🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Роналд Белинджър: Не ядрените реактори, басейните с гориво са по-опасни в момента

Борбата с прегряването на блоковете в японската АЕЦ "Фукушима" вероятно ще отнеме повече време

В Чехия вече започват да проверяват завръщащите се от Япония за радиационно облъчване
В Чехия вече започват да проверяват завръщащите се от Япония за радиационно облъчване
В Чехия вече започват да проверяват завръщащите се от Япония за радиационно облъчване    ©  Reuters
В Чехия вече започват да проверяват завръщащите се от Япония за радиационно облъчване    ©  Reuters

Профил:



Роналд Белинджър
е един от най-титулуваните преподаватели във Факултета по ядрени изследвания и технологии към Масачузетския технологичен институт. Тясната му специалност са материалите, използвани в ядрената индустрия. Има патент за създаване на сплав, използвана при свръхпроводими кабели. В началото на 70-те години на миналия век е бил главен инженер на ядрената подводница "Патрик Хенри".

Какъв в момента е най-големият проблем, свързан с аварията в АЕЦ "Фукушима"-1?

- Сега най-големият проблем не са реакторите, а басейните за използвано гориво (горивните клетки се съхраняват в тях поне три години, докато спадне излъчваната радиация и топлина - бел.ред.). Самите реактори са стабилни. Всъщност с тях е свършено, те вече не могат да бъдат използвани. Температурата им постепенно ще спада, стига да има някаква вода за охлаждането им.

Но какво се случва, ако няма вода за охлаждане на използваното гориво? Ситуацията не е ли дори по-тежка, тъй като басейните са извън защитната черупка?

- Да, ако няма вода, ще стане същото, както в реакторите. Горивните прътове ще започнат да се нагряват, след това да се топят и да отделят радиация. Имайте предвид, че в басейните има повече гориво, отколкото в реакторите.

Ще означава ли това сериозно нарастване на радиацията?

- Да, точно това ще се случи. То всъщност вече става. Става въпрос за около 1000 метрични тона гориво. Не знам подробности, но освен при реакторните басейни, във "Фукушима" има още две места за съхранение на гориво. Има един огромен басейн за отработено гориво, в който се съхранява около 70% от запасите, освен това има и склад за сухо съхранение. Добре е, че там няма проблем.

В момента, както изглежда, ври водата в приреакторните басейни (вчера шефът на Американската агенция за ядрено регулиране съобщи, че басейнът на Блок 4 е сух - бел ред.). Това само по-себе не е толкова лошо, тъй като вренето отвежда повече топлина. Но ако има повредени горивни клетки, това води до много по-голямо отделяне на радиоактивни материали. Трябва да бъдем напълно честни каква е ситуацията.

Мислите ли, че японските власти са достатъчно честни? Чуха се обвинения, че са забавяли информация или дори са укривали такава.

- Вижте, първо какво точно се е случило ще се разбере след доста време. Всичко зависи от това какво ще остане от АЕЦ-а, за да може се направи качествено разследване. Второ, ситуацията е изключително динамична. Докато медиите съобщят за нивото на радиация, то вече отдавна се е променило.

Не знам как е при вас, но при японците да не се изложиш е основно правило. Те не обичат лошите новини. Никога не си признават грешките. Така че можем да съдим за ситуацията от външни белези. За да излезе императорът и да помоли японците за търпение и обединение, ситуацията наистина трябва да е много драматична.

Защо оценката за аварията в АЕЦ "Фукушима" 1, давана от европейските агенции за ядрена безопасност, е по-висока от тази на японската агенция? САЩ също предупредиха гражданите си да не влизат в доста по-голяма зона от тази, която японското правителство обяви?

- За европейските агенции не знам. В случая със САЩ става въпрос за законодателство. Там, където японците изискват 50 км., американското законодателство изисква 80 км.

Възможно ли е наистина разтопен високорадиоактивен метал да напусне черупката на реактора? Дори да не говорим за китайския синдром (т.е. изтичането на разтопено ядрено гориво и образуване на критична маса), това би означавало огромно радиоактивно замърсяване. Какво би спряло тази "метална лава"?

- В крайна сметка земята ще я спре. Пекли сте пържола на грил с дървени въглища, нали? В случая дървените въглища са като ядреното гориво – ако изпаднат от грила ще си останат там, на земята. Няма реактор по света, в който да не е помислено как да се предотврати натрупването на критична маса горива при такава ситуация.

Но това би означавало огромно радиационно замърсяване.

- Ако това се случи, макар че все още такава вероятност няма, голяма част от по-нестабилните изотопи ще попаднат в атмосферата и ще има значително замърсяване. Но по-голямата част от горивото е в оксидирана форма, то няма как просто да се разтече. Дори и да има теч, той ще минимален.

Знам, че в Европа сте много по-чувствителни на тази тема заради Чернобил. Но това не може да се повтори. В Чернобил, най-малкото, реакторът изобщо нямаше външна защитна черупка (стоманобетонената конструкция, която обхваща корпуса на реактора - бел. ред.). Там имаше експлозия в реактора. В Япония това не така. Експлозиите са извън реактора и няма как да нарушат неговата структура. Няма сведение, няма експерт, който да твърди, че има пукнатини в корпуса на реактора.

Има информация, че в Блок 2, заради експлозията на водород извън реакторната черупка, е бил перфориран аварийният воден резервоар. Той трябва да охлажда парата при инцидент. Това означава, че сега в черупката е паднало налягането и парата излиза по-лесно. Това е причина и за нарастването на радиационното излъчване.

Имате ли вече теория какво точно е станало всичко? Аварийният басейн например е трябвало да работи автоматично, без електроенергия. Налягането кара парата да влиза в него, да се охлажда и съответно изтласква вода обратно в реактора.

- Да, басейнът работи точно така. Идеята му е да поеме парата при разкъсване на някоя тръба. Това обаче не може да продължава вечно. За толкова сериозна авария на реактора му трябва допълнително количество вода. А поради липсата на електричество, тя няма как да бъде вкарана.

Какво предизвика огромното нарастване на радиацията? Ако беше само парата, щяхме да имаме изпускане на радиоактивни изотопи на водорода и кислорода, които се разпадат почти моментално.

- Тук вече можем само да спекулираме. Най-вероятно обаче става въпрос за повредата на аварийния басейн под Блок 2, което е позволило изтичането на акумулираната в него вода, замърсена с изотопи на цезия и йода. В по-късните етапи от аварията е почти сигурно, че става въпрос за радиация, идваща от басейна за използвано гориво.

Не трябваше ли остатъчната топлина вече да е спаднала? Какъв е нормалният срок, ако нямаше авария?

- Остатъчната топлина спада много бързо. Една секунда след като реакторът е погасен, остава само около 3% от мощността му. След около час, тя спада още десет пъти. След ден - още 20 пъти. След това вече клетките изстиват.

Имате два фактора – скоростта, с която остатъчната топлина спада и количеството вода, което циркулира. Ако то е по-малко, топлината спада по-бавно. В един момент стигате до точка, в която отнемането на топлината надвишава производството й.

В случая обаче нямаме нормални условия. Иначе, когато реакторът се изключва за презареждане, процесът отнема една седмица. След това реакторът може да се отвори и изхабеното гориво се придвижва до приреакторния басейн. Но имайте предвид, че дори тогава това се извършва във водна среда – най-вече заради остатъчната радиация.

Сега обаче, без нормално охлаждане, процесът ще продължи доста по-дълго. Той започна едва миналия петък...

Като се има предвид последните събития, какъв е най-лошият възможен сценарии?

- Както се имат предвид случващото се в приреакторните басейни, почти сигурно е, че ще има значително изхвърляне на радиоактивни отпадъци. Край централата ще има доста тежко нарастване на радиацията. Под "тежко" имам предвид, което надвишава приетите лимити. Т.е. ще има хора, които ще получат свръхдози, но те няма да доведат до тежки и дългосрочни здравословни проблеми.

Тъй като част от радиоактивните отпадъци са вече във въздуха, ще има и замърсяване извън централата. Но те ще бъдат малки, горе-долу колкото рентгеново изследване. Хора като мен, който са по-възрастни и по-често ходят на лекар, получават еднократна доза от около 1 rem (10 000 микросиверта) при изследване с електромагнитен резонанс. Правилата за хората, които работят в условията на радиация в САЩ (и аз съм бил такъв като инженер на ядрена подводница), е 5 rem-а (50 000 микросиверта) годишно или веднъж в живота еднократна доза от 25 rem-а (250 000 микросиверта). От това няма никакви негативни ефекти. Така че някои от работниците, които се борят с пожара, могат да бъдат облъчени с нещо като 1 rem или дори малко повече като еднократна доза. Разбира се, да се надяваме, че само това ще се случи.

Важното е пак да се напомни – корпусите на реакторите са непокътнати, мисля че инженерите могат да се справят и с липсата на вода в басейните за изразходвано гориво.

Има ли шанс радиация да достигне САЩ или Европа?

- Да, тя вероятно ще стигне и до Луната...

Запомнете нещо. Ако говорим, че замърсяване е разпространението на радиоактивни частици в атмосферата: да, ще има. Ако имате предвид големи количества частици, които биха могли да предизвикат здравословни проблеми, отговорът е: не. Спомнете си, когато изригна вулканът в Суматра преди няколко години, много е вероятно частици от пепелта да е паднала и във вашия двор. Но вие не само не сте разбрали. Нямало и как да разберете.

Това, че някакъв радиоактивен материал попада в атмосферата, това все още не означава Армагедон.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kons avatar :-|
    Viscount Ganyo
    • + 32

    Браво на Капитал и на Илин! Получих отговри, от които имах нужда предвид паниката, която се раздухва навсякъде.

    Нередност?
  • 2
    g17 avatar :-|
    g17
    • + 25

    най накрая един професионален анализ по темата,който трезво да оцени ситуацията,за да се спре с параноичните писаници тип армагедон...и коментирането на фактите от абсолютно некомпетентни по темата лаици.за пишещите братя в БГ е най-важно да поставят името си под някаква сензационна историйка ,вместо първо да проучат фактите и историята....браво капитал

    Нередност?
  • 3
    roumen_galabinov avatar :-|
    Румен Гълъбинов
    • + 7

    В Япония ще се оправят, защото застрахователното проникване с включени катастрофични рискове е високо и имат национална програма за това.
    В Япония правителството създаде Японската презастрахователна схема The Japan Earthquake Reinsurance Pool(JER) през 1966 г., и оттогава тя е ревизирана няколко пъти. Притежателите на домове могат да закупят застраховка „земетресение” като допълнителна клауза към застраховките „пожар”.
    Застрахователите, записани в JER, делят риска в случай на земетресение не само помежду си, но и с правителството. Държавата заплаща много по-голям дял от обезщетенията, ако едно единствено земетресение причини общи щети от над един трилион йени (около 8.75 млрд. щатски долара).
    Максималната годишна сума, която може да бъде заплатена от JER е 4.5 трилиона йени, или около 39.4 млрд. долара.
    Ако исковете надхвърлят това ниво, всички клиенти получават пропорционално по-ниско заплащане.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 9

    Така трябва, браво на Капитал, търсят се за мнение хора дето са досконално в час, а не само недочули недовидели..... и бият барабана....

    Нередност?
  • 5
    complexar avatar :-|
    NikiD
    • + 1

    Това е нивото, което се очаваше от МИТ от самото начало. Може би трябваше да започнете с Роналд Белинджър, пропускайки съветите на Йозеф Йозел към ликвидаторите да спрат цигарите, но пък така се получи по-изчерпателна дискусия. И все пак преди да се загасят напълно атомните котли/басейни ще си имаме едно на ум.
    Благодаря.

    Нередност?
  • 6
    anu avatar :-|
    Ronald Reagan
    • + 2

    Мисля, че имаше огромна нужда от подобен анализ.

    Нередност?
  • 7
    sowhat avatar :-|
    sowhat
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "boby1945":

    абе пич, ти май наистина си вярваш...свиркай си с уста, докато хората в близост до централата (30км примерно) получават по една рентгенова снимка на всеки 40 часа...ама те сигурно не са толкова паникиосани, че държавата им (+корпоративния интерес+ извратената им култура) се опитва да ги убие. С тая твоята паника, забрави съвсем за критичността, която всеки един от нас трябва да прояви, когато става въпрос за толкова много животи. А на този сладур там от ЕМАЙТИ, мога да му кажа да си води записки шото това, което се случва го няма в библиотеките. НО ,проблемът не е само в това, което се случва сега, а и в голямата картинка -
    http://www.bloomberg.com/news/2011-03-17/japan-s-nuclear-disaster-caps-decades-of-faked-safety-reports-accidents.html

    и на такива сладури като (не казвам, че точно на тях) този и предишния им се е плащало, да дрънкат глупости , не се съмнявай в това (така както се плащаше на светила в айви лигата, да пишат глупости за финансовите инстрименти...май не си гледал още носителя на оскар2011 за документален филм )

    Съжалявам, че трябва да ти го кажа и да го отнеса на лично ниво, но липсата на всякаква критичност у теб ме кара да си мисля, че си леко "бавен". Сладур позитивен на батко, ходи в щатите да се усмихваш на системата и ни остави черногледите проклети българи на мира...и престани с това спокойствие, че ми всяваш паника от толкова спокойствие- точно както японското правителство направи.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#7] от "sowhat": атомната енергетика е наука и практика, като всяка друга наука и практика, въобще няма място за просташки изхвърляния и обвинения със задна дата, като това в твоя линк.... Във всяко семейство има кръшкач, във всеки бизнес има далавера, естествено и в пострадалата централа сигурно е имало и ще има "изкривени" практики....
    ------------------------------------
    Но основната причина е вълната цунами предизвикана от земетресението....
    Построената преди 40 годи АЕЦ Fukushima Dai-Ichi практически издържа удара на природата, това виждам, не вярвам...
    А каква е радиацията окол АЕЦ и как се отразява на хората, това специалистите на място и разбиращите проблема в дълбочина, като пича от МТИ, ще кажат..... място за "творчество и догадки" няма....
    -------------------------------------
    Така че този казал, онзи рекъл, трети си спомнил 1975 или 1986 нямат място в АЕЦ и с нищо не допринасят нито за сигурността нито за просперитета на населението.....
    -------------------------------------
    Ако можеш да помогнеш, знаеш как се прави и си го правил преди, гепвай самолета и право в АЕЦ Fukushima Dai-Ichi ей къде е .... AIR France вози с намалени цени.....


    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#7] от "sowhat": и понеже си "печен" по рентгеновите снимки, ето каква радиация ще получат работещите по разчистването на аварията в споменатата АЕЦ (не хората на 30 км)
    Elevated limit for workers during Fukushima emergency: 250 mSv/year
    което прави:
    28 полета New York-Tokyo flights for airline crew: 9 mSv/year
    пушене 4-12 години по 1.5 packs/day: 13-60 mSv/year
    --------------------------------------
    Нали не смяташ че ще пресатнем да летим или че ще спрем да пушим???
    Айде със здраве и не се пали толкова.... вреди повече от пушенето, а за него виж.... по горе

    Нередност?
  • 10
    sowhat avatar :-|
    sowhat

    Как по-точно блумберг и фактите изложени от тях се равняват на просташки изказвания?

    "In 2002 and 2007, revelations the utility had faked repair records forced the resignation of the company’s chairman and president, and a three-week shutdown of all 17 of its reactors."

    още един въпрос:
    54 централи в една от най-земетръсните зони в света как ти се струват...ти сериозно ли си мислиш, че хората ( било то и извратените, ненормални, откачени, болни японци) могат да вдигнат средняка на майката-природа? Понеже се опитваш се да оправдаеш тези копелета с цунамито и земетресението, ама няма как да ти се получи разбери...

    Другото,
    http://www3.nhk.or.jp/daily/english/18_25.html

    това не те ли притеснява? нито творчество нито догадка е това....продължавай да си свиркаш с уста и да ми даваш примери от уикипедиа, продължавай...



    Алчност, безотговорност и наглост на японската енергийна политика и БИЗНЕС. Всеки, който не ги вини за създалата се ситуация е ИДИОТ.

    А ти май верно си от лобито :) ...или си няква смешна корпоративна свиня. (Извинявай, нищо лично, не те познавам и нямам право да говоря така- но думите ти ме карат да създавам този образ в главата си)

    Нередност?
Нов коментар