Експерти за политическа употреба

Проблемът на Бойко Борисов не е в липсата на специалисти, а с какви цели се назначават

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В лидерския характер на ГЕРБ и пълния контрол на парламентарното мнозинство от Бойко Борисов имаше поне една положителна страна - премиерът може да си назначава експерти, без да се съобразява с партийна номенклатура или партийна банка кадри. В началото това, изглежда, работеше, в една или друга степен.

Най-добрите попадения в правителството и по-ниските нива на управление обикновено нямаха нищо общо с ГЕРБ. Тъй като Борисов все пак имаше повече опит в България, на него му се отваряше възможността да направи по-успешен римейк на политиката на бившия си политически ментор Симеон Сакскобургготски.

Освен хора като Росен Плевнелиев или Трайчо Трайков ГЕРБ привлече считаните за добри експерти Евдокия Манева (от ДСБ и бивш министър на екологията) и Марин Райков (бивш зам.-министър в МВнР от правителството "Костов") като зам.-министри съответно на екологията и външните работи. На по-ниските етажи на властта последваха други кадри, както и хора, чиито CV-та поне на пръв поглед изглеждаха доста добре. Важното е, че вратите изглеждаха отворени, а Борисов обещаваше картбланш за правене на смислени неща.

С назначаването на Петко Сертов и Елеонора Николова в новото звено за борба с корупцията БОРКОР преди две седмици този модел обаче все повече умира.

Теория... и практика

Опитът на Борисов да привлича експерти мина поне през няколко периода. Първоначално това бяха хора, предложени от бизнеса, тъй като хоризонтът на бившия главен секретар в МВР не надхвърляше 28-те РДВР-та в България. След това периметърът започна да се разширява и Борисов погледна към другите партии, особено вдясно, тъй като те имаха хора, които знаят как работи държавната машина.

Третият етап настъпи след края на медената седмица между ГЕРБ и "Синята коалиция", когато посягането към чуждите кадри означаваше по-скоро елиминиране на техния потенциал. В последната засега фаза привличането на експерти започва да изглежда като пожарно действие за гасене на текущи скандали.

За новоназначения зам.-председател на БОРКОР Петко Сертов времето от "загубеното доверие на премиера" до реабилитацията му може да се измери съвсем точно - година и половина. Толкова беше необходимо на министър- председателя Бойко Борисов да приеме оставката му от ключовия пост председател на ДАНС при предишното правителство, да одобри назначението му за консул в Солун и малко след това да го отмени.

Сходна с тази на Сертов е политическата съдба и на другия заместник-председател на БОРКОР Елеонора Николова. Нейната кариера започна като кмет на СДС в Русе, премина през депутатското място от синята партия в предишния парламент и продължи като експерт към Комисията за борба с корупцията в този след неуспешен опит да стане народен представител от партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост".  

Целта оправдава назначенията

На теория обяснението на Борисов за избора на Сертов и Николова, че целта му е "в БОРКОР да събере експерти от диаметрално противоположни партии, за да не се скрие нито един сигнал за корупция", звучи логично. Макар да беше съветник на бившия премиер Сергей Станишев Сертов не се вписва в графата "партиен човек". Въпреки негативните настроения в средите на десницата към Елеонора Николова заради гастрола й от една партия в друга, никой не оспорва качествата й на юрист. 

На практика опитът на Борисов обаче да оправдае двете назначения с "експертността" им не звучи правдоподобно по няколко причини. Първо, защото изборът на Сертов и Николова за новото звено за борба с корупцията към Министерски съвет остави горчивия вкус за сделка с "Октопода", както определиха и отляво, и отдясно причината за реанимирането на бившия председател на ДАНС. (Алексей Петров беше съветник на Сертов в агенцията, а Николова пък е близка до РЗС и лидера Яне Янев). И създаде усещането, че целта на поставянето на Сертов на тази позиция не е заради качествата му на експерт, а заради подозренията, че на него Борисов ще разчита да тушира вътрешното напрежение в ДАНС като бивш неин председател.

А ако към това се прибави и очевидният провал на Сертов като председател на агенцията за национална сигурност, тезата на премиера, че "познанията му за тайните интереси на БСП, ДПС и НДСВ" ще помогнат за справянето с корупцията по високите етажи на властта съвсем олеква.    

Отстраняване чрез назначаване

Постепенно тази политика се превърна в средство за решаваше партийни проблеми и пълнене на дупки. От "Синята коалиция" твърдят, че премиерът се опитва да привлича техни партийни членове в изпълнителната власт и така да ги отстрани от политическия живот. Като пример от СДС посочват несъстоялото се назначение на бившия зам.-председател на синята партия и общинския съветник от София Владимир Кисьов за посланик в Германия. "Новината" за решението беше съобщена в медиите лично от премиера. И даже се похвали: "Взех всички добри кадри на "Синята коалиция" - Константин Димитров, Евдокия Манева, Марин Райков и Юлиана Николова, която е ръководител на секретариата към Съвета за управление на средствата от ЕС." Малко по-късно обаче стана ясно, че Кисьов е отказал предложението.

От централата на "Раковски" 134 разказаха, че първоначално той приел да бъде назначен на дипломатическия пост. Впоследствие обаче офертата се трансформирала в посланик за специални поръчения, което означава, че няма да пребивава постоянно в Германия, а назначението му не изисква президентски указ, т.е. може да бъде освободен по всяко време. От синята партийна централа са убедени, че причината за отправеното към Кисьов предложение е така да бъде изваден от играта за предстоящите местни избори. "От ГЕРБ считат Владимир Кисьов за сериозен опонент за кметския вот в София", коментира за "Капитал" лидерът на СДС Мартин Димитров. Бившият председател на Столичния общински съвет в предишния мандат е сред номинираните от софийската организация за кандидат-кмет на предстоящите избори през есента. 

От СДС посочват и примера за техни кадри, на които им е предлагано да оглавят дружества като "Топлофикация" - София, но при изричното изискване за публична подкрепа от Мартин Димитров. Последният естествено отказал.

Под контрол  

Бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов пък определя назначението му в държавната фирма "Информационно обслужване" като опит от страна на Борисов да бъде "държан под контрол". Той разказа, че за назначението му в борда на директорите на прочулото се по времето на тройната коалиция със съмнения за злоупотреби дружество първо научил от медиите и едва на следващия ден вицепремиерът Цветан Цветанов му се обадил да му каже, че двамата с премиера са решили да му предложат поста.

"Тогава нямаше как да откажа, защото обявихме, че ще подкрепяме правителството в парламента и това щеше да се изтълкува като проява на опозиционност", казва днес Атанасов. Независимо обаче от това какви са били мотивите на председателя на софийската организация на ДСБ да приеме назначението тогава, пребиваването му на държавна служба под крилото на ГЕРБ продължи само година.

През август миналата година той беше освободен от ръководството с мотива, че заради икономии се намаляват членовете на борда на директорите. За разлика от другите представители на ДСБ в изпълнителната власт обаче Атанасов твърди, че предварително е съгласувал с партийното ръководство назначението му в "Информационно обслужване".

Без бъдеще

От "Синята коалиция", откъдето има най-много представители в сегашната изпълнителна власт, официално отказват да коментират темата с привличането на техни кадри от ГЕРБ. Една от причините по думите на депутати е, че техните хора във високите етажи на властта са там в лично качество. А назначенията им не са съгласувани с ръководствата на двете партии. Обяснението на ДСБ за присъствието на Евдокия Манева като зам.-министър на екологията е заради близките й отношения с министър Нона Караджова. По думите им приятелството между двете е от времето, когато Манева беше министър на ведомството в правителството на ОДС, а Караджова нейна подчинена. С лични контакти се обяснява и назначението на бившия депутат Константин Димитров. От ДСБ твърдят, че Манева продължава да плаща партийния си членски внос в организацията в столичния район "Средец", където членува. Димитров пък е със замразено членство по собствено желание. Въпреки това от ДСБ са скептични, че двамата имат бъдеще във формацията, особено след като разногласията между ГЕРБ и "Синята коалиция" започнаха все повече да се задълбочават.

Такова, изглежда, няма и за Петко Сертов. След обявяването на назначението му в БОРКОР от социалистическата партия реагираха доста остро. Бившият директор на пресцентъра на правителството "Станишев" Таня Джаджева написа в партийния вестник "Дума" гневно: "Път за къде, приятелю Петко?"     

За жалост подобна политика поставя кръст на движението на партийните експерти между различни правителства - в крайна сметка за професионалистите партийната окраска би трябвало да е без значение. Практиката е много разпространена в страните със силно персонифицирана изпълнителна власт като САЩ или Франция. В България това води до практическо пресушаване на експертния потенциал, който и без това не е много голям. Това особено добре се вижда в парламентарната група на ГЕРБ. Мнозинството се опитва да запълва вакуума с хора с добри CV-та, но без никакъв опит, което естествено кара държавата често да ръмжи на празен ход.

Три месеца преди парламентарните избори по време на посещението си в САЩ Бойко Борисов се оплака пред наши сънародници в Чикаго, че "материалът, от който ГЕРБ може да избира като кадри, никак не е голям". Малко повече от година и половина след това обаче се оказва, че проблемът не е в липсата на експерти, а с какви цели те се назначават.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 6
    • + 23

    Я какви ценни кадри има Борисов , ама не иска да ги ползва на ползу роду:

    SIC духна свещичка под звуците на роял

    За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма "Ипон" (ангажирана и е охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути - от 19:30 до 19:45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК-коктейла.

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/11/27/1045108_sic_duhna_sveshtichka_pod_zvucite_na_roial/

    Нередност?
  • 2
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 6
    • + 22

    SIC духна свещичка под звуците на роял

    Година след създаването си известната със спорна слава застрахователна компания SIC (Security Insurance Company), или просто СИК, се вижда на четвърто място сред застрахователите и мечтае за приходи от милиарди. По повод на светлата годишнина застрахователите с борчески дух вдигнаха коктейл, който беше уважен от видни личност предимно от банковите и спортните среди. "Нас, вас и другите, които сме поканили, но не дойдоха, ни свързват истинско приятелство и сърдечна дружба", прочете с известни приписания шефът на СИК Красимир Маринов-Маргин от лист, подвързан в алена папка. (Червеният цвят може да се окаже емблематичен за групировката, тъй като с него е оцветен и нейният символ.)

    Лошо, че не всички герой от тогава са живи.

    Нередност?
  • 3
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 9
    • + 21

    Хубава компания е била СИК, хубави хора.
    Застраховат, купуват, продават.
    Малко контрабанда към Сърбия, малко рекет, малко наркотици.

    Отвреме на време убиват някой дето не го харесват много, случва се и да убият някой от тях /Димата Руснака, Поли Пантев, Стойл Славов ... /.

    И между тях, и нашия министър-председател - Бойко Борисов.
    Министър-председател на държава от ЕС, член на НАТО.

    ПС: Да има и някой конекрадец измежду министрите?

    Нередност?
  • 4
    kostadinov avatar :-|
    Kostadinov
    • - 1
    • + 20

    Информационно обслужване е мястото, където се назначават политически креатури. Сегашния директор е като един Голиат на БСП в сравнение с дребния Давид на БСП (в ролята Иво Николов). Ама как се споразумя с новите властници и още точи дружеството.......

    А пък Вдянков щял да му върне договора с МФ - та да източват повече и по-бързо...

    Нередност?
  • 5
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 7
    • + 20

    Когато нуждата от ефективна и работеща администрация надделее, тогава и политическите назначения ще изчезнат, тогва и професионалистите ще получат възможност за добро кариерно развитие независимо от управляващата партия.

    Въпросът е че трябва да бъдат предприети истински действия за подобряване на дейноста на държавната администрация, а не бутафорни такива като създаването на хиляди нови агенции и агенции, които така или иначе дублират функциите на вече съществуващи. Не може в държава с 6 милиона души население, 100 хил да работят на хранилка в държавната структура.

    Плявата от държавните структури трябва да бъде отсята - няма да стане бързо, но все пак поне първите стъпки трябва да бъдат направени.

    Нередност?
  • 6
    cobanmaala avatar :-(
    чобанмахала
    • + 19

    До коментар [#5] от "NPaine":Ако чакаме нуждата и,а не запретнем ръкави, това:"Когато нуждата от ефективна и работеща администрация надделее, тогава и политическите назначения ще изчезнат, тогава и професионалистите ще получат възможност" ще е след доста десетилетия и децата ни и внуците ще са някъде по света.Минималният осигурителен доход за продавачките ми е 400 лв,а главният архитект на Димитровград е със заплата 343лв.???!!!При тия мутрополитици това е оценката на висококвалифицирания труд.

    Нередност?
  • 7
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "cobanmaala":Ето и http://dgpazar.eu/index.php?page=News&id=3173

    Нередност?
  • 8
    antropos avatar :-|
    antropos
    • + 7

    До коментар [#5] от "NPaine":Принципно сте прав, но публичното поведение на "национално отговорните фактори", още от времето на Стамболов, е свързано с принципа за синекурата и келепира.Така, че балканските мурафети едва ли ще имат край.

    Нередност?
  • 9
    alkash1o avatar :-P
    alkash1o
    • - 1
    • + 21

    "... Въпреки негативните настроения в средите на десницата към Елеонора Николова заради гастрола й от една партия в друга, никой не оспорва качествата й на юрист. ..."

    Смях в залата !!!

    Убитият редовно призован, не се явява !

    Качествата и на юрист се проявиха в появата и по делото срещу Доган пред ВАС !!! Коментарът на този факт е излишен ...

    Нередност?
  • 10
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • + 6

    Премиерът е в точно противоположна позиция на тези, които назначава като експерти:
    - Те знаят, и вероятно могат, но не им гласува истински доверие да свършат работа. (пропуснати ползи за всички)
    - Той (премиерът) от друга страна, не знае и вероятно не може, но пък си вярва здраво и затова уж върши работа. (беля след беля)

    Нередност?
Нов коментар