешно, те ли са го писали така:
    'Този ефект е традиционен и очаквано се случва всяка година, като обаче допреди кризата той беше неутрализиран от притока на чуждестранни инвестиции и само успяваше през летните месеци да намали дефицита, но не и да докара излишък.'
    Хем има приток на чуждестранни инвестиции, хем този приток 'неутрализира' приходите от туризма? И нещо още по-весело:
    'След като инвестициите пресъхнаха (виж графиката) обаче през 2009 и 2010 г. туризмът успява да изведе текущата сметка на плюс.'
    Инвестициите пресъхнали ( дотук добре) и пехливанинът туризъм успява съвсем да 'пребори пресъхването' и да изведе сметлката на плюс? Ми що си губят хората времето да инвестират - нека всяка БГ хазайка, като истинска майка да доведе по 2-3 семейства от чужбина и ще цъфнем и завържем.

    Нередност?
  • 3
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#2] от "Anguel Terziyski USA":

    Бях пропуснал едно свързващо звено... Така по-ясно ли е? :) :

    Този ефект е традиционен и очаквано се случва всяка година, като обаче допреди кризата той беше неутрализиран от търговския дефицит (финансиран с излишък по финансовата сметка и най-вече с притока на чуждестранни инвестиции) и само успяваше през летните месеци да намали дефицита, но не и да докара излишък.

    Нередност?
  • 5
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 10
    • + 10

    О, Боже, хем е по-ясно, хем по-неясно. То хубаво е обяснено с какво е финансиран дефицитът ( въпреки, че тези подробности не са необходими, нито пък са тема на статията). Но веднага възниква въпрсът:
    Ако инвестициите са пресъхнали, как туризмът сам занулява, че и прави положителен текущия баланс? При всички други условия непроменени, то:
    'Така дефицитът от началото на годината падна до едва 278.1 млн. евро (или 0.8% от БВП) спрямо 2.57 млрд. евро (7.3% от БВП) година по-рано.'
    навежда на мисълта, че приходите от туризмът са около 6.5% от БВП. Айде 0.5 да са намалелите пътувания на БГ гераждани и излишъци по финансови сметки. Е, от 50 млрд. евро, това са 3 млрд евро - това ли са приходите от туризъм? Ако туристите са 1.5 млн - всеки е похарчил по 2000 евро - ами да заложим само на туризма и да ги каним все такива паралии.
    а и това ми се губи малко:
    'Общо от началото на годината вносът на стоки и услуги превишава износа с -376.5'
    Хем превишава износа, хем с минус. Но важното е, че имаш фенове, които са ти накликали плюсове, другото - здраве! :-)

    Нередност?
  • 6
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 6
    • + 4

    Упс - горното е в долари, а не евро.

    Нередност?
  • 7
    noclue avatar :-|
    noclue
    • + 22

    Учуден съм от бързото преструктуриране на българската икономика. Не очаквах толкова бързо да се свие текущата сметка, както и повечето наблюдатели. Нито ЕЦБ, нито МВФ предвиждаха такова развитие, и двете институции предвиждаха свиване на дефицита, но въобще не в такива пропорции. МВФ последно предвиждаше 5.5% от БВП за 2010, а сега мисля, че е ясно, че такава стойност няма да бъде достигната. Ще е далеч, далеч по-ниска. Моето лично мнение е, че това е позитивно. Вярно, че до някаква степен се дължи на намаляването на преките инвестиции, но не изцяло. Според БНБ преките инвестиции покриват 262.9% от дефицита по текущата сметка. Такава стойност не помня да е постигана. Така че до голяма степен резултата се дели на преструктурирането към износ. А ако изключим намаляването на преките инвестиции, резултатът е много положителен. Намалява силно риска на българската икономика. Мисля, че ако дефицитът по текущата сметка остане толкова нисък би трябвало да има повишаване на кредитния рейтинг, тъй като агенциите винаги са изтъквали големия дефицит като основен риск. И като цяло ниският дефицит сигнализира по-устойчива икономика. Ако успеем да имаме дефицит под 2% това ще е изключително позитивен сигнал, а аз мисля, че след последните данни ще успеем да го постигнем.

    Нередност?
  • 8
    krasikv avatar :-P
    krasikv
    • - 7
    • + 40

    Значи какво излиза, че всички който плюеха по Дянков се изпръскаха:)
    А Дянков се оказа пич и че не е толкова куха главата му, както някой се опитаха да го изкарат, а си разбира момчето от работата, само дето е малко млад и зелен и това го прави неопитен в изказванията си.
    За мене колкокото повече един финансов министър отнася критики, значи толкова по-добре си върши работата, по-добре охранява касичката с парите от тези който искат да се докопат до нея. Има някаква зависимост ако се замислим, в противен случай ще фалираме и ще цъфнем като гърците или като виденовата зима, разлика в сравненията няма.

    Нередност?
  • 9
    nickolaystoyanov avatar :-|
    Николай Стоянов
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#5] от "Anguel Terziyski USA":

    Ако ще се закачаме на дребно, такова животно като текущ баланс не съществува ;)

    А сега по същество: "Ако инвестициите са пресъхнали, как туризмът сам занулява, че и прави положителен текущия баланс?"

    Чуждестранните инвестиции не са част от текущата сметка на платежния баланс, а от финансовата. Текущата сметка е взаимоотношенията с останалия свят що се отнася до стоки, услуги, доходи и трансфери. Те обаче влияят индиректно на текущата. Ето как: идва един инвеститор и решава да си построи мол; голяма част от машините и материалите за строителството са внос, освен това доходът на наетите в строителството отива после отчасти за внос; това увеличава вноса и съответно дефицита в текущата сметка. Нещо повече самият мол после като работи той също не произвежда нищо, а само канализира доход към потребяване на внос. Когато инвестициите пресъхнат, вносът намалява и съответно и търговския дефицит и този по платежната сметка намаляват. Вижте първата и последната графика, които съм сложил и може би ще забележите корелация. Е, не е случайно.

    На база на тези данни не знам как успяхте да сметнете каквото и да било. Най-малко дефицитите, които съм цитирал са от началото на годината, а броят на туристите е за един месец. Ако ви интересува според платежния баланс постъпленията от "Пътувания" от началото на годината са 1.47 млрд. лв., а само за юли 567 млн. лв.

    А минусът е останал при копирането, за което се извинявам.

    Нередност?
  • 10
    zarezan avatar :-P
    zarezan
    • + 12

    До коментар [#5] от "Anguel Terziyski USA":

    Приятел,
    Изглежда си слабо запознат с идеите на икономиката и движението на парите. Ще ди дам прост пример: Германец идва на море и си купува сладолед за 2 евро, 2 те евро отиват в търговеца, който утре купува с тях още 4 сладоледа от фабриката за сладоледи, след това фабриката си купува с 2те евро 4 литра мляко, плаща данъци и т.н.Така че, тези приходи от туризма действително биха раздвижили не само този сектор, а се създава добавена стойност и в други отрасли.
    П.С.
    Само данъците нищо не създават като добавена стойност, но разбираемо с Голямата Тиква като примиер :))
    Така, че моята препоръка е повече сладоледи и понякога и някой друг учебник по микро-макроикономика не вредят на пазарното равновесие!
    Айде със здраве!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал