🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българите изпускат дебата за ядрената енергетика

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик пред "Капитал"

Джеймс Уорлик    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ

Посланик Уорлик започва професионалната си кариера като специалист по Азия, но в дипломацията се пренасочва към Европа. Той дълго време се занимава с Германия, после стига до ключовата позиция на генерален консул в Москва. Последният му пост в чужбина, преди да дойде в България, е на основен съветник на американския посланик в Багдад Пол Бремър (януари - юли 2004 г.). Съпругата му в момента е посланик на САЩ в Сърбия. По време на изслушването си в американския Сенат Уорлик каза, че приоритетите му в България са енергийната сигурност и състоянието на правоохранителната система.

Защо толкова много говорите за АЕЦ "Белене"? Пък и не е ли малко късно за дебат?

За нещо толкова важно като ядрената енергия никога не e късно за дебат. Хората трябва да бъдат максимално информирани както за цената - централата не е подарък и ще трябва да се изплаща в бъдеще, така и за нейната сигурност и безопасност.

По-важното е, че според мен българите изпускат дебата около ядрената енергетика. Вече не става въпрос само за разходи. Глобалният дебат в момента се измести и се завърна към въпросите на сигурността. Все още не сме видели какво в крайна сметка ще се случи във "Фукушима". Там трагедията все още продължава. Но в момента светът предприема драматични стъпки - страните отлагат строежа на нови ядрени мощности и преразглеждат своите ядрени индустрии. Виж­те какво става в Германия, същото се случва и в САЩ. Независимо дали сте за или срещу АЕЦ "Белене" или ядрената енергетика, трябва да признаете, че нищо не е по-важно от ядрената безопасност.

Най-важният извод от Фукушима е, че вече не става въпрос само за технологията. Важното е да сте способни да се справите в ситуация, в която нещата не вървят по план.

Имате ли възможност да осигурите медицински грижи? Можете ли да евакуирате своите граждани от 10 или 20 километра от епицентъра на кризата... Това са все неща, които тепърва ще се обсъждат в Брюксел. Вече чухме какво каза комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Той каза съвсем ясно, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде преразгледано след "Фукушима". Това, разбира се, е в прерогативите на българското правителство. Но е ясно, че безопасността е най-важна, особено в земетръсна зона.

Ако САЩ замразяват ядрените си проекти, тогава защо промотирате инвестиции в ядрени мощности в чужбина, примерно "Уестингахаус"?

Тук не става въпрос за пари, а за технология, която е безопасна и която има всички системи за сигурност. Но това е дебат, който тепърва трябва да се случи, защото все още не сме успели да анализираме всички последствия от "Фукушима".

Някои са на мнение, че правителството се опитва да играе някаква игра около АЕЦ "Белене". Да притиска Русия с евентуални американски инвеститори, да вкарва френски компании, за да спечели точки другаде… Удава ли му се?

България има много опции за газ, възстановяеми енергийни източници (ВЕИ), термоцентрали и, разбира се, ядрена енергетика. Предложения правят "Уестингхаус", "Дженерал електрик" и "Арева", големи и добре известни компании в бранша. Всичко започва с решението да се разгледат и други възможности. Ако правителството ви е сериозно за изграждането на 7-и и 8-и блок на "Козлодуй", нека постави това на масата. Нека всички се състезават, нека дойде "Арева", нека и руснаците излязат с оферта. Нека видим кои предложения са осъществими.

Критикуват ви, че твърде много промотирате интересите на американските компании за сметка на интересите на други страни или други възможни енергийни инвестиции.

Аз подкрепям американските инвестиции в България. Но в крайна сметка решенията се вземат от българското правителство. Това, което аз бих искал, е да има еднакви правила за всички. Ако американска компания може да предложи технология, от която България има нужда, на цената, която България е готова да даде, защо не? Ако германците, французите или руснаците предложат нещо по-добро - ОК. Нека има прозрачност, нека няма тайни преговори и скрити сделки при определяне на бъдещето на енергетиката. Нека има отворени обществени поръчки, без специални договорки, които дават предимство на едни или други. Тогава ще има и още повече американски компании, които да искат да инвестират у вас.

Но американската AES често е критикувана, че сключи контракта за "Марица-изток" 1 след не много прозрачни и доста привилегировани за нея преговори.

Не знам цялата история на тази сделка. Но AES е високо уважавана международна компания. Тя не е компания, която идва за няколко месеца, тя прави дългосрочна инвестиция както в ТЕЦ, така и във ВЕИ. Мисля, че България трябва да приветства толкова сериозни инвеститори.

Често публично критикувате правосъдната система, интеграцията на малцинствата или пък политиката в областта на филмопроизводството. Повечето неща, които казвате, са очевидни и лесно бих се подписал под тях. Защо го правите, не е много типично за дипломат?

За мен е важно да има публична дискусия по всички тези въпроси. Ако мога да бъда полезен в тази посока, защо не? Когато пристигнах, заявих, че ще говоря честно и открито. На някои хора може и да не им харесва това, което казвам. Разбирам. Но ако думите ми водят до повече публични дебати, хората ще разберат, че това е за добро. Целта ми не е да се намесвам в решенията, които ще трябва да бъдат направени от българите.

Мислите ли, че има промяна в правителството? За няколко седмици се събраха такива неща като извъртането около позицията за Либия, завоя за "Белене" или идеите за замразяването на цените.

Всеки въпрос трябва внимателно да бъде разгледан и, честно, не знам какво става вътре в правителството. Трудно ми е да коментирам дали това е така или не. По въпроса за Либия въпреки известното колебание (а такива неща стават и във Вашингтон) само след часове стана ясно, че България изцяло подкрепя усилията на НАТО да доведе до демократични промени в Либия. Правителството дори предложи да изпрати боен кораб, който да подпомогне съблюдаването на ембаргото. България, както и в други случаи, демонстрира, че е надежден партньор.

Казахте, че полицията не събира достатъчно добри доказателства, а в същото време давате положителна оценка за министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Казах, че три неща трябва да се случат. Първото, полицията да си върши работата - да арестува заподозрените и да събира годни за съда доказателства. Прокуратурата трябва да върши своята част от работата, като гарантира, че всички доказателства са представени така, че съдът да може да се произнесе по справедлив начин. И накрая самите съдии трябва да бъдат честни и отдадени на каузата на правосъдието. Мисля, че повечето съдии са способни и честни и искат най-добро за България. Но в същото време знам, че има доста влиятелни хора с достатъчно средства и политическо влияние, които използват всичко това да манипулират системата.

Казвате, че има политическа воля за борба с корупцията, а резултатът е почти никакъв.

Преувеличавате. За последните близо две години бяха извършени доста арести и улиците на България са по-безопасни. Перфектни ли са резултатите? Не, не са. Очевидно е, че трябва да се направи още много от МВР, от прокуратурата и от съда. Накрая всичко опира до присъди и аз бих искал да видя тези, които са извършвали престъпление, да отиват в затвора. И то за толкова дълго, колкото законът позволява.

Проблемите с върховенството на закона няма да бъдат разрешени бързо. Трябва да се гледа тенденцията накъде вървят нещата. Окуражен съм от някои подобрения.

Аз не знам как да стане това, нямам рецепта. Нещата никога няма да бъдат съвършени. И в САЩ не са, едва ли някъде са. Само българите могат да направят реформите. Правителството обаче трябва покаже решителност, за да направи всичко възможно съдебната система да бъде възможно най-добрата. Същото важи и за прокуратурата. Съдиите, които са корумпирани, трябва да си ходят. Прокурорите, които не си гледат работата - също.

Как съдите кои точно богати и влиятелни хора манипулират системата?

Не е моя работа да посочвам имена. Но българите виждат много хора, които са подозирани в различни неща, свободно да ходят по улиците на София.

Нека ви дам друг пример - КАТ. При вас е някак си е ОК, ако ви спрат за нарушение да дадете подкуп. Знам за пътни полицаи, които дори връщат ресто. Ако в САЩ полицай получи пари, той ще бъде моментално уволнен. Най-малкото. И защо тук това да не може да стане?

Обикновените хора също трябва да кажат стига.  

Миналата седмица САЩ бяха обявени* за инвеститор №1 в България за 2010 г. Как си обяснявате интереса на американските компании?

Много съм горд и мога да ви гарантирам, че ще останем инвеститор №1 и през 2011 г. Американските компании имат доверие, че инвестициите им тук са стабилни. Най-хубавото е, че те искат да инвестират в производство, а не като в последното десетилетие, когато идваха компании, които просто искаха да купят евтино недвижими имоти и след това да ги препродадат.

Само преди две седмици бях в Търговище да видя завода на "ЕнерСис". Те са най-големият производител на промишлени батерии в света, които се използват в самолети, подводници, ядрени централи и т.н. Тази компания расте с 20% годишно и те са избрали точно България, за да продължат световната си експанзия. "ЕнерСис" са намерили способни работници, добро данъчно третиране, изобщо подходяща среда. За град като Търговище това е огромен шанс, тъй като ще наемат над 600 души персонал, ще наемат и ваши инженери. "ЕнерСис" превръща стар соцзавод в модерно предприятие, просто няма да повярвате, когато го видите.

След месец сте в САЩ, за да промотирате България. Какви са аргументите ви?

Това не е само една кратка маркетингова кампания, а много целенасочено усилие. Например ще ходим във Финикс, Аризона, където има огромна минна индустрия. Може и да не осъзнавате това, но с ръста на цените на суровините златото по хълмовете в България става ценен ресурс. В момента американските компании са лидери в тази област и защо да не доведат тези съвременни супертехнологии. След това отиваме в Силиконовата долина. Знаете за успешната инвестиция на HP. Но има и други компании, които може да не са такива гиганти, може и изобщо да не сте чували за тях (както не бяхте чували за "ЕнерСис"), но лека-полека навлизат у вас.

От какво най-вече се оплакват американските компании?

Всичко опира да върховенството на закона - ще бъдат ли техните инвестиции защитени. Ако си вложил милиони долари, не искаш да рискуваш. Те не биха искали да се оказват в ситуация, в която трябва да плащат подкупи на митничари или полицаи. Тези съмнения трябва да отпаднат.

*Фондация "Банки Инвестиции Пари" и Българската агенция за инвестиции изчисляват вложенията спрямо реалния произход на капиталите, независимо къде е регистриран инвести­торът (така се избягва отчитането на офшорните зони).

114 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 66
    • + 31

    Какво ли друго може да се очаква да каже? Каквото и да е само и само да не се допусне руснаците да приберат парите. Иначе това за безопасността и "Фукушима" се кьор-фишеците които всички политици сега размахват докато историята с японците поутихне.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 18
    • + 42

    "Вижте какво става в Германия, същото се случва и в САЩ. Независимо дали сте за или срещу АЕЦ "Белене" или ядрената енергетика, трябва да признаете, че нищо не е по-важно от ядрената безопасност."
    Нищо не е по-важно от безопасността, но от друга страна, за мен лично, е добре, че такива няма много такива дискусии в нашето общество. Реакторите, които биха се построили в "Белене" са прекалено различни от остарелите японски такива, а и биха се построили в доста по-малко сеизмичен район, с много по-малка природна опасност. Просто света малко започна да преувеличава риска, трябва да гледаме реално на нещата, не да се осланяме на популистки глупости.
    "Ако в САЩ полицай получи пари, той ще бъде моментално уволнен."
    Същото ще се случи и тук, ако има реални доказателства за това. Но как да се случи, след като снимането със скрита камера у нас е незаконно (между другото, ето Ви една област, в която бих дори се радвал, да упражните натиск върху правителството за промяна :)).
    "Обикновените хора също трябва да кажат стига."
    В България големия проблем идва от така наречените "хранилки". Не може непрекъснато да има поставени откровено малоумни ограничения и непрекъснато, след ремонтите, "без да искат" да се оставят ограничителни знаци... Трябва по-силен контрол върху това, както и централен регистър, а защо не и сайт с всички ограничения, за да се знае кои са реални, и кои "самосиндикално" сложени. Тогава вече все повече хора ще спрат да дават подкупи.
    "За град като Търговище това е огромен шанс, тъй като ще наемат над 600 души персонал, ще наемат и ваши инженери."
    Поздравления за инвестицията на тази компания, особено в този регион.

    Нередност?
  • 3
    carmello avatar :-|
    carmello
    • - 45
    • + 22

    ужас, Капитал, спрете се, какво е това интервю като от сутрешен блок??? Питате го неща които са ясни за вси4ки, а когато се измъква от важните зададени въпроси (примерно "как преценявате кои богати и влиятелни хора манипулират системата?"), не следва нищо като втори въпрос- задоволява ни "българите виждат много хора, които са подозирани в различни неща, свободно да ходят по улиците на София"??? Бил Клинтън беше подозиран за много неща и си беше президент като пи4 иникои коп4е не му направи, какво озна4ава някой си виждал нещо си? Супер дразнещ тип е този, а статията е адски слаба, нищо не се пита, нищо смислено и не се отговаря

    Нередност?
  • 4
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 11
    • + 52

    Той е американски посланик, от него се очаква да отговори на провокативни въпроси мъгляво и да защитава американските бизнес и политически интереси при отговорите си. Защо някой си прави труда да задава неумело прикрити провокативни въпроси на човек, чиято работа е да не отговаря на такива - неопитна журналистика...Всъщност, той се справя блестящо този тип, а и имайки предвид свободата в публичността си сред медиите в БГ, нещо ми навява мисъл за добра ЦРУ школовка.

    Общо взето, говори истини.

    Нередност?
  • 5
    carmello avatar :-|
    carmello
    • - 17
    • + 9

    имам предвид 4е въпросите са слаби, той може да си ги говори каквито си иска стига да има кой да му вярва

    Нередност?
  • 6
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 7
    • + 27

    Джимиииии - как само финтира въпроса за АЕС и Марица! Ей това е дипломат! Като Меси е!

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 22
    • + 25

    Ха-ха! Хитър е! (Ако не беше - нямаше да го пратят за посланик...) Съвсем други песни щеше да пее, ако "Белене" щеше да се строи при актуалните условия, но от американска вместо от руска компания... Де и ние да имахме подобни дипломати-акули, работещи за България! А и управляващи също...

    Нередност?
  • 9
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 1
    • + 9

    Те не биха искали да се оказват в ситуация, в която трябва да плащат подкупи на митничари или полицаи. Тези съмнения трябва да отпаднат.

    Нередност?
  • 10
    pyce avatar :-@
    pyce
    • - 20
    • + 10

    Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик да се кандидатира за президент - всичко му е ясно и компетентен по всякакви въпроси .....

    Нередност?
Нов коментар